Nå er Gullhaug torg vedtatt

Byutviklingsutvalgets befaring på Gullhaug torg i mai trakk mange mennesker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Onsdag vedtok bystyreflertallet reguleringen av Gullhaug torg i Nydalen, slik at høyhuset kan bygges. Venstre ønsket å legge til et krav om å avsette parkarealer, men fikk akkurat ikke flertall.
Publisert: 26.06.2020 kl 11:50
Sist oppdatert: 26.06.2020 kl 13:59
NYDALEN: Sagaen om Gullhaug torg kan gå mot en avslutning. I 2010 ble Gullhaug torg regulert til formål bolig, kontor, hotell, forretning og bevertning, og et bilfritt torg. Det ble gitt tillatelse til et bygg på 77 meter (24 etasjer) med en grunnflate på 120 kvadratmeter.
Siden er planene endret og justert, og grunneier Avantor ønsker en ny regulering, til sentrumsformål, torg, fortau, vei, friområde og friluftsområde i sjø og vassdrag. Hovedhensikten med planen er å legge til rette for bygging av et høyhus på 70 meter, som tilsvarer 18 etasjer, med næringslokaler og cirka 41 leiligheter, samt å gjøre omkringliggende torg og friområder til offentlige byrom. Prosjektet er tegnet av Snøhetta og er et forbilde-prosjekt – FutureBuilt.
Planforslaget er i samsvar med kommuneplanens fortettingsstrategi rundt Nydalen kollektivknutepunkt og høyhusvedtaket. Imidlertid er planforslaget i strid med kommuneplanens retningslinje for byggefri avstand på 20 meter til Akerselva (bygget vil krage fire meter over elvekulverten og byggets kjeller ligger kun én meter fra Akerselva-kulverten), støybestemmelsen for avvikssonen og tidspunkt for opparbeidelse av flomløpet, som det er knyttet rekkefølgekrav til.
Lokalt har det vært protester mot å bygge for nært elva, og Akerselvas Venner og Oslo Elveforum er blant dem som har protestert på dette. Det er også påpekt at delen av Akerselva som ligger i kulvert under torget, ikke vil kunne åpnes dersom bygget oppføres som planlagt. Svaret har blant annet vært at en åpning av elva i dagens løp vil kreve rivning av eksisterende industribygg, slik som Riksteatrets bygning.
Plan-og bygningsetaten (PBE) har anbefalt planforslaget, og byrådet sluttet seg til PBEs vurdering og konklusjon da saken kom til politisk behandling.
14. mai ble det foretatt en befaring på Gullhaug torg med politikere fra blant annet byutviklingskomiteen, representanter for bydelene, kommunale etater, utbygger og Oslo Elveforum og Akerselvas Venner:
Ønsket å legge til parkkrav
Bystyret vedtok onsdag reguleringen av Gullhaug torg i tråd med PBEs anbefaling, mot stemmene til Rødt, Venstre, FNB, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og KrF .
Både Rødt og Venstre har i byutviklingsutvalget (som behandler saken før endelig votering i bystyre) fremmet forslag om å sende saken tilbake til byrådet, slik at prosjektet kan omarbeides og bygningene ikke lenger vil komme i konflikt med fremtidig åpning av Akerselva.
I tillegg fremmet Haakon Riekeles (V) to nye forslag i bystyret, i håp om å legge føringer for å anlegge en park i Nydalen, slik Aksjonsgruppa Ja til stor park i Nydalen, og lokalpolitikerne i bydelene Nordre Aker og Sagene krever:
1. Byrådet bes komme tilbake til bystyret med en ny reguleringsplan for Gullhaug torg, der det også ligger inne de nødvendige rekkefølgekrav om sikring eller bygging av en ny, stor park i Nydalen.
2. Byrådet bes i kommende detaljreguleringer i Nydalen å vurdere behov for rekkefølgekrav om sikring eller bygging av en ny, stor park i Nydalen.
Venstre fikk bare støtte til punkt 1 fra de samme partiene som stemte mot reguleringsforslaget (minus Frp), mens punkt 2 nesten fikk gjennomslag. Det manglet bare tre stemmer for flertall i bystyret, da også Høyre, Rødt, Senterpartiet, KrF og bystyrets ene uavhengige representant, stemte for.
– Det er svært skuffende at MDG og SV nok en gang stemmer mot park i Nydalen, stikk i strid med hva de lovte før valget, sier Riekeles.
– Koronasituasjonen viser behovet for gode, og store nok grøntområder der folk bor. Vi kan ikke vente lenger på park i Nydalen, legger han til.
Da bydelsutvalget i Nordre Aker i juni uttalte seg om tre nye byggeprosjekter i Nydalen, understreket de behovet for at det sikres en stor park i Nydalen i alle tre sakene. Arbeiderpartiet, SV og MDG i Nordre Aker hadde tidligere en måneden et møte med byutviklingsbyråden, der de la frem det lokale kravet om en park.
– Byråden har rådet oss til å ta med grønn park i alle saker om utbygging Nydalen, sa BU-nestleder Aase-Marie Olafsen (MDG) i BU-møtet 18. juni. Og dermed gjorde BU nettopp det.
Les mer om behandlingen av disse tre byggesakene her:
Les også:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!