Nordre Aker Budstikke

Nå skal det feires!

Charlotte Bjørneboe bak disken i Trollvannstua, hun og Grunde Valldal drifter markastua, i Grefsenkollen og Lillomarka. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det blir det fest i den koselige stua i Marka - for 100 år med servering her er selvsagt verdt å markere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2016 kl 23:11

TROLLVANN: Med fortid som husmannsplass, og med «...«Mor Kattisa», denne vevre, nette lille kvinde, som er saa ret i ryggen og som er saa venlig og imøtekommende mot alle...»

Trollvannstua er populær, hele året. Kommunen åpnet stua i 1916 - altså 100-års jubileum i år som serveringssted i Marka. Trollvannstua har også en fortid som husmannsplass under Grefsen gård, før kommunen overtok, eide Aftenpostenredaktøren Amandus Schibsted området rundt vannet.

SE FLERE BILDER HER

Charlotte Bjørneboe og Grunde Valldal har foreløpig vært vertsskap på Trollvann i rundt fem år, men forsikrer at de går for i hvert fall fem nye. For det «går rundt», businessen oppe i Lillomarka, men det er ikke noe hvilehjem å drive markastue.

– Men så lenge dette er moro, så fortsetter vi, ifølge vertskapet, og som inviterer til jubileum.

Grunde og Charlotte, vertsskapet på Trollvann, og som nå skal markere at markastua har hatt servering i hele 100 år. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Markeringen

– Lørdag 17. september blir det en stor 100-års markering her, og åpent hus. Først med kåseri klokken 12.00 om Lillomarka og Trollvannstua. Etter det blir det underholdning for barna ved tryllekunstner Davido. Fra klokken 14.00 til 16.00 så byr vi opp til dans, med storbandet High Tune Swing Orchestra. Bare å komme - åpent for alle, oppfordrer vertsskapet.

Der vi møtes utenfor ved den hyggelige røde stua, som bader i sol og idyll torsdag ettermiddag. Det ryddes i full fart, kopper og kar. Kanskje har det igjen vært selskap på Trollvann?

– Neida, var bare plutselig en turistbuss full av folk som svingte innom, forklarer Grunde.

Mye forskjellig

Men de er vant til å ha mye gjester, av alle slag. Bryllup, bursdager, formiddagsdans med pensjonistene, og mange andre events, private og bedrifter.


Ikke minst inviterer området rundt til mange forskjellige sportslige utfordringer, langrenn, alpint, og aking vinterstid. Ellers i året setter vel bare fantasien hindringer for hva man kan finne på, som restene etter hinderløypa fra seneste sportslige utfordring i området.

– Her trenes det hele tiden, folket nede på platået (journ. anm. Grefsen og Kjelsås) må vel være noe av det sprekeste i Oslo? Men det er veldig hyggelig at folk bruker området her, sier Charlotte, eller kanskje «Mor Trollvann»?.

Hun og Grunde kastet seg ut i det, da kommunen utlyste nye driftere til Trollvannstua. Med til sammen tre barn, flyttet de opp til boligen som ligger rett ovenfor serveringsstua.

SE FLERE BILDER HER

– Det ble fra jobb innen familieterapi og pedagogikk, til trollsnurrer og vafler, ler Grunde.


- Men her oppe, som i andre jobber, er det vel greit å ha med seg erfaring fra litt av hvert?

– Vi tenkte at vi flyttet langt inn i skogen. Men det tar ikke mange minuttene å ta scooteren ned til byen, legger Charlotte til.

Naboen

Som de andre markastuene, holder også Trollvannstua stengt mandager. De andre dagene er det åpent fra tidlig formiddag til utpå ettermiddag, og kveld vinterstid, når alpinbakken holder åpent.

Litt lenger oppe i skogen, holder Grefsenkollen Restaurant til, med OverOslo og mange andre happenings.

Litt sånn tanta på toppen eller?


– He, he. Vet du, vi har en veldig god tone og et godt samarbeid med Grefsenkollen, jeg tenker at vi utfyller hverandre. Vi driver markastua, så driver de en litt annen stil der oppe. Men fleecegenseren kan du vel egentlig ha på begge steder, svarer Charlotte.

Som legger til.

– På samme måte som vi har et veldig bra samarbeid med skisenteret her.

Ryktene

Da er vi over i jungeltelegrafen. Stemmer det at Tom Jones har drukket kaffe og spist vafler her? Og badet ikke Karpe Diem i tjernet like nedenfor?

- Ingen kommentar! smiler de der i sola.

To magiske kaniner faktisk, på Trollvann. Så er det store spørsmålet: Vet du hvem som eier disse? Det vet vi. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Tilbake til historien, lenge før Charlotte og Grunde begynte å bake trollsnurrer, der oppe i Lillomarka.

Historien

– Det var Hermane Hansen som var stedets første vertinne. Hun hadde tidligere drevet Kattisa i Østmarka, som måtte stenge da Nøklevann ble drikkevann. Også etter at hun flyttet til Trollvann gikk hun under navnet «Mor Kattisa», skriver forfatter Even Saugstad i boka Hilsen fra Oslomarka.

Videre.

I Morgenposten sto dette å lese i forbindelse med hennes 70-årsdag i desember 1922:

«Alle kjender «Mor Kattisa», denne vevre, nette lille kvinde, som er saa ret i ryggen og som er saa venlig og imøtekommende mot alle. Og som er en slik medvirkende aarsak til, at denne koselige stua deroppe i Grefsenaasen er saa attraaværdig...... Trods denne sin høie alder steller hun sine kjør og griser og høns og gjør altslags husarbeide og altid er hun i sprudlende humør, men saa har hun ogsaa en jernhelse.»

Trollvannstua har en lang historie. Foto: TROLLVANNSTUA

Hermane drev stedet sammen med sønnen Sigurd, som etterhvert overtok driften.

– Hans familie flyttet fra stua i 1960 og overlot driften til nye bestyrere. Trollvannstua tilbyr stadig mat og drikke til turfolket som ferdes i Lillomarka, og det er fortsatt kommunen som eier hytta, kan leses videre fra boka.

SE FLERE BILDER HER

Vedlikehold og prosjekter

Og en så gammel plass, krever jo vedlikehold.

– Vi holder på med noe hele tiden. Nå er det det gamle, lille røde huset der borte, som vi pusser opp. Tanken er å lage det om til et sted for barna, med leker og aktiviteter, forteller Grunde og Charlotte.

– Og så har vi jo ikke gitt opp drømmen om å få på plass en stor lavvo her ute. Det er jo begrenset med plass inne, så en stor lavvo hadde gjort susen! Men det vi også ønsker oss veldig, er jo selvsagt at bussen kan begynne å gå oppover her oftere enn på søndager. Det er et stort savn!

– Gode vafler og pene damer

Ragnhild og Jean-Pierre Minassian fra Grefsen sitter i sola og koser seg med kaffe og vafler.

Jean-Pierre og Ragnhild Minassian liker godt å ta seg en tur til Trollvann. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vi er her ofte, i hvert fall et par ganger i uken, forteller paret.

– Det er et hyggelig vertsskap her, gode vafler og pene damer, humrer Jean-Pierre.

Og så er det ikke så langt unna der de bor.

– Veldig flott med et sånt sted i nærmiljøet. Vi kan gå hit også, men i dag har vi kjørt. Men ellers bruker vi området også om vinteren, til langrenn blant annet, forteller de, og legger til at de vurderer å ta seg en tur på selveste jubileumslørdagen også.

LES FLERE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...