Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Når to «bysauer» bestemmer seg for å gå Norge på tvers...

Vibeke og Cato Fredriksen fra Kjelsås, ut på tur - langtur - Norge på tvers 63 grader nord. Foto: PRIVAT

Kjelsåsjenta Vibeke (47) og mannen Cato Fredriksen (48) har aldri vært på DNT-hytte før, ikke vært på langtur i fjellet, og heller ikke erfaring med å gå med tung sekk. – I det hele tatt to bysauer! ifølge førstnevnte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.07.2016 kl 10:59

NORGE: – 120 kilometer, syv dager. Norge på tvers er en unik ekspedisjonsopplevelse som vil gi deg minner for livet. Turen går langs den offisielle «Norge på Tvers»-ruten, langs 63º nord.

– Her følger du turistforeningens merkede ruter og overnatter på betjente- og selvbetjente hytter. Derfor slipper du å bære telt, sovepose og mat, skriver Den norske Turistforeningen på egne sider.

Videre.

– Dette er en krevende tur. men grip sjansen, utfordre deg selv, og få minner for livet.

De unge skulle noe annet

– Våre ungdommer (journ. anm. barna) skulle plutselig andre ting i ferien, enn å henge med oss. Så da var det oss helt alene i syv dager. Det ble det «brainstorming», hva skulle vi finne på?

Forteller Vibeke (47) og mannen Cato Fredriksen (48).

Etter en krevende tid med sykdom og dødsfall i nær familie, var tanken på å reise til en storby, eller et «masete» sted lite fristende.

Vibeke hadde lest om DNTs tur på nettet, og lagret linken. Nå var kanskje tiden inne for en timeout-tur?

Mål og mestring

Vibeke jobber til daglig som coach.

– Jeg er opptatt av å sette mål, oppleve mestring utenfor komfortsonen. Så dette kunne jo være en vinn-vinntur?

Første transportetappe ble fly fra Oslo til Værnes og Stjørdal. Så buss fra Stjørdal til Ås i Tydal. Deretter taxi fra Tydal til Svenskegrensa, riksgrensa ved Sylsjøen.

Ruta lagt opp av DNT - Norge på tvers. Foto: DNT

Så startet turen helt for egen maskin - 120 kilometer.

Turen går fra fjord til fjell, eller fra fjell til fjord. Fra Stjørdal til Svenskegrensa - eller motsatt vei.

Fra fjell til fjord

– Vi valgte å gå fra fjell til fjord. Turen inneholder seks overnattinger i DNT-hytter, hvorav tre er betjente. Før vi startet turen følte vi oss litt sånn som to hunder i hundespann - ivrige etter å komme i gang, med rastløse bein og spente på hva turen ville bringe av opplevelser, forteller Vibeke og Cato.

Med hver sin 12 kilos sekk med klær for all slags vær på ryggen, samt diverse nødvendigheter som plaster og myggrollon.

– Vi var heldige som startet i fint vær og hadde til og med litt sol, og ikke minst hadde vi hyppig besøk av klegg og mygg. Etter 10 meter i joggesko fant vi ut at turstøvler var det som gjaldt, forteller Vibeke.

Været holdt seg forøvrig gjennom turen, med kun et par våte dager på slutten.

– Og greit var jo det så ikke vi hadde bært på regntøyet forgjeves!

Ikke dårlig vær, og ikke dårlig klær, det ble bruk for det nedpakkede regntøyet for Vibeke og Cato. Foto: PRIVAT

Fellesrom

Første natt ble på rom med 12 andre.

– Da jeg lå i hengekøya klokken 22.30 og det skulle være helt stille 23.00, så tenkte jeg på hva vi egentlig hadde funnet på! ler Vibeke.

Resten av turen var i fire eller tomannsrom.

– Med snorking, knirk og alt som hører til når du deler rom. Når du drar på DNT-hytter så må du også ha med lakenpose. Den var som en trang kokong. Allerede etter første natten måtte jeg klippe opp min, forteller Vibeke videre.

6 - 32 kilometer

Turen er delt opp i syv etapper. Den korteste seks kilometer, den lengste 32 kilometer.

Etappene er over bekker, elver, steiner, skogsti, kratt, myr, grusvei, asfalt -
oppover, bortover, nedover, og oppover igjen.

– Det vil si meget variert og det gikk ikke an å tenke på andre ting, så det var absolutt trening i å være i nuet og tilstedeværelse. Løypa er utrolig bra merket så selv ikke jeg som ikke har stedsans klarte å gå meg bort, ifølge Vibeke.

Man må også ha med noe lett proviant.

– Man kan ta ut det meste av proviant fra de ubetjente hyttene, men smart å ha med kaffe, og andre ting du bare må - noe var utsolgt på hyttene, forteller Vibeke videre.

– Eget batteri fulladet

Varmt vann i dusjen er heller ikke sikkert at er igjen. Ellers myggstikk, gnagsår, våte støvler, og våte klær, utedo, kald dusj, lite og ingen dekning på mobil, lite batteri eller ingen batteri på mobil.

– Men ditt eget batteri blir fulladet! Påfyll for kropp og sjel, understreker coachen.

Som fortsetter.

– I tillegg til å bli kjent med masse hyggelige folk, oppleve masse flott natur, fra grønne skoger, til høye topper med snø, fine bekker med kaldt fjellvann, fossefall , supre opplevelser, god mat på de betjente hyttene, og hyggelig betjening.

– Også med mange gode samtaler med folk du møter, og mye mestring. Siste etappe var den desidert tøffeste - etter mange dager i fjellskoa var føttene slitne og skoa søkkvåte - og siste etappe var på 32 kilometer. Med syv kilometer over våt myr!

En flott annerledes ferie med mye trim for kjelsåsparet Vibeke og Cato. Foto: PRIVAT

«det går se’ te...»

Vibeke fortsetter.

– Siste kilometerene sa jeg til meg selv: Vi gjør dette frivillig, og vi har selv betalt for dette. Og «det går se’ te...» som trønderne vi møtte sa om alt!

Turen til Vibeke og Cato varte fra 8. juli til 14. juli.

Litt over tusen personer har gått denne turen tidligere - også noen få fra Nordre Aker - her kan du se lista over sprekingene.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...