Nordre Aker Budstikke

Når du kommer fra Gran og har solgt juletrær i 35 år...

Hovel har solgt noen tusen juletrær opp gjennom åra. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hovel bruker ferien sin på å selge juletrær, og gir deg viktige juletretips.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2017 kl 09:37

KJELSÅS: Hovel Helmen (51) fra Gran, forteller at han har solgt juletrær på Kjelsås i rundt 35 år.

– Vi var jo også med faren min, og solgte juletrær. Da vi var smågutter. Først på Youngstorget, så flyttet vi etter hvert salget hit opp på Kjelsås, forteller Hovel, midt mellom en haug med juletrær, utenfor Kuben 62+ i Kjelsåsveien.

Kjøper tidligere

Alt er i endring, også juletrekjøpvanene.

– Den største forskjellen er at nå kjøper folk juletre tidligere. Før var det typisk siste uka før julaften, men nå er de på mye tidligere. Vi har nok blitt påvirka av handelsstanden, som setter i gang jula veldig tidlig. Så 1. nyttårsdag er vel de fleste litt lei av jula?

– Dessuten har vel folk så mye å gjøre før jul, at det er greit å få juletrekjøpet unnagjort, legger juletreselgeren til, og som tror han nok har solgt en del tusen trær opp igjennom jula.

Bruker av ferien

Hovel jobber ellers i Glitre Energi, eier to travhester, og synes det er helt greit å bruke store deler av ferien på nettopp juletresalg.

– Det er jo greit å tjene litt ekstra penger da. Men jeg gjør jo dette også for å hjelpe broren min som har produksjon av juletrær, både i Norge og i Danmark.

Det som gjelder av juletrær, er gran, fjelledelgran og dansk edelgran, eller nordmannsgrana. Og det er sistnevnte det går mest i. I hvert fall på Kjelsås.

Julestemning utenfor Kuben 62+ på Kjelsås, onsdag kveld. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hyggelig på Kjelsås

– Dette er et veldig bra område å stå i. Her er det så mye hyggelige folk, og gjennom åra har jeg jo blitt kjent med flere.

Oppskriften

Og hva er så oppskriften på et flott og godt bevart juletre, gjennom jula?

– Treet skal tas inn i varmen litt forsiktig, eller over litt tid. Det må skjæres av i bunn,ellers drikker det ikke vann. Vi satt inn et tre på eldresenteret her i går. Det drakk 3,5 liter vann på 12-13 timer, forteller Hovel.

Han fortsetter.


– Et juletre i stua, med lys og passe med pynt, det er det peneste jeg vet. Like vakkert som blomster!

– Mye fleiping om at du kommer fra og bor på Gran, og i tillegg selger gran?

– He, he. Ja, innemellom blir det jo det.

Planer

Det er store planer for tomta hvor Hovel selger juletrær, det skal blant annet bygges mange nye seniorboliger på tomta.

– Jeg satser på at jeg kan komme igjen neste år også. Så får vi se hva det blir til etter det. Det finnes vel kanskje et annet sted i området her hvor jeg og trærne kan være?


LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...