Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Nå skal frivillige få skikkelig opplæring

Fra venstre: Prosjektmedarbeider Ann Cathrin Holm, bydelsdirektør Øyvind Henriksen, ergoterapeut i demensteamet Mari Gundersen, koordinator i Nasjonalforeningen for Folkehelsen Lina Marie Brathaug, demenskoordinator Elin Linløkken og generalsekretær i Nasjonalforeningen Lisbeth Rugtvedt. Foran prosjektleder for Alders- og demensvennlig by, Heidi Karsrud Nordal. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Som første bydel i Oslo har Nordre Aker inngått en avtale om opplæring av frivillige, som er aktivitetsvenner for personer med demens, med Nasjonalforeningen for Folkehelsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2016 kl 18:13

NORDRE AKER: Avtalen ble signert i Nydalen mandag morgen, og formaliserer samarbeidet det kommunale tjenesteapparatet har med frivillige. Allerede finnes det aktivitetsvenn- og turgruppetilbud for demente i Nordre Aker, der frivilliginnsats er viktig. Bydelen forplikter seg nå til å tilby disse bedre oppfølging og opplæring.

Aktivitetsvenn er et tilbud for personer med demens. En aktivitetsvenn er en frivillig, som gjør aktiviteter sammen med en som har demens. Målet er at den demenssyke skal få mulighet til å fortsette sine vanlige aktiviteter.

Første samarbeidsbydel i Oslo

Dette er den andre avtalen Bydel Nordre Aker og Nasjonalforeningen for Folkehelsen inngår i forlengelse av at Nordre Aker er pilotbydel for Alders- og demensvennlig by.

I fjor høst inngikk de to en avtale om å gjøre det enklere for dem med demens å leve så normale liv som mulig.

– Arbeidet med opplæring av aktivitetsvenner kom i gang etter at Nasjonalforeningen hadde TV-aksjonen i 2013, med fokus på demens, sier generalsekretær Lisbeth Rugtvedt.

110 kommuner har inngått den samme avtalen, som er med på å løfte kompetansen til de frivillige som ønsker å være aktivitetsvenner. Bydel Nordre Aker er den første bydelen i Oslo som inngår en slik avtale.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen og generalsekretær Lisbeth Rugtvedt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Frivilligsentralene på Grefsen og Sogn er viktige partnere, som samlingssteder for mange som ønsker å bidra frivillig i lokalmiljøet sitt. Bydelen har oversikten over hvem som trenger en besøksvenn, og Nasjonalforeningen gir den nødvendige kursingen og opplæringen til de frivillige.

Øke aktivitetsnivået

Mange med demenslidelser er i fysisk god form, men trenger å aktiviseres. Nasjonalforeningen forteller at flere opplever at venner trekker seg unna når de rammes av demenssykdom. Dermed blir belastningen stor på de pårørende.

– Tilbakemeldingen vi får fra de pårørende er at de synes det er godt å se at de ikke er det eneste sosiale nettverket i den dementes liv, sier Rugtvedt.

Dette samspillet mellom pårørende, tjenesteapparatet i kommunene og de frivillige gjør dessuten at de føler seg mer respekter, legger hun til.

LES OGSÅ: Du store alpakka for en aktivitet! Ny rullatorrekord på Myrerjordet

Generasjonsmøter

– Generasjonsmøtene dette kan invitere til, er viktige, påpeker prosjektleder for Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker, Heidi Karsrud Nordal.

Hun er opptatt av at det offentlige tjenesteappratet skal bli bedre til å samarbeide med frivilligheten, og se på de frivillige som en ressurs. Med opplæring gjennom Nasjonalforeningen øker kompetansen, og både de frivillige og demenssyke tas på alvor.

Hun ønsker et samspill der unge og eldre står sammen om å skape gode og trygge miljøer lokalt. Både Nydalen videregående skole og Rønningen Folkehøgskole er eksempler på slikt samarbeid der ungdoms ressurser fanges opp, enten gjennom valgfag eller andre prosjekter på tvers av virksomhetene.

LES OGSÅ: Det er 60 år mellom de nye bestevennene Elsa og Teres! Slik ble 90-årskrisen snudd til ny livsmening

Ungt engasjement i Oslo

For de unge ønsker å bidra frivillig, forteller Lina Marie Brathaug, som er koordinator for aktivitetsvennopplæringen i Nasjonalforeningen.

I Oslo har Nasjonalforeningen en større andel unge voksne, i 20- og 30-årene, som har meldt seg som aktivitetsvenner, enn hva som er tilfellet ellers i landet.

– Det kan være fordi dette tilbudet er så spisset og konkret mot det å være aktivitetsvenn for demente, sier hun, og legger til:

– Det er vikig for oss at de som melder seg som aktivitetsvenner får faste rammer og avklart tiden de bruker som frivillige, slik blir det meningsfullt og ikke noe som tar for mye tid.

Er du interessert i å bli aktivitetsvenn, eller vil vite mer om ordningen og opplæringen fra Nasjonaforeningen, kan du se nasjonalforeningen.no/aktivitetsvenn, eller kontakte frivilligsentralene i bydelen.

LES OGSÅ: Kjenner du et medmenneske? Nå skal vi hylle Årets medmenneske i Nordre Aker! Nominer kandidater nå!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...