Nordre Aker Budstikke

Nå skal også eldre marka-folk få rosa buss

De rosa bussene har blitt et vanlig syn i Nordre Aker. Nå kan også bydelens beboere i marka få glede av tilbudet, om enn noe redusert. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ruter Aldersvennlig transport utvides i 2021, blant annet med et tidlbud til eldre i Marka. Men hvordan det blir, er foreløpig uklart.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.09.2020 kl 08:24

NORDRE AKER: Byrådet vil utvide prøveordningen med dør-til-dør transport for eldre til bydelene Alna og Bjerke, samt etableres et tilbud til Marka. Dermed vil 33.000 eldre i Oslo få mulighet til trygg transport og mer sosialt fellesskap, skriver byrådet i en pressemelding i forbindelse med fremleggelsen av 2021-budsjettet onsdag.

De rosa bussene er et viktig grep i kampen mot ensomhet. Både på reisen og dit du skal, deltar man i nye fellesskap. Ved å innlemme bydelene Alna og Bjerke vil det populære transporttilbudet dekke et geografisk område på tvers av byen, fra Ellingsrud i øst i til Lysakerelven i vest, skriver byrådet i pressemeldingen.

– For mange eldre har koronapandemien ført med seg både isolasjon og opplevelse av ensomhet. De rosa bussene motvirker dette. På bussen vil de oppleve godt smittevern og trygg transport, hele veien fram, sier Robert Steen (Ap), byråd for helse, eldre og innbyggertjenester.

Nå setter byrådet av penger til å trappe opp tilbudet, som startet som et lite prøveprosjekt i Nordre Aker i 2017 og som senere har blitt utvidet til bydelene Sagene, Vestre Aker og Ullern. Med utvidelsen til Alna og Bjerke vil viktige helse- og fritidstilbud bli lettere tilgjengelig for mer enn 33.000 Oslofolk over 67 år.

Innlemmer Marka

På sikt ønsker byrådet å etablere et aldersvennlig transporttilbud for hele Oslo. Prøveordningen med de seks bydelene skal gi de nødvendige erfaringene for dette. I byrådets forslag til budsjett for 2021 er det satt av 7,5 millioner kroner til utvidelsen, og 22 millioner vil bli brukt totalt. Også eldre som bor i Oslomarka vil få et bedre transporttilbud med denne utvidelsen.


– Jeg blir glad når jeg ser en rosa buss på veien i Oslo. Bussene gir mange eldre tilbake styringen over egen hverdag. Bor du på Sagene eller i Bjerke bydel, skal du kunne kjøre rosa buss for å handle, dra til seniorsenteret eller ta en tur i Oslomarka med en venn, sier Robert Steen.

Byråd Robert Steen (Ap) på tur med rosa buss i Nordre Aker og Sagene i januar i år. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Beboere i den delen av Marka som ligger under Nordre Aker, har siden ordningen kom i stand i Nordre Aker, uttrykt misnøye med at bussene ikke har kunnet kjøre ut til dem som bor i Maridalen, Sørbråten eller Solemskogen. Forklaringen har vært at avstandene er for store, og at antallet mennesker i målgruppen som bor der er lite. Dagens budsjettfremleggelse er dermed gledelig nytt for disse.

Men hvordan skal det gjennomføres, når det tidligere ikke har latt seg gjøre?

– Vi er veldig glade for å kunne tilby aldersvennlig transport også til de som bor i Marka. Dette tilbudet vil bli litt annerledes enn i andre bydeler. Vi må prøve ut og se hvordan vi kan få det til, kanskje blir det en tur på formiddagen og en tur på ettermiddagen, eller tilbud et par dager i uka, sier byråd Steen til Nordre Aker Budstikke.


– Dette er fortsatt en prøveordning, og med kjøring i og mellom seks bydeler vil vi skaffe oss de erfaringene vi trenger. På sikt ønsker vi å etablere et aldersvennlig transporttilbud for hele byen, understreker han.

– Vi håper eldre i Marka og de andre bydelene vil oppleve at de rosa bussene gir dem mer frihet og at mange også vil benytte seg av muligheten til å ta med en venn på tur. Vennen trenger ikke være over 67.

Da venter vi i spenning på tilbudet til Marka-beboerne til slutt vil se ut. Nordre Aker Budstikke følger saken!

Fakta om rosa busser:

  • Bestilling av reise kan gjøres med en Ruter-app eller med telefon.
  • Bussene har kjøretid fra mandag til lørdag, kl. 10:00-18:00. Turer til marka vil være noe mer begrenset.
  • Majoriteten av brukerne er over 80 år, som sjelden eller aldri bruker annen offentlig kommunikasjon.
  • Det er også mulighet for brukerne å ta med seg en venn. Vennen trenger ikke være over 67 år.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...