Nordre Aker Budstikke

Nå er det båndtvang for hunder

Nå er det ekstra vanskelig for viltet i snøet. Derfor innføres trolig ekstraordinær båndtvang i Oslo. ILLUSTRASJONSFOTO/FOTOMONTASJE (Schwoaze / Pixabay / Wikimedia Commons)

Oslo kommune har innført ekstraordinær båndtvang fra 19. januar.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.01.2018 kl 14:48

OSLO: Det har kommet mye snø i det siste. 17. januar meldte Rælingen kommune at de innførte ekstraordinær båndtvang med umiddelbar virkning.

Båndtvang inntil videre

Nå har også Oslo kommune gjort det samme.

«På grunn av store snømengder er det nå vanskelig for både elg og rådyr å ta seg fram i terrenget og å skaffe seg nok mat. Oslo kommune har derfor funnet det nødvendig å innføre ekstraordinær båndtvang for hunder,» skriver Bymiljøetaten i en pressemelding.

«De vanskelige snøforholdene fører til at dyrene trekker mot bebyggelse, innmark, skiløyper og veier der det er lettere å ta seg fram og finne mat. Dette fører til viltpåkjørsler og fare for jaging og skading av både elg og rådyr. Jaging og forstyrrelser kan føre til så store påkjenninger at viltet kan bukke under av stress.»

Båndtvangen innebærer at hunder skal holdes i bånd eller inngjerdet. Den ekstraordinære båndtvangen gjelder inntil videre.


Det innføres ikke ekstraordinær båndtvang innenfor Ring 3. Det samme gjelder for friområdene for hund.

LES OGSÅ: Stor elg-fare langs veiene i Marka

Uetisk

– Vi har hver vinter en rekke dyretragedier med løse hunder og rådyr, og frekvensen er dominert av løse fuglehunder. Mange av tragediene vet vi naturligvis ikke om, da dyrene innhentes ute i skogen, hvor det ikke er stier eller løyper om vinteren. Så det totale omfanget er ukjent sa seksjonssjef for Nordmarka og Lillomarka, Knut Johansson, i Bymiljøetaten, til Nordre Aker Budstikke tidligere fredag.

LES OGSÅ: Elg gikk gjennom isen på Maridalsvannet

Han trekker frem at det jo ikke er slik at rådyrene lever evig.


– Om de ikke blir tatt av rovdyr, da dør de av noe annet. Og kampen med rovdyr vil alltid være brutal, men «raskest unnagjort» med gaupe. Gaupa er svært rask over en kort strekning, og ved innfanging av rådyret må den bruke siste rest av kondisjon til en rask avliving. Men hunder, og spesielt fuglehunder, jager rådyret til det dør i panikkartet utmattelse, gjerne etter svake bitt bak på kroppen. Dette er ikke en etisk forsvarlig håndtering av dyr, og avviker også sterkt fra etiske krav ved eksempelvis jakt, hvor rådyrene også naturlig nok blir avlivet, sier Johansson.

LES OGSÅ:

Nå har hundekjørerne fått sin egen løype

– Helt prima forhold i Marka! Melder om én meter snø og nypreparerte løyper

Her får du tips om skiruter du kanskje aldri har gått før


Advarer mot livsfarlige strømkabler i Marka

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...