Skal skravle mer:
Men ett sted mener varaordføreren at det er nok skravlekopper

Bydelsutvalgsleder i Nordre Aker, Per Henry Christiansen (H), varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) og komiteleder Bente M. Larsen (Ap) liker godt «skravlekoppen». Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Bydel Nordre Aker ble denne uka erklært som skravlekoppbydel.
Publisert: 21.08.2019 kl 20:45
Sist oppdatert: 29.08.2019 kl 16:11
TÅSEN: – Jeg ble så himla lei meg over at så mange mennesker ønsker mer kontakt med andre, men likevel er ensomme, sa artist Venke Knutson til Nordre Aker Budstikke tidlig i mars i år. Dermed ble den grønne «Skravlekoppen» født. I sommer kunne også kafeen Jordbærpikene på Storo stolt vise frem sertifiseringen på at de nå var en skikkelig skravlekoppkafe.
Skravlekoppbydel
Onsdag denne uka var tiden moden for å høytidelig kunne erklære at Bydel Nordre Aker nå er en skravlekoppbydel. Det hele ble verdig markert på Seniorhuset på Tåsen. Ikke bare var beboere, ansatte og primus motor og sjefen for Seniorhuset, Heidi K. Nordal, tilstede på markeringen. Men skravlekoppsjef Venke Knutson møtte selv opp, og ikke minst sang hun vakkert til de fremmøtte. Pianisten David Arthur Skinner vartet også opp med flott musikk.
I tillegg var blant annet bydelsdirektør Øyvind Henriksen, leder for lokalpolitiske bydelsutvalget, Per Henry Christiansen (H), leder for helse og mestringskomiteen i bydelen Bente M. Larsen (Ap), og varaordfører Kamzy Gunaratnam på plass.

Fra venstre og på skravlekoppdebut: Mona Magnussen ved Sogn Frivillighetssentral, varaordfører Kamzy Gunaratnam, initiativtager til «Skravlekoppen», Venke Knutson, bydelsdirektør Øyvind Henriksen, bakerst bydelsutvalgsleder Per Henry Christiansen, foran sjefen for seniorhuset, Heidi K. Nordal, og komiteleder i Nordre Aker, Bente M. Larsen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Førstnevnte fortalte om satsingen bydelen har gjort og gjør, på det å forebygge og redusere ensomhet og utenforskap:
– Ensomhetsfølelsen rammer vel de fleste, en eller annen gang i løpet av livet. Vi har mange prosjekter i bydelen for å redusere ensomhet og utenforskap, som igjen også blir helsefrembringende. Kanskje kan en skravlekopp i hånda være med på at man tør ta initiativ til kontakt med andre, sa blant annet bydelsdirektøren.
Den grønne «Skravlekoppen» drikkes igang på som nevnt Seniorhuset, men også på Frivillighetssentralen på Sogn har de fått nye grønne kopper.
– Vi har også et samarbeid med Bydel Sagene rundt dette, og blant annet er planen at de rosa bussene som kjører eldre dit de skal, også kjører til satte skravlekopptidspunkter, blant annet her på Seniorhuset og på Frivillighetssentralen på Sogn, sa Nordal, og røpet at også Frivillighetssentralen på Kjelsås og Grefsen har vist sin interesse for de grønne og sosiale koppene.
Bydelsutvalgsleder Per Henry Christiansen (H) understreket også at vi blir flere eldre, og vi blir eldre og vi må ivaretas og ta vare på oss selv. Han vil også ta iniatiativ til å lufte «Skravlekoppen» i de andre seniorsentrene i bydelen.
Bente M. Larsen (Ap) roset også initiativet, og hun er glad for at koppene også finnes på rundt 100 kafeer rundt i det ganske land.
– Jeg tror skravletreffer kan være med å bidra til et rausere samfunn, og smaker ikke kaffen best når den deles med andre?
På rådhuset?
Varaordfører Kamzy liker godt «Skravlekoppen»:
– Det som er viktigst i livene til folk, er den viktigste politikken, vi skåler for kjærligheten, for åpenhet, og skål for medborgerskap - tre ting som skaper en bedre by.
Men hun tror ikke det trengs flere skravlekopper på rådhuset:
– Politikere er så flinke til å skravle på rådhuset. Men vi bør enda oftere ta med oss koppene og sette oss ute på offentlige steder, og invitere folk til å prate med oss, oppfordrer varaordføreren.

Fra venstre bakerst: Berit, Inga i stripete genser, Kari og Arild, og som tenker at nå blir det enda mer skravling på Tåsen.
Plass til mye kaffe også
Berit, Inga, Kari og Arild har samlet seg rundt et bord, sistnevnte er gift med Inga, som bor i Seniorhuset.
Hva tenker de om «Skravlekoppen»?
– Et artig initiativ, mener Inga, som også synes at koppen er god å holde, og så er det plass til mye kaffe i koppen.
De andre damene nikker samtykkende.
– Men dere har vel egentlig ikke noe problem med å skravle her da, sier Arild og ler.
Det er damene veldig enige i, men kanskje kan de nå skal skravle enda mer.
– Jeg kunne tenkt meg en sånn kopp på reise i utlandet også, med engelsk tekst da kanskje. For reiser man alene så blir det mye tid alene, man kjenner jo ingen! Men jeg tenker at det er veldig lurt på sånne kopper i Oslo også, Oslo-folk er vel ikke de som tar mest kontakt med folk de ikke kjenner? Tenk studenter som kommer langveisfra til Oslo, og hvor fint det hadde vært med sånne kopper ved for eksempel universitetene?
Heidi K. Nordal oppsummerte til slutt:
– Nå kan vi bruke skravlekopp til å få frem enda mer, raushet og tydelig inkludering. Vi ønsker at det skal være en lav terskel for å få folk til å skravle mer sammen. Ta en skravlestund på tvers av generasjoner, på tvers av funksjoner og på tvers av kulturer. Vi vil sette av skarveltider til folk. Vi ønsker virkelig å være en del av denne «folkebevegelsen».
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!