Nordre Aker Budstikke

Nå er det «slutt på» å dele veien

I 2014 dukket «Del veien»-skiltet (t.v.) opp like etter Brekkekrysset, ved inngangen til Maridalen. Et år senere er skiltet borte (bildet til høyre). Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Plutselig en dag var det store skiltet ved inngangen til Maridalen borte. Hærverk, vedlikehold, eller hva skjer'a?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2015 kl 14:48

BREKKE/MARIDALEN: Våren 2015 ble rundt 160 Del Veien-skilt satt ut rundt omkring i Norge, i forbindelse med kampanje om å bevisstgjøre blant annet syklistenes tilstedeværelse langs veien.

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Og ikke minst: «160 Del veien-skilt blir nå montert på veger over hele landet. Skiltene gjør syklister og bilister mer hensynsfulle mot hverandre» står det på vegvesen.no.

Tidligere proffsyklist Thor Hushovd frontet kampanjen.

Maridalen og Sørkedalen

Maridalen og Sørkedalen var to steder hvor skiltene ble prøvd ut først. Etter hvert, så ble altså resten av skiltene plassert ut andre steder i landet også.


«Del veiene-skiltene ble testet av Transportøkonomisk Institutt (TØI) i Maridalsvegen i Oslo i fjor, en veg som er mye brukt av treningssyklister. Sørkedalsvegen var kontrollstrekning,» står det også på vegvesen.no.

Mindre aggresjon med «Del veien»-skilt

Evalueringen fra TØI viste at både bilister og syklister ble mer hensynsfulle ovenfor hverandre, og at flere bilister kjørte forbi med god avstand.

– Med kampanjeskilt langs vegen treffer vi folk akkurat når de kjører eller sykler, altså når de utfører den atferden vi ønsker å påvirke. Vi håper skiltene kan bidra til at både bilister og syklister tar mer hensyn til hverandre, søker blikk-kontakt og gir tydelige tegn, sa Signe Gunn Myre, prosjektleder i Statens vegvesen i forbindelse med kampanjen.

LES OGSÅ: Debatt: To syklister i bredden på landeveien gir fortsatt god klarering for å komme forbi

Redusere konfliktnivået

«Målet med «Del veien»-kampanjen er å redusere konfliktnivået og forebygge at det ikke skjer alvorlige ulykker. Aggresjonen oppstår ofte når bilister føler de blir hindret, og når syklister opplever å bli sneiet. Ulykkene skjer når syklister blir oversett,» står det videre i forbindelse med kampanjen.

Skiltet tatt ned

Men denne uka var altså plutselig det store skiltet ved Brekke og inngangen til Maridalen borte. Bare skiltstangen står igjen.

Hærverk? For det kjenner avisen til at det har vært på skiltet tidligere.

Men nei, en annen forklaring.

LES OGSÅ: Er drømmen å møte Northug i «baris»? Han kan være næmere enn du tror

Slutt på kampanjen

– Skiltene med «Del veien» er en del av en kampanje for å få økt oppmerksomhet rundt syklisters tilstedeværelse på trafikkerte veier. I og med at det er en kampanje har den en varighet med hensyn til hvor lenge skiltene skal stå oppe, forteller Anders Aaram i prosjektavdelingen til Statens Vegvesen.

Han legger til:

– Etter rask sjekk sies det at skiltene skal tas ned i uke 40 og det er vel der vi er nå. Det er forklaringen på hvorfor skiltet er borte, sier Aaram.

Skiltet ved Maridalsporten har blitt tatt ned, samtidig som det for mange kan synes som om det aldri før har vært så mange, og så mange forskjellige brukergrupper, langs Maridalsveien.


LES OGSÅ: Kommentar: VI trenger sykkelvei i Maridalen!

Så gjenstår å se om skiltet har hatt effekt, har brukergruppene blitt mer hensynsfulle mot hverandre. Blir veien nok delt - både den ene og den andre veien?

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...