ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Nå skal det bli liv og røre i og rundt den gamle gården

Illustrasjon på hvordan fremtiden er tenkt rundt gamle Lillo Gård. Foto: MIR

Restaurant, bakeri, bryggeri, butikker, men ikke minst: 440 nye leiligheter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.07.2016 kl 14:47

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

STORO/SANDAKER: «I mange år har den gamle Oslo-perlen Lillo Gård i Nydalen vært gjemt bak kontorbygg og gjerder. Endelig kommer den til heder og verdighet igjen, som midtpunkt i et helt nytt boligprosjekt med 440 boliger (...) til sammen 11 bygg fra fem-seks til ti etasjer» skriver Obos, som står bak utviklingen av leilighetsprosjektet i Sandakerveien 100.

LES OGSÅ: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de gamle har det?

Restaurant og bakeri

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med utvikler Jørn P. Wollbekk i Eiendomsplan AS. Det er ikke bare nye leiligheter under planlegging på tomta.

Blant annet er det mye nytt som skal skje i de gamle gårdsbygningene, som består av hovedbygg, kårbolig, vognskjul, stabbur og hønsehus.

– Vi gjennomfører nå en utvendig oppussing av kårbolig og hovedbygg, samt omfattende takreparasjoner på vognskjulet. Resterende bygninger røres ikke i denne omgang. Kårboligen blir nå innredet til et visningssenter, samt en historisk rom for å vise den unike historien til Lillo gård, sier Wollebekk.

ANNONSE

Området som nå bygges ut i Sandakerveien. Foto: MIR

LES OGSÅ: Det hete boligmarkedet : – Det virker umulig - man må jo nesten arve!

Han fortsetter:

– Hovedbygget vil på sikt bli inredet til en ny restaurant for offentlig anvendelse. Etter at salget er ferdig vil kårboligen bli omgjort til bakeri. Vi arbeider med diverse planer for vognskjulet, og mye tyder på at det blir en eller annen form for serveringsvirksomhet.

Bryggeri og butikker

– Mulig med et eget gårdsbryggeri for fremstilling av lokalt gårdsøl basert på originale oppskrifter fra en svunnen tid, sier utvikleren.

ANNONSE

I tillegg er det planlagt en stor dagligvarebutikk.

– Vi er i sluttforhandlinger med en stor dagligvareaktør, men ønsker per nå ikke å offentliggjøre navnet. Det blir en forretning på rundt 2000 kvadratmeter. I tillegg blir det etablert 8-10 nye forretninger i forkant av dagligvareforretningen, sier Wollebekk.

Det skal også etter planen bli anlagt en gangvei til Akerselva fra området.

Første byggetrinn vil være to av prosjektets øverste bygg, i «Haugen» oppkalt etter en av husmannsplassene som lå under Lillo gård.

Gård og leiligheter ved Lillo Gård - illustrasjon. Foto: MIR

ANNONSE

LES OGSÅ: Et kjent navn i Nydalen. Men hvem var egentlig Gunnar Schjelderup?

Lillo Gård

I boligprosjektets egen oppsummering av historien rundt Lillo gård, står det:

«Det er funnet økser og andre kulturminner som forteller om bosetninger fra steinalderen i området der Lillo gård ligger. Selve navnet er fra jernalderen, og er blant de aller eldste gårdsnavnene i Oslo-området. O betyr elv, og det er Akerselva som har gitt navn til urgården. I vikingtiden økte befolkningen, og nye gårder kom i utkanten av Lillo. Funn av gravhauger og jernredskaper på begge sider av Akerselva tyder på stor aktivitet.

LES OGSÅ: Fra Steinalderen til Storo

Når vi kommer til middelalderen dukker O-gårdene opp i skriftlige kilder. Audun Hugleiksson Hestakorn var en av Norges mektigste menn, og han byttet bort O østre med en annen gård. I flere hundre år var det Hovedøya kloster som eide O-gårdene. Sannsynligvis la svartedauden O vestre øde. Kanskje ble de to gårdene slått sammen igjen, for i 1568 får Thomas Lassesson disponere O fritt og uten avgift, på ordre fra kongen.

ANNONSE

I 1615 hører vi for første gang om gården Lillo. Økt behov for tømmer gjorde gårdene langs Akerselva med alle sine fossefall svært attraktive, og Lillo hadde rettigheter på fossefall. Flere familier eide gården fram til 1700-tallet, da Christian Anker overtok den. Han var allerede en av Norges rikeste handelsmenn, og Lillo fikk et stort våningshus som ble brukt som lysthus for byens velstående og mektige familier.

LES OGSÅ: Kjøpesenteret på Storo kan få 250 nye naboer

Enken Karen Anker solgte gården til sin slektning Inger Maria da hun giftet seg med Ole Nilssøn på slutten av 1700-tallet, og i over hundre år skulle deres familie regjere på Lillo. I denne perioden ble store deler av jorda solgt unna til den voksende industrien i
Nydalen.

Bedrifter som Nydalens Compagnie og Christiania Spigerverk etablerte seg på Lillos grunn.

Da siste generasjon i familien Lilloe døde barnløs kjøpte Jacob Carlsen gården. Han slo seg opp på storfedrift, grønnsaksproduksjon og transport for industrien i området. Gjennom tre generasjoner vokste Oslo rundt og forbi Lillo, og selv om det ble drevet jordbruksproduksjon her fram til 1980 måtte de til slutt kaste inn håndkle, og Nycomed overtok Lillo Gård. De brukte den blant annet til representasjon fram til 2014, da de nåværende eierne overtok.»

Lillo gård fotografert i 1940. (FOTO: ANDERS BEER WILSE/OSLO MUSEUM Bildet er creative Commons-lisensiert).

Lillo gård sett fra Sandakerveien. Fotografert i 1961. (FOTOGRAF: TRULS TEIGEN/OSLO MUSEUM Bildet er Creative Commons-lisensiert).

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE