Nordre Aker Budstikke

Nå skal du få være sjef i eget liv, selv om du trenger hjelp fra bydelen

De nye mestringslagene i hjemmetjenesten består av sykepleiere, helsefagarbeidere, hjemmehjelpere, fysioterapeuter og ergoterapeuter. Den tidligere bestillerfunksjonen er nå blitt en del av laget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fra mandag 17. september skal hjemmetjenesten i Nordre Aker begynne å jobbe på en måte som i langt større grad setter innbyggerne i fokus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2018 kl 16:31

NORDRE AKER: – Vi skal bort fra en bestiller-utfører-modell, sier Wenche Hansen.

Hun er prosjektleder for et av de største omstillingsprosjektene i bydelen de siste årene.

Bakgrunnen for omstillingen er politiske føringer fra Oslo kommune sentralt. Bydelene skal over på en tillitsmodell, der flere beslutninger tas nærmere den enkelte brukeren av kommunens tjenester. Det langsiktige målet er å legge til rette for mer målrettede tjenester som skal gjøre at den enkelte, i samarbied med pårørende, kan mestre egen helse i hverdagen, der de bor: Alle innbyggere skal kunne leve selvstendige, aktive og trygge liv og kunne bo lengst mulig i eget hjem.

Hva er bestiller-utfører-modellen, som man nå skal bort fra?
Bestiller er plassert på avdelingsnivå i bydelen (søknadskontoret) og fatter vedtak om tjenestebehov, som så formidles til utfører (hjemmetjenesten). Klager fra brukerne skal rettes til bestiller. Det settes som forutsetning at bestiller av tjenestene definerer innholdet i og kvaliteten på de tjenestene som skal leveres. Utfører leverer tjenester i tråd med bestillingen.

Omstilling i hjemmetjenesten

Hjemmetjenesten skal nå jobbe på en ny måte, der de ansatte blir organisert i mindre, tverrfaglige grupper, kalt mestringslag. For brukerne av hjemmetjenesten skal det bety at de får færre mennesker å forholde seg til, samtidig som veien inn til bydelen blir kortere. Mestringslagene skal bestå av fagkompetanse med sykepleiere, helsefagarbeidere, hjemmehjelpere, fysioterapeuter og ergoterapeuter. Samtidig flyttes ressursene fra søknadskontoret ut i mestringslagene. Hvert lag ledes av en mestringssykepleier, for det er nettopp mestring som skal stå i fokus.


– Vi skal nå spørre den enkelte innbygger «hva er viktig for deg»? Bydelens tjenestapparat skal samskape med brukerne for å tilpasse tjenesten til den enkeltes behov og målsettinger der de er i livet nå. Målet er at den enkelte skal få være «sjef i eget liv», sier Wenche Hansen.

Hun legger til at brukerne nå skal bli mer involvert i arbeidet med planleggingen av hjelpen bydelen gir dem.

Wenche Merete Hansen, spesialkonsulent i Helse- og mestringsavdelingen. Her fra en annen anledning. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Etterhvert som det blir flere eldre, må vi jobbe smartere og på en måte som gjør at den enkelte kan klare seg selv lenger, og at hver enkelt får mer tilpasset oppfølging. Dette er en måte for kommunen å rigge sine tjenester for fremtiden, sier Hansen.

Hun understreker at alle fortsatt skal få den hjelpen de trenger.

Færre brukere per lag

Det siste året har det vært jobbet systematisk og målrettet i bydelens tjenester for en kulturendring, og gjøre de ansatte klare for endringen som nå kommer.

Det skal opprettes ni mestringslag, og to av dem har jobbet i pilot siden januar. Erfaringene fra det første halvåret har bidratt til å justere ordningen som nå iverksettes fra og med mandag 17. september.

Der de ulike tjenestestedene satt hvert sitt sted, skal de nå jobbe sammen i team. Dermed er veien mellom fagpersonene kortere, og tjenstene til den enkelte bruker kan i større grad planlegges med alle behov for øyet.

For mestringslagene vil det også bli færre brukere per lag. De vil nå ha 60-70 brukere hver å forholde seg til, før var det dobbelt så mange.


For brukerne betyr dette også færre mennesker å forholde seg til.

– På dagtid vil det helt avgjort bli færre mennesker å forholde seg til. Men dette er turnusarbeid, og på kveld og i helger må lagene samarbeide mer, og vi er forsiktige med å love at det blir færre også da. På disse tidspunktene vil nok bildet være som tidligere, sier Hansen.

LES OGSÅ: Enkelt, men genialt? Tryggere eldreomsorg i denne sekken

Ett kontaktpunkt inn til bydelen

Det vil bli lettere for brukerne og de pårørende å komme i kontakt med mestringslaget. De vil få én kontakt inn til alle tjenestene. Det representerer en kontinuitet brukerne ikke har opplevd før, ifølge Hansen.

– Vi må være ærlige og si at dette er under utvikling, og at endringene vil skje gradvis. Men målet er at den enkelte skal mestre mer på egenhånd, og jobbe mer målrettet mot sine egne mål og ønsker – bli sjef i eget liv, sier prosjektlederen.

Bedre oversikt

– Vi fulgte godt opp den enkelte bruker også tidligere, men det var vanskeligere å få full oversikt når de ulike tjeneste satt forskjellige steder, sier Espen Falch Lillevold, enhetsleder lag 2 hjemmetjenesten Nordre Aker.

Han har vært med i piloten som har testet dette siden januar, sammen med enhetsleder Vibeke Hattestad, lag 1.

– Nå jobber alle fagpersonene tett sammen, og vi har merkbart mer oversikt over brukerne.

Etter et halvt år med pilot, er han og resten av teamet fornøyde med resultatene.

– Med bruker i sentrum, og «hva er viktig for deg?», skal vi jobbe mer tverrfaglig i mindre lag. Vi jobber for å komme tettere på brukerne, både de som er hjemme, på sykehus og helsehus og andre rehabiliteringsavdelinger. På denne måten kan en også jobbe med hva som er viktig for deg. Det blir også naturlig å snakke sammen og avklare forventinger. Felles enighet om mål, hvordan en skal komme dit og hva de ansatte skal gjøre, og hva bruker og pårørende kan ta ansvar for selv, sier han.

Mestringslagene skal i større grad jobbe med forventningsavklaring, slik at brukerne vet hva som er målsettingen, og hva de skal jobbe med for å komme dit. I motsetning til tidligere, der mange kanskje var mer passive mottakere av hjelp.

– Vi jobber mer med motivasjonen til brukerne. Vi har en bredere innfallsvinkel og ser mer enn før, da vi fokuserte mer på ett og ett ledd, sier fysioterapeut Susanne Kristiansen.

– Ogå så stiller vi større krav til brukerne. For noen kan det være krevende i begynnelsen, men når de ser resultatene og progresjonen, gir det motivasjon.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...