Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Nå kan du kjøpe bolig i «Norges mest intelligente hus»

«Norges mest intelligente hus». Slik ble Minister Ditleffs vei 20 omtalt i en artikkel i 1963. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Men for å få kjøpt leilighet i Minister Ditleffs vei 20, må man enten være universitets- eller høyskoleansatt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2015 kl 12:55

KRINGSJÅ: «Norges mest intelligente hus». Det var overskriften i Alle Kvinner i 1963, da fru Ella Selmer ble intervjuet om det nye leilighetsbygget på Kringsjå - tolv år etter at husideen ble diskutert i «Professorfruenes klubb».

Blokka har 52 leiligheter, og akkurat nå ligger en av leilighetene, en ettroms på 36 kvadratmeter, ute for salg med en prisantydning på 1,32 millioner kroner.

I Finn-annonsen omtales leilighetens "begrensninger" i kjøpegruppe slik:

«Forbeholdt for fast ansatte over 52 år, eller pensjonerte, fra fast stilling ved norsk universitet eller høgskole, Arkivverket, Riksarkivaren, Nasjonalbiblioteket, studentsamskipnadene eller andre offentlige institusjoner som er knyttet til universiteter og høgskoler, herunder universitetssykehusene.»

– Er nok litt spesielt

I 2013 fylte blokka 50 år, og i den anledning besøkte Nordre Aker Budstikke en av de nåværende beboerne i det som egentlig heter «Universitetspensjonistenes Borettslag».

Eldbjørg Fosseng må humre litt over tittelen på den gamle artikkelen i Alle Kvinner.

LES HELE ALLE KVINNER-ARTIKKELEN HER

– Ok, så er det nok litt «spesielt» her ennå, i og med at det fortsatt er et kriterium at man må være ansatt ved universitet eller høyskole, for å få kjøpt leilighet her.

– Men når det er sagt, det holder at man for eksempel jobber på et kontor ved Universitetet, så det er ikke noe krav at man må være professor, for å få lov til å bo her, ler beboer Eldbjørg Fosseng, som selv blant annet har undervist på Lærerhøyskolen på Stord.

LES OGSÅ: Ønsker seg kulturhus i hele kinobygget på Ullevål

Fredelig atmosfære

Nordre Aker Budstikke møter Eldbjørg i den lyse og hyggelige to-romsleiligheten hennes, i nest øverste etasje. To-romsleilighetene er også de største i blokka. Her bor det få barnefamilier eller andre som trenger stor plass.

Og det merkes, det er en helt egen fredelig atmosfære i hele bygget. Og det er orden. Ingen søppel eller annet unødig rot flyter i gangene eller i byggets fine uteområde.

LES OGSÅ: En populær bydel: Så mange vil vil flytte til Nordre Aker

Men så har bygget også egen vaktmester, Reidar Lillevik, ansatt i regi av Studentsamskipnaden. Han har selv bodd i blokka helt siden 1992.

Eldbjørg derimot, flyttet inn i 2001.

– Her trives jeg veldig godt, og det vet jeg om mange andre som gjør også. Jeg har ingen som helst planer om å flytte herfra i overskuelig fremtid, sier Eldbjørg.

«Huset» har også stilletid. Mellom klokken 16.00 og 18.00 er det ikke lov til hverken hamring, borring, eller annen støy. Med andre ord, en tid for en mulig ettermiddagsdupp på sofaen.

LES OGSÅ: Dette bygget blir helt nytt, og får uteserveing ved Akerselva!

Diskutert med professorfruene

«I syv år bar Ella Selmer PB i tankene: Pensjonist-Boliger! (...) Hun forela sin plan for den daværende Professorfruenes klub (...) Og så begynte jakten etter tomt. Hun trålet byens omegn etter passende beliggenhet for sitt drømmehus» skrev Alle Kvinner videre for 50 år siden.

Og beliggenheten i Minister Ditleffs vei er det absolutt ingenting å si på. Fra Eldbjørgs leilighet er det blant annnet utsikt over hele byen. Og selvfølgelig med Marka like ved.

Og ønsker man ikke å trimme ute i Marka, kan beboerne fritt benytte seg av trimrommet i øverste etasje. Trimrommet ligger rett over gangen for «lesesalen» med bibliotek – blant annet med en del originale lesesalspulter.

For noen år siden ble mange av pultene solgt til Universitetet, som også eier noen av leilighetene i bygget.

– Det hadde seg slik at Ella Selmer hadde hørt en pensjonert dansk admiral beklage seg over at han «ikke hadde noe sted å gå hen når hans kone støvsuget». Så det var nok en av grunnene til at det ble laget en lesesal her i øverste etasje, kan Eldbjørg og vaktmester Reidar fortelle under omvisningen i «Huset».

LES OGSÅ: Planlegger 3000 nye boliger i Nydalen

Sto ferdig etter 3 år

I samme etasje finnes også møterom, og også et eget gjesterom med dobbeltseng.

- Leilighetene her er jo ganske små, så det er praktisk med et gjesterom hvis vi får overnattingsbesøk!

«Etter tre år stod huset ferdig (...) Bygget av OBOS under sjefsarkitekt Frode Rinnan (...) Universitetsdirektør Olav M. Trovik er formann og professor dr. med Torleif Dale medlem (...) Selmers prøvebodde til å begynne med for alle sammen – og fant alt såre vel. De stortrives på 50 kvadratmeter, omgitt av sine verdifulleste eiendeler» står det i artikkelen i Alle Kvinner.

Og det er ikke noe problem å arrangere fester i Minister Ditleffs vei 20. «Norges mest intelligente hus» har selvfølgelig også eget selskapslokale – i 9. etasje.

LES OGSÅ: – Rema Kjelsås er verdens beste butikk, men kjøpmannen tar feil!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...