Nordre Aker Budstikke

– Nå har det eksplodert her også

Fra venstre politikontakt Terje Riskedal med kollega, bak ungdomskontakt Truls Haugen, foran helsesøster Mona Morken Rui, SaLTo-kordinator Pia Fossum, senterleder Unni Merethe Aasgaard, vekteransvarlig Youna Brekkeng, assisterende rektor Marit Jensen og rektor Siv Lande. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Sa bydelens ungdomskontakt. – På tide å våkne, sa skolen og innkalte til møte onsdag kveld.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.12.2017 kl 18:36

GREFSEN: – Det har vært flere hendelser med elever involvert. På kveldstid, med ungdommer i drift. Enten i området her eller kanskje ved Storo storsenter. Vi har tett kontakt med både Grefsen barneskole og Engebråten, i tillegg til politi og storsenteret, sa assisterende rektor ved Morellbakken skole, Marit Jensen, til Nordre Aker Budstikke forrige uke.

Møte

I tillegg innkalte skolen til stormøte med blant annet foreldre og SaLTo - samarbeidsmodellen i Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk.

Nordre Aker Budstikke kjenner også til at det har skjedd et innbrudd på Grefsen barneskole ved juletider.

Ran

I tillegg etterforsker politiet - ifølge informasjon fra politiet i forrige uke - to ran av ungdommer på Kjelsås lørdag, med få timers mellomrom.

– Politiet ser hendelsene i sammenheng da det formentlig skal være gjerningsmenn fra samme omgangskrets som står bak begge hendelsene, sa politiadvokat Gjermund Hanssen til Nordre Aker Budstikke.

Mange møtte

Det var veldig mange foreldre som møtte i Morellbakkens aula onsdag kveld denne uken, engasjerte foreldre og inviterte gjester. Eller gode medhjelpere, som skolen kaller SaLTo, politiet og representanter for Storo Storsenter.

Rektor Siv Lande og assisterende rektor Marit Jensen innledet om bakgrunnen for møteinnkallelsen, og understreket at dette var et veldig viktig møte. Så ble ordet gitt til politiet.

Politiet var også med i møtet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Som fortalte om mange unge på vandring i gjenger, og som samler seg rundt omkring. Eksempelvis i "trappa" ved Marjorstua, eller ved Storosenteret.

Ran, slåssing, tyveri og trakassering

– Det handler om ran, slåssing, tyverier, også nettrakassering. Det er mye bilder og film som blir spredd, i lukkede grupper. I tillegg til fester og rus, denne helgen senest har vi måttet avslutte flere hjemmealenefester som har gått over styr, sa politikontakt ved forebyggende ungdomsavsnitt ved Majorstuen politistasjon, Terje Riskedal.

Litt av hvert som skjer i bydel Nordre Aker. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Som utdypet mer om bilder.

– Vi ser mange uheldige situasjoner fra bildedeling. Det kan få store konsekvenser for den eller de som er på bildene, men også for de som tar bilder og deler de, det er høy strafferamme for å spre slike bilder. Hvis vi griper inn i slike saker, og beslaglegger mobiler, PCer og ipader, ser vi mye som dere foreldre garantert ikke har sett, sa også Riskedal.

– Snakk med barna

Problemstillinger med sosiale medier - teknologi - og da også uønsket deling av bilder og film og nettrakassering, er en veldig stor utfordring.

– Snakk med barna deres om bilder, om seksualitet, regler, hva er greit og ikke greit, oppfordret politiet.

Også at foreldrene bør gå inn og følge politiets egen facebookside ved ungdomsavsnittet.

SaLTo-kordinator Pia Fossum og ungdomskontakt Truls Haugen fortalte om nettverket til de forskjellige ungdomsaktørene, og som jobber sammen opp mot de utfordringene som rører seg.

