Nordre Aker Budstikke

Nå starter påskeutfarten - slik takler du den

UTFART: Ta det med ro i påskeutfarten

Oppfordringen kan ikke sies ofte nok: Ta det med ro på påskeveiene, så kommer alle trygt fram – og hjem igjen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

– Hadde alle vært like høflige i trafikken som de er i båt, ville det vært en fornøyelse å ferdes på veiene! Å kjøre bil dreier seg om sosial adferd – altså om å respektere andre veifarende. Sukket kommer fra Sverre Isaksen, politiførstebetjent med 25 år bak seg som leder av kjøreopplæringen ved Oslo politidistrikt. I tillegg kjører mannen rally og asfaltrace med en knallblå Subaru like sinna som bilen til Petter Solberg.

– Det skal så lite til. Påsketrafikken er ofte så intens at den ikke tillater uoppmerksomhet. Noen tidels sekunder kan være nok, sier Isaksen – og fortsetter:

– Første bud handler om oppmerksomhet og konsentrasjon. Roer man kjøringen ned, passer på avstanden til forankjørende, skjerper blikket og holder rett i rattet, går det bra. Da kommer man seg også unna andres bøllete trafikkadferd.

– Altfor mange er stresset og retter oppmerksomheten mot helt andre ting enn bilkjøringen, eksempelvis CD-spilleren, navigasjonsanlegget eller unger som maser i baksetet. Jeg tror folk flest har den nødvendige kjøreferdigheten som skal til for å ferdes sikkert i trafikken, men mens man kjører på rutinen rettes fokuset mot alle dippeduttene i bilen – og ferden ender plutselig i støtfangeren på bilen foran, sier Isaksen. Politiveteranen er også opptatt av at alle i bilen har et ansvar for trygg ferdsel. Jo roligere det er i kjøretøyet, jo mer skjerpet er den som sitter bak rattet.

Her er Isaksens råd for at du skal komme seg sikkert på påskeferie og ha det hyggelig under hele turen:

 • Last med vett. Tunge ting skal ikke i skiboksen, men nederst i bagasjerommet og nærmest seteryggen. Høylastet bil gir ustabilitet.
 • Husk å sikre lasten på taket så den ikke faller av ved kraftig oppbremsing.

 • Riktig lufttrykk i dekkene er viktigst ved fullastet bil.
 • Sørg for at alle i bilen har det trivelig før kjøreturen starter.
 • Husk at bilbeltet alltid vil være bilens viktigste sikkerhetsinnretning.
 • Sitt riktig. Rattgrepet skal være "kvart over ni" med lett bøyde armer.
 • Konsentrer deg om bilkjøringen – og bare det. La sidepassasjeren styre musikk- og navigasjonsanlegget.

 • Unngå stress og forbikjøringer – stopp heller og ta en kopp kaffe eller annet passende drikke.
 • Pass på farten og avstanden til forankjørende.

  Og hvis du skulle være så uheldig å miste veigrepet:

 • Forsøk umiddelbart å få tilbake kontrollen over bilen. Ikke drei mer på rattet enn nødvendig.
 • Lær deg på forhånd å utnytte bilens førerstøtteelektronikk – om slik fins.
 • I noen spesielle tilfeller vil det være bedre å kjøre seg ut av vanskelige situasjoner enn å bremse, men slik krever stor ferdighet.

 • Kjør heller av veien enn på andre.

– Å miste veigrepet vil alltid være alvorlig, og det vil være om å gjøre å få dekkfeste igjen. Har bilen førerstøttesystemer som ESP (elektronisk stabilitetsprogram), gjelder det å bremse effektivt – det vil si å bremse for å få farten ned og samtidig styre mykt unna uten brå rattbevegelser. Har ikke bilen slike systemer må man frikoble og dernest forsøke å styre unna.

Uansett dreier de aller fleste førere altfor mye på rattet – styrer for mye i mot. Dette forsterker bare effekten. Altså myke bevegelser, er påskehilsen fra politiførstebetjent Sverre Isaksen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...