Nordre Aker Budstikke

Nakstad: Testing og smittesporingsarbeidet er sterkt belastet

Oslos helsebyråd Robert Steen (t.v.) og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

De høye smittetallene gjør at systemet for testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK) er under press, mener Espen Rostrup Nakstad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2021 kl 14:43

OSLO: Onsdag ble det registrert 1294 nye smittetilfeller i Norge, noe som er 682 flere enn samme dag i forrige uke. Onsdagens tall er også ny rekord på et døgn her i landet.

388 av disse er registrert i Oslo, et høyt antall, selv om rekorden ble satt 16. mars i år med 492 tilfeller på ett døgn, i følge NTB. I Nordre Aker ble det det siste døgnet registrert 60 nye smittetilfeller. Det er det høyeste antallet så langt i pandemien, og kommer bare én dag etter forrige rekord på 53 tilfeller på et døgn.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at TISK-apparatet nå er sterkt belastet i kommunene på grunn av mye smitte i yngre aldersgrupper.

– Derfor jobber vi med anbefalte tiltak til kommunene for å forenkle testingen og sporingen av smitteførende personer som skal i isolasjon, sier Nakstad.


I Oslo etterlyser helsebyråd Robert Steen nye TISK-vurderinger siden vi nå skal ha et mer åpent samfunn.

– Vi skal bremse smitten, men ikke slå den ned. Da virker ikke TISK som før.

Siden en del ikke ønsker å vaksinere seg, og det fortsatt ikke er avgjort om unge under 16 år skal få tilbud om vaksine, mener Steen at det blir et spørsmål om man skal fortsette å smittespore like aktivt – og hvor mye ressurser man skal bruke på det.

– Jeg etterlyser en ny type tenkning fra nasjonale helsemyndigheter med tanke på smittesporings- og testarbeidet, sier Steen.

Assisterende bydelsoverlege Anders Danielsen Lie sa onsdag til Nordre Aker Budstikke at situasjonen er krevende.


– Spesielt for smitteteamene som jobber på sprengt kapasitet. Ambisjonen er enn så lenge å ha kontroll med smitteklynger. Det er ikke lett i den situasjonen vi er i nå.

– Det er både fordi det er mange nye smittede, mange nærkontakter og fordi en del av utbruddene som vi har nå, er vanskelig å spore. Det kan være studentarrangementer eller fester. Mye av samfunnet er på grønt nivå. Det gjør at folk ferdes og har sosial kontakt.

Ifølge den assisterende bydelsoverlegen er det vanskelig å få oversikt over alle som har vært til stede i flere situasjoner.

– Den totale arbeidsmengden for smitteteamet er alt for stor. Dette problemet har vil spilt oppover til Helseetaten, og det er de fullstendig klare over.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...