Nordre Aker Budstikke

Nå starter vaksineringen av en ny gruppe. Og ja, du kan få en telefon i påsken

Vaksinesenteret ved Domus Atletica, i Nordre Aker har kapasitet til å ta imot 4300 personer for vaksinering i uka. Nå tas kapasiteten midlertidig ned i påvente av flere vaksinedoser. Foto: Terje Pedersen / NTB

Om lag 4,7 prosent av befolkningen i Nordre Aker er nå fullvaksinerte, og til uka begynner vaksineringen i aldersgruppen 65 til 74 år. Samtidig vil også yngre i utvalgte risikogrupper få tilbud. Og vaksineringen fortsetter uavhengig av påskehøytiden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2021 kl 15:12

ULLEVÅL: Per fredag 26. mars har 595.899 personer fått første dose av koronavaksinen i Norge, 269.901 av disse har også fått andre dose. I Oslo ha 70.096 personer fått dose én, og 31.935 av dem er fullvaksinerte med to doser. Det betyr at drøyt 4,5 prosent av osloborgerne har fått begge doser.

I Bydel Nordre Nordre Aker er man nå stort sett ferdig med å vaksinere gruppe 3, personer i alderen 75-84 år. Det opplyser vaksinekoordinator Anja Bergenhus.

– 180 personer i denne gruppen er ikke booket av varierende årsaker. Det er noen få som ikke ønsker eller vil vente og noen vi ikke har fått tak i ennå, sier hun.

Denne uken har bydelen mottatt 798 doser, alle fra Pfizer, og en del av disse vil bli satt i løpet av fredagen. Dermed vil tallene i oversikten under bli noe høyere når dagen er omme. Helsepersonell er ikke vaksinert denne uken.

Gruppe 2, alder 85+:

 • Totalt 1207 innbyggere har fått vaksinen
 • 1141 er ferdigvaksinert (har fått dose 1+2)
 • 66 har fått første dose

Disse tallene inkluderer også sykehjem.


Gruppe 3, alder 75-84 år:

 • Totalt 2058 innbyggere har fått vaksinen
 • 1378 er ferdigvaksinert (har fått dose 1+2)
 • 680 har fått første dose

Disse tallene inkluderer også sykehjem.

Dermed har totalt 3265 personer i bydelen fått første dose, hvorav 2519 har fått begge og er fullvaksinerte. Dermed er om lag 4,7 prosent av befolkningen i bydelen fullvaksinerte.

Andelen som takker nei er svært lav, i gruppe 3 har anslagsvis 40 personer takket nei, ifølge informasjon fra bydelsoverlegen. I 2020 var det totalt registrert 3207 personer i bydelen over 75 år. (Når tallene her varierer kan de ha med endring i alderssammensetningen å gjøre, samt at sykehjemsbeboere i bydelen kan være registrert med bostedsadresse i en annen bydel.)

Starter på ny gruppe

Denne uken er det altså vaksinert personer i gruppe 3 (75-84 år), og neste uke starter i tillegg vaksineringen i gruppe 4. Det er personer i alderen 65-74 (a), samt dem mellom 18 og 65 som har underliggende sykdommer i det som kalles risikogruppe 1 (b).

Risikogruppe 1 er personer med følgende sykdommer/tilstander:

 • Organtransplantasjon
 • Immunsvikt
 • Hematologisk kreftsykdom siste fem år
 • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
 • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, cerebral parese og Downs syndrom)
 • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

Kilde: FHI


– Hvordan prioriteres aldersgruppen 65+ mot de som er yngre med underliggende sykdommer?

– I gruppe 4 så skal vi vaksinere gruppe 4a og 4b parallelt fra nedadgående alder. I praksis blir det en innbygger fra 4a og en fra 4b, sier Bergenhus.

– Du trenger ikke kontakte oss, vi kontakter deg for innkalling til vaksinasjon. Akkurat når det er din tur avhenger av hvor mange vaksiner vi får tildelt, opplyser bydelen.

Dersom du er over 75 år, bosatt i Nordre Aker og ikke har blitt innkalt til time, bes du imidlertid om å ta kontakt med vaksinesenteret.

Vaksinerer også i påsken

Neste uke får Bydel Nordre Aker cirka 830 vaksiner av både Conmirnaty (PfizerBiontech) og Moderna, av disse er cirka 180 doser til 2. vaksinedose.

