Nordre Aker Budstikke

– Nei til lekser!

SV inviterte til skolemøte, og vil ikke ha lekser etter skoletid. Foto: ILLUSTRASJON

– Opplever du ofte stressende ettermiddager hvor lekser skal presses inn mellom middag og organiserte fritidsaktiviteter - og demotiverte og slitne barn, etter en lang dag? skriver og spør Lill Pleym (SV), som oppsummerer etter skolemøtet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2017 kl 19:35

NORDRE AKER: Nordre Aker Sosialistisk Venstreparti - SV - inviterte til åpent debattmøte om skole i forrige uke, tirsdag. Med; En ny og bedre skolehverdag, på invitasjonen.

– Opplever du ofte stressende ettermiddager hvor lekser skal presses inn mellom middag og organiserte fritidsaktiviteter - og hvor barna selv er både demotiverte og slitne etter en lang dag? Vi er heldige som har en god skole i Norge. Likevel må vi alltid se etter måter å gjøre den enda bedre på, skriver Lill Pleym fra SV, også tidligere lokalpolitiker i Nordre Aker.

Skolemøtet

Ovennevnte var også bakgrunn for SVs invitasjon til nevnte debatt- og skolemøte i bydelshuset i Nydalsveien, i forrige uke.

– Det ble et godt oppmøte. Tarjei Helland, skoleforsker og SV medlem i Nordre Aker, holdt innledning med utgangspunkt i pamfletten: Framtidsskole. Som han selv har skrevet sammen med SV-leder Audun Lysbakken, forteller Pleym i etterkant av møtet, og oppsummerer fortløpende.

Blant annet med at Helland startet med å stille spørsmål ved dagens organisering og innhold i skolen.


Fra skolemøte i bydelshuset, i regi av SV. Foto: PRIVAT

– Fulle dager

– Minst 80 prosent har fulle dager, siden mange går på AKS både i forkant og etter skoletid. Ved å inkludere noe av denne tiden, og utvide selve skoledagen med 1,5 time, kan man skape en bedre og mer helhetlig skoledag, med mer fysisk aktivitet og mer praktisk orientert undervisning, oppsummerer Pleym til Nordre Aker Budstikke fra skolemøtet.

– Og nei til lekser etter skoletid. Hvis leksene i stedet legges inn i skoledagen, kan familien spise middag og delta på aktiviteter med god samvittighet - uten å måtte tenke på lekser som venter, legger Pleym til.

SUSNA

Etter innlegget var det duket for paneldebatt.

– Sven Erik Berget fra Susna (journ. anm. Samarbeidsutvalget for skoleutvikling i Nordre Aker) startet med å forsikre oss om at elevgrunnlaget og antall skoleplasser i bydelen nå endelig ser ut til å være i samsvar, etter flere tiår hvor dårlig tallgrunnlag har ført til ad hoc løsninger med eksempelsvis midlertidige brakker.


Like viktig som god prognose og fordeling av elevene, er lærerdekning, understreket Helland.

– Garanti for lærertetthet

– Hver eneste elev må bli sett hver dag. Derfor er en garanti for lærertetthet SVs viktigste skolepolitiske sak. Det skal være maks 15 elever per lærer fra 1. - 4.klasse og maks 20 elever fra 5.-10.klasse, oppsummerer Pleym videre.

Og at for SV er det helt avgjørende at denne garantien er på skolenivå, ikke som et gjennomsnitt i kommunen.

– For en seksåring i en klasse på 28 elever, blir ikke sett mer om klassene på naboskolen er små. Og en lærer med 30 elever får ikke bedre anledning til å hjelpe sine elever om kollegaen et annet sted i kommunen bare har ansvar for 12, sier Pleym.

Samarbeid?

På spørsmål fra salen om dette vil være vanskelig for SV i et eventuelt samarbeid med AP, viste Helland til at lærergarantien er ett av kravene SV har fremsatt for å inngå et formalisert samarbeid med en ny regjering etter valget.


– Det bekymrer ikke Helland og SV. Hvis valgresultatet gjør SV så stort at vi får påvirkning, vil lærernorm på skolenivå bli gjennomført. Det er vi garantister for.

– I tillegg til flere lærere, er tillitsreformen i skolen og en mer variert skoledag med mer aktiv læring, et sundt skolemåltid og arbeid på skolen i stedet for hjemmelekser, sentrale deler av SV's Framtidsskole, videre fra Pleym om debatt- og skolemøtet.

Pleym kan også fortelle at både lærernorm og tillitsreformen ble støttet av Anne Finborud, leder av Skolenes Landsforbund, som i tillegg kritiserte dagens regjering for å ha avskiltet 38.000 lærere.

– Som Finborud sa; Ved å frata dem deres undervisningskompetanse. Videre at mange svært kompetente lærere har dermed ikke lenger skolen som sin arbeidsplass. Tillitsreformen handler om at lærerne selv får ha ansvar for den undervisningen de er satt til å ha ansvar for! Det testsystemet som rår i skolen i dag, tar fra læreren ansvaret for vurdering av elevene.

Den delen av SV' skolepolitikk som kanskje blir møtt med mest skepsis, er en utvidelse av skoledagen, også kalt heldagsskolen.

1.5 time

– Helland understreket at en utvidelsen av skoledagen med 1.5 timer må til for å skape en mer helhetlig og bedre dag for elevene, og påpekte videre at; I realiteten er ikke elevene lengre på skolen. De er der allerede, men i regi av AKS - Aktivitetsskolen. Nå får alle mer fysisk aktivitet, økt vektlegging av praktiske arbeidsformer, et godt skolemåltid og i tillegg er leksene unnagjort før elevene kommer hjem.

– Anna Elisabeth Uran, nestleder i Fagforbundet, sa seg også enig i dette og så samtidig for seg hvordan de organiserte barn- og ungdomsarbeiderne og andre organiserte i hennes forbund kan bidra som en integrert del av Framtidsskolen, fortsetter Pleym oppsummeringen.

Og forteller ellers at paneldiskusjonen bar preg av stor samstemthet i forhold til det elev- og læringssynet som Framtidsskolen forfekter.

Flere lærere og tillit

– Spesielt forslaget om flere lærere og tillit til de ansatte ble bifalt av organisasjonene. Marianne Krogh fra Utdanningsforbundet viste til eget arbeid i skolen, og det at det er en enorm forskjell mellom å ha 20 og 28 elever i klassen.

Tarjei Helland som har forsket mye på skolerelaterte temaer, orienterte om at forskning på tid brukt på lekser og effekten av lekselesing som han mener er mangelfull.

I tillegg til at mange forskere er enige om at lekser skaper skolerelatert press.

– Helland avsluttet med et kraftig stikk til de partiene som har sagt at de ikke vil utvide skoledagen, men som likevel ønsker å utvide innholdet i skolen, og refererte til MDG, KrF, Venstre og Senterpartiet.

– Som Helland sa - å komme med slike løfter uten å forlenge skoledagen, står ikke til troende. Det er skolepolitikk uten inndekning. Eller tenker disse partiene at vi skal ta timer fra matematikk eller norsk?

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

,

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...