– Eksplodert

– Nå har det eksplodert her også, vi har jo egentlig ventet på det. Og all berømmelse til skolen som tar denne utviklingen på alvor. Og det som skjer utenom skoletid, det blir tatt inn i miljøet på skolen, sa Haugen.

Fossum fortalte også om endring i ungdomsmiljøene i løpet av de årene hun har jobbet i bydelen.

– Og vi trenger hjelp fra dere foreldre, foreldre som følger med, som snoker litt og som bryr seg. Lik oss på facebook, følg med og ha kontakt med oss, oppfordret hun.'

Truls Haugen og Pia Fossum fra bydelens ungdomsteam på plass ved Morellbakken ungdomsskole onsdag kveld. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hva skjedde?

– Men hva har skjedd på veien? Er det det at de unge nå skaper nettverk på tvers av byen, finner likesinnede andre steder, enn der de kommer fra? Eller møter andre unge andre steder, som tenker annerledes. Er de unge lei av å være "perfekte"? sa også Fossum.

Kjøreregler

Senterleder Unni Merethe Aasgard og Youna Brekkeng fra vekterselskapet ved Storosenteret, var også tilstede.

– Det er visse kjøreregler som gjelder hos oss. For eksempel er det ikke greit at det går 15-20 ungdommer inn i én butikk, når det kun er en eller to som skal ha noe der, sa Aasgaard, og fortalte videre.

– Det handler også om respekt. Det er ikke greit at ungdommer, som har utløst alarm i butikker, havner i kraftig munnhuggeri med vektere som kommer til situasjonen. Vi opplever også at unge bruker trappeløpene våre som varmestuer, trapper som også er rømningsveier hvis noe skjer.

Senterleder Unni Merethe Aasgaard og vekteransvarlig var også på plass ved ungdomsskolen onsdag kveld. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Flere tyverier

Brekkeng fortalte videre om en drastisk økning i antall tyverier ved senteret, av ungdommer.

– Men de vet sjelden om hva som skjer da de er tatt. De vet at de gjør noe galt, men ikke om at alle tyverier blir anmeldt og om konsekvensene og alvoret av det de gjør.

En forelder ønsket å vite tall på antall tyverier av unge, men det hadde ikke Brekkeng tilgjengelig. Men understreket at hvis en ungdom blir tatt i tyveri, blir foreldrene kontaktet, eventuelt skolen, hvis ikke foreldrene er å få tak i.

Helsesøster

Helsesøster Mona Morken Rui ved skolen orienterte også om hva hun ser, og fortalte om tilbakemeldinger fra de unge om mye stress og at mye er slitsomt.

Skolen opplyste også i møtet at det var grunn til å tro at det allerede var drikking på åttendetrinnet tidlig i fjor høst.

Foreldre spurte også om råd fra foreldre om hvordan være med å gi barna gode holdninger, og utfordringen i forhold til hasj og rus, når andre taler varmt for å legalisere stoffene. Politiet møter de samme utfordringene i sitt forebyggende arbeid med unge.

Legg bort mobilen

Assisterende rektor avrundet med å oppfordre foreldrene til følgende:

– Vi får unge hit på skolen som både har spist for lite og sovet for lite. Fordi de har vært på mobilen halve natta. Ta fra de mobilen før de skal legge seg!

Det var nok mange foreldre som fikk noe å tenke på på veien hjem. To mammaer Nordre Aker Budstikke snakket med, var fornøyde med møtet.

Også for elevene

– Men så håper vi at de også tar samme møtet med elevene. Det er viktig. I tillegg var det fint å få vite hvem som jobber hvor - med forebygging og unge, ifølge de to mødrene som ikke var så interessert i å bli avbildet i lokalavisa.

Endring

Begge har også barn som er eldre.

– Men det som vi merket, er jo at det de snakket om på sånne infomøter for noen få år siden, det var ikke helt det samme som ble snakket om her. Så det har nok skjedd en endring ja!

LES OGSÅ:

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...