– Hvilke dager i påskeuka blir det satt vaksiner, og kan folk oppleve å få innkalling i påsken? Hva skal de som kanskje har tenkt seg på hytta, men som er i gruppen som vaksineres nå og som lurer på om de får en innkalling neste uke gjøre?

– Vi er åpne i påskeuken også og har lagt opp til vaksinering fra tirsdag til og med fredag. Dag og kveldstid. Vi ringer innbyggere dag og kveldstid ukedager og helg. Flott om innbyggeren våre har lyst til å lagre nummeret til Vaksinesenteret slik at de vet det er vi som ringer. Mobilnummeret vårt er 40410251, sier Bergenhus.

– Selv om vi ringer på helligdager så håper jeg at flest mulig blir glad for denne telefonen.

Nedskalerer kapasiteten

Samtidig tas vaksineringskapasiteten ned i Nordre Aker. Det opplyste bydesloverlege Tom Sundar i bydelsutvalgsmøtet torsdag kveld. Vaksinesenteret i Domus Athletica i Trimveien 4 er rigget for vaksinering i tre linjer og med en kapasitet til å sette drøyt 5000 stikk i uka. Det er ansatt 49 årsverk til dette arbeidet.

Ettersom vaksineleveransene fortsatt er lave, er kapasiteten nå nedjustert til én linje, og noen ansatte er midlertidig flyttet for å bistå i smittesporingsteamet og i hjemmetjenesten mens man venter på et høyere antall vaksinedoser.

Stansen i AstraZeneca-vaksineringen forlenges i tre uker

Den tredje vaksinetypen, Astra Zeneca har ikke vært i bruk i Norge siden 11. mars etter at det dukket opp meldinger om alvorlig blodpropp og dødsfall som ble knyttet til vaksinen. Folkehelseinstituttet (FHI) har bestemt at pausen i AstraZeneca-vaksineringen utvides med tre uker, til 15. april, som følge av de mulige alvorlige bivirkningene.

– Vi mener det er nødvendig å gjennomføre flere undersøkelser rundt de aktuelle hendelsene, slik at vi kan gi best mulig råd om vaksinasjon til befolkningen i Norge, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til NTB.

FHI og helsemyndighetene i flere land undersøker nå sammenhengen.

Flere andre land har gjenopptatt vaksineringen mens undersøkelsene pågår. Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) besluttet den 18. mars å opprettholde godkjenning av AstraZeneca-vaksinen. EMA vurderer det slik at nytteverdien er høy og at de meldte bivirkningene er sjeldne, men påpeker at alvorlige tilfeller av sjeldne bivirkninger ikke kan utelukkes.

Uklart hva som skjer med vaksinerte

Ifølge FHIs siste ukesrapport har 133.870 personer i Norge fått første dose med AstraZeneca-vaksinen, men ingen har fått dose nummer to.

– De som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinene skal foreløpig ikke få tilbud om dose to inntil situasjonen rundt bruk av AstraZeneca-vaksinen er avklart. Vi kommer tilbake med mer informasjon om hvordan disse personene kan vaksineres videre, skriver FHI.

Bukholm forklarer at Folkehelseinstituttet jobber sammen med eksperter innen feltet i Norge og utlandet for å kartlegge om det er en årsakssammenheng gjennom flere parallelle undersøkelser.

– Utredningene er komplekse og tar tid, men vi anser dem som nødvendig for å kunne ta en endelig beslutning rundt videre bruk av AstraZeneca-vaksinen.

I Bydel Nordre Aker var det gitt flere doser av AstraZeneca til helsepersonell da denne ble stoppet. Alle disse var 1. doser. Ettersom man opererer med et intervall på AstraZeneca-vaksinen på 10 uker mellom dose 1 og dose 2 vil har man relativt god tid før det må avgjøres hva som skal skje med den 2. dosen. Anbefalt intervall på AstraZeneca-vaksinen er mellom 7 og 12 uker - der det er ønskelig å ha det øvre intervallet.

– Så helt konkret er planen for 2. dose også på pause frem til vi får føringer på hvordan vi skal fortsette, sa vaksinekoordinator Anja Bergenhus i Nordre Aker til Nordre Aker Budstikke i forrige uke.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...