Nordre Aker Budstikke

– Nesten som på ordentlig

Prinsesse Astrid (Nora Axe Guldbrandsrød) og prinsesse Ragnhild (Kari Wegge Gundhus) rett før opptak.
Foto: Cathrine Husa

Elever fra Ullevål skole fikk gjenoppleve frigjøringsdagene, da 2008 møtte1945 under innspillingen av storfilmen "Max Manus" i forrige uke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2008 kl 16:06

Ullevål/Sentrum: 200 Ullevål-elever skulle forrige tirsdag få være med som jublende statister og hilse kongefamilien velkommen tilbake etter krigen i 1945, i det som skal bli storslåtte scener fra 1940-tallets Oslo i den kommende spillefilmen om krigshelten Max Manus.

– Mens vi satt i sminken kom det noen fra filmselskapet inn og spurte om vi ville være prinsesse Astrid og Ragnhild, forteller Kari Wegge Gundhus (12) oppspilt.

– Selvfølgelig kunne vi ikke si nei til det! smiler Nora Axe Guldbrandsrød (12).

Dermed fikk de to venninnene plass i baksetet sammen med "Kronprins Olav" og "Prins Harald", rett bak den sorte bilen med hovedrolleinnehaver Aksel Hennie og "Kong Håkon".

– Kronprinen og Kongen var veldig hyggelige, og vi snakket om hva som skjedde under krigen. Aksel Hennie fikk vi dessverre ikke snakket med, sier Kari, som til tross for skuffelsen er fornøyde med opplevelsen som de er sikre på at de kommer til å huske for bestandig.


– Selv om jeg visste at det var skuespill, så føltes det veldig ekte. Alle menneskene som viftet med flagg og jublet gjorde meg veldig glad, som om det skulle vært på ordentlig, forteller Hedda Dahlstrøm (12).

Jentene synes det var morsomt å bli kledd opp i 40-tallsklær, selv om høye hæler på skoene og krøllet hår var litt vanskelig å vende seg til.

Frigjøringsdagen

Men Ullevål-elevene gav seg ikke med det. Fredag var det nemlig 8. mai – selve frigjøringsdagen – som stod på programmet, og en håndfull elever fra 3. trinn ble med lærer Birgit Bekkevold til Elvebakken skole. Der ventet en stor gruppe utkledde statister på å bli fraktet til opptaksstedet.

Etter instruksjon øvde 3. klassingene seg på å smile, rope "hurra!" og vifte med flagget.

– Jeg syns det er bra å være med i filmen, fordi vi får lære om hvordan barna hadde det på den tiden, forteller Emilie Bratsberg Bivald (8 1/2).

I forkant av opptakene har elevene har fått vite om hva som skjedde under krigen.


– Dessuten visste vi mer om Max Manus enn noen store som også skulle være med. Det var litt flaut for dem, ler Emilie.

– Det er gøy å gå i disse klærne, sier Hannah Håmpland Myhre (8), mens hun hopper opp og ned, og ikke ser ut til å la seg affektere av at det kommer en beskjed fra innspillingsleder om at opptaket er en time forsinket.

– Neida, dette er bare moro! smiler hun.

Det synes også tidligere elev Bjørn Dahl, fra Nordberg.

– Spesielt moro siden barna er fra Ullevål, sier krigsveteranen, for anledningen i hatt og frakk, og med dokumentmappe under armen.

Storfilm"Max Manus" er historien om motsandsmannen med samme navn, som under andre verdenskrig var med i den såkalte "Oslogjengen", og var blant annet med på å senke det beryktede transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945 . Filminnspillingen har satt sitt preg på Oslo de siste ukene, blant annet da Stortinget ble drapert med hakekors, og tropper av "tyske soldater" marsjerte nedover Karl Johans gate tidligere i måneden. Filmen får etter planen premiere i desember, opplyser distributøren Nordisk Filmdistribusjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...