Nordre Aker Budstikke

Hans-Petter (42) – nabolagets svar på Robin Hood?

Hans-Petter Harveg i Kapellveien. Foto: Sigmund Hov Moen

Men det kunne også ha vært Robins sveitsiske slektning, folkehelten William Tell.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2021 kl 12:35

KJELSÅS: Forleden ettermiddag; jeg rusla en tur på hjemmebanen – langs Kapellveien på Kjelsås.

Et knepp og et lett smell fikk meg til å vri på hodet. På gårdsplassen inntil veien sto selveste Robin Hood. På brøkdelen av et sekund er jeg tilbake til Sherwoodskogen i Midt-England, der helten, Englands svar på vår Gjest Baardsen, står her med buen klar.

Her opererte Robin Hood og hans gjeng, som noen vil huske, i evig kamp mot sheriffen i Notthingham og hans håndgagne menn. Robin var eksepsjonelt god med pil og bue. Ved en anledning skjøt han, på lang avstand, tvers gjennom et eple som lå på hodet til en av hans kamerater. Jeg husker i farten at en av dem het «Brother Tuck»?

Karen i Kapellveien denne dagen kunne ha vært Robin Hood. Han lignet. Men det kunne også ha vært Robins sveitsiske slektning, folkehelten William Tell. Tell var også et nasjonalt ikon som var «second to none» når det gjaldt ferdighet med pil og bue.

Men det er kanskje også lov, på vår vandring langs Kapellveien noen dager før vi skal velge Storting, å assosiere til det kommende valget. Her snakkes det også mye om det Robin Hoods var opptatt av, «å ta fra de rike og gi til de fattige». Vi skal overlate den diskusjonen til våre mange ambisiøse politikere.


Uansett, vi ber oss sjøl inn til en samtale med denne lokale pil-og-bue-helten i Kapellveien.

Hans-Petter Harveg treffer blinken på 70 meter. Foto: Privat

Hans-Petter Harveg er 42 år. Han trener mer enn 25 timer i uka. 6-7 timer går med til styrke og kondisjon. Daglig øver han to økter med bue og piler. Etter å ha vist oss det velutstyrte styrkerommet, med både løpemølle og diverse intrikate manualer, forklarer han oss om detaljer i sporten.

Også i bueskyting hører diverse «apper» på mobiltelefonen med. Bildet nedenfor viser hvor stø på hånda han har vært under sikteprosessen.

Hans-Petter forteller at han skyter i elitedivisjonen i Norge, men han er fortsatt et godt stykke unna internasjonalt toppnivå. Det er målet han jobber mot. Han har allerede deltatt i internasjonale stevner.


Sporten har flere klasser og konkurransetyper. I Norge konkurreres det i «langbue», «instinkt», «barebow», «olympisk recurve» og «compound». Det fins tre forskjellige typer konkurranser; «skive», «felt» og «3D».

  • «Skive» skytes det på en gitt avstand, enten inne eller ute. Inne skytes det på 18 meter, ute på 70 mtere.
  • «Felt» skyter man på skiver, ute, og på forskjellige avstander.
  • «3D» skyter man i skogsløyper på gummidyr, på forskjellige avstander.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Hans-Petter skyter i «olympisk recurve», som er den grenen som det konkurreres i - i OL.

Med denne buetypen skytes det med sikte og stabilisatorer. Konkurranse-avstand utendørs er fra 90 meter til 30 meter avhengig av hvilken type konkurranse og/eller divisjon man skyter i.

I OL konkurrerer man på 70 meter. Innendørs skytes det på 18 meter.

Bueskyting er, ifølge Hans-Petter, en idrett det er lett og bli ganske god i, men utrolig vanskelig å bli ekspert i. Han jobber hardt med teknikk, og trener spesielt mye på kort avstand uten skive. Der er der vi møter ham denne tirsdagen i september.


Hans Petter Harveg og kona. Foto: Sigmund Hov Moen

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...