Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Nedre Grefsen er ferdig fortettet om 10-15 år

Bystyrepolitiker Espen Ophaug (V), her avbildet ved annen anledning, tror fortettingen på Nedre Grefsen er godt igang i løpet av 10-15 års tid. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

Beboere er i harnisk, de vil ikke ha blokker istedenfor villaer på nedre Grefsen. Området vil være fortettet i løpet av 10-15 år, tror bystyrerepresentant Espen Ophaug (V).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2016 kl 15:43

GREFSEN: Det var i forrige bydelsutvalgsmøte i Bydel Nordre Aker, før vinterferien, at det ble kjent hva menighetsbladet på Kjelsås og Grefsen hadde lagt opp til i neste utgave.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Nemlig en beskrivelse av en nærmest planlagt sanering av nedre Grefsens villaområde, erstattet med blokker og høy fortetting.

LES BAKGRUNNEN: Frykter sanering av hele nedre Grefsenområdet

Veiene på nedre Grefsen

Ifølge Talefoten gjelder dette store deler av veier som Engveien, Bjerkealleen, Kapellveien og Lettvintveien, på begge sider av Grefsenveien.

«Området avgrenses slik: Fra Disen – Grefsen allé – Lindealleen – Morells vei – Bjerkealleen – Gangvei mot Ring 3 – Ring 3 forbi Storo og nesten til Kjelsåsveien – Kjelsåsveien forbi «Svettern» – kanten av Gransjordet på Disen, tilbake til Grefsen allé» skriver Talefoten.

I følge beregninger bladet har gjort ligger det i dag cirka 260 boligeiendommer innenfor dette området. Ifølge kommunedelplanen kan området omreguleres til 55.000 kvadratmeter næringseiendom og 2500 boliger fram mot 2030.

Utsnitt av plankart fra Kommundelplan Oslo mot 2030. Gule felt er nåværende bebyggelsesområder, de mørkegule er fremtidige hovedområder, og omfatter områder langt oppover Grefsenveien.

Bystyrepolitikeren forklarer

Espen Ophaug i Oslo bystyre (V) kommenterer saken. Han var også nestleder byutviklingskomiteen i forrige periode, før det politiske skiftet.

LES OGSÅ: Tåsenjenta Mathilde (17) og Niat (18) har satt fyr på nettet

Men han ønsker ikke å kommentere hva han tenker om at bydelsutvalg og bydelsadministrasjon ikke har fått med seg at fortettingen også er planlagt på oversiden av Ring3.

– Men kartet vedlagt planen viser tydelig at det også er planlagt fortetting på oversiden av Ring 3, nedre Grefsen, forteller Ophaug.

Ophaug har lest alle sakene om planene – både i Talefoten og i Nordre Aker Budstikke. Han kan ikke akkurat tirsdag kveld via telefon huske antall eiendommer det er referert til, som mulig omregulert til annet enn småhusplanen, men tror det i hvert fall kan være snakk om rundt 200.

– Men er det noe beboerne i området, lokalpolitikerne, kan gjøre, som motreaksjon på planene? Eller er det for sent?

– Kommuneplanen er jo rullerende. Neste vil vel bli mot 2035 eller 2040, og det arbeidet er allerede igang. Det er jo mulig å komme med innspill, som kanskje kan endre planene i den forrige planen. En regulering bort fra småhusplanen, vil jo heller ikke tvinge noen til å selge eiendommene sine. Men klart at prisen for en eiendom, som plutselig kan bygges om fra enebolig til blokk, vil nok øke. Altså det vil jo bli et press på å nå målet om fortetting også på deler av nedre Grefsen, sier Ophaug.

Ophaug legger til at det var et ganske så enstemmig bystyret om nevnte kommuneplan.

Burde Grefsen vært nevnt?

Men stedet Grefsen, er jo ikke nevnt i den ordinære teksten i planen – burde det vært nevnt?

– Det er i hvert fall ikke bevisst at det ikke er nevnt. Sånn i ettertid kan man jo si at det hadde vært bedre lesbarhet av planen, hvis også Grefsen hadde vært nevnt på lik linje med Nydalen og Storo i teksten.

– Når tror du det vil være blokker på noen av småhuseiendommene på nedre Grefsen?

– Hvis man ikke får endret kartet eller utnyttelsesgraden i kommende kommuneplan, tror jeg området vil være ferdig fortettet om 10-15 år. Men når det er sagt, endring mot fortetting på nedre Grefsen, skal skje gjennom en helhetlig plan. Ikke stykkvise reguleringer, understreker Ophaug.

– Beklager

Og alt dette på oversiden av Ring 3 skal ingen av lokalpolitikerne eller administrasjonen ha fanget opp underveis, noe bydelsdirektøren beklager.

– Det er svært beklagelig at dette ikke ble fanget opp under vår saksforberedelse, ifølge bydelsdirektør for Nordre Aker, Øyvind Henriksen, tirsdag denne uken.

Bydelsdirektør Øyvind S. Henriksen beklager på vegne av administrasjonen, i saken om kommuneplanen frem mot 2030 - og fortettingsplanene for nedre Grefsen. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Han legger til:

– Nå får vi håpe at de initiativ som tas av bydelspolitikerne vinner frem.

LES BAKGRUNNEN: Frykter sanering av hele nedre Grefsenområdet

Lite svar

Nordre Aker Budstikke har forsøkt å få flere i tale i dag, om kommuneplanen frem mot 2030 og nedre Grefsen-området og Storo som kollektivknutepunkt.

Flere mailer og meldinger er oversendt og lagt igjen hos både byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) og hennes byrådssekretær Anders Røberg-Larsen (Ap), sistnevnte satt selv i byutviklingskomiteen for Ap da kommuneplanen var til behandling.

LES OGSÅ: Tidligere komiteleder: – Bryter opp villastrøk på en svært uheldig måte

Blant annet har avisen spurt byutviklingsbyråden om ekspropriasjon kan bli aktuelt, for å få gjennomført intensjonen med planen, å fortette rundt kollektivknutepunkt.

Noe forøvrig ikke Espen Ophaug tror mye på kommer til å skje.

Tidligere byutviklingsbyråd

Nordre Aker Budstikke har også kontaket tidligere byutviklingsråd Bård Folke Fredriksen (H), og som selv er lokal fra Kjelsås, om saken. Blant annet med spørsmål om hvorfor ikke Grefsen er nevnt som sted i den ordinære teksten til planen – den som de fleste som er interessert leser – på lik linje med eksempelsvis Storo og Nydalen, og andre stedsnavn i tilknytning til kollektivknutepunkter.

Men foreløpig har det ikke lykkes avisen å få svar fra noen av ovennevnte. Til tross altså for flere purringer.

Plan- og bygningsetaten sier de vil besvare Nordre Aker Budstikkes spørsmål i saken på onsdag.

Sterke reaksjoner

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Nordre Aker Budstikke delte saken om mulig fortetting på nedre Grefsen i henhold til kommuneplanen, på facebook mandag kveld. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Helt på trynet! Nye Stovner? Denne saken skurrer! Fæle billigproduserte blokker? Vi må da kunne stoppe dette!

Dette er noen av reaksjonene, her kan du lese resten og kommentere selv hvis du ønsker.

Lokalpolitikerne skal ikke ha vært klar over hva det innebar for dette villastrøket da planene for «fremtidens Oslo» ble vedtatt i fjor høst.

Posted by Nordre Aker Budstikke on 29. februar 2016

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Nordre Aker Budstikke følger saken.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...