Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Nordberg-ungdom krever beklagelse

Unge selv reagerer meget sterkt på kronikken om «Råtten ungdomskultur». De føler at en hel ungdomsgruppe er blitt generalisert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2015 kl 11:54

NORDBERG: Kronikken i VG, skrevet av Torkel Brekke, og selv tenåringsfar, provoserer. Den omhandler blant annet hvor mye ungommer drikker, ruser seg og fester, vest for Akerselva.

Så langt er det flere voksne og fagpersoner som har uttalt seg i påfølgende saker om samme tema. Kronikken til Brekke ble også flittig delt på Facebook blant ungdommen selv. Nå vil de ikke lenger «holde kjeft». Nordberg-ungdom er også spesielt nevnt av Brekke.

– Mange er skikkelig forbanna

Nordre Aker Budstikke møter fire gutter fra tiende trinn i midttimen fredag, Patrick Nysveen, Aslak Troberg Djuve, Salvar Kristian Røgnvaldsson og Neil Kaushik. De setter ikke pris på kronikken, som så dagens lys etter en høstferie med flere hjemme alene-fester som utartet seg.

– Vi kan forstå at kanskje kronikken er skrevet for å provosere og få mest mulig oppmerksomhet. Likevel, den oppleves som sterkt generaliserende og urettferdig. Den er så til de grader satt på spissen og overdrevet, i forhold til hvordan de fleste av oss unge lever, ihvertfall her på Nordberg til daglig, sier guttene.

15-åringene reagerer sterkt på det de har lest.

– Vi kjenner hverken han som har skrevet dette - eller familien hans. Hvordan kan man generalisere en hel ungdomsgruppe på denne måten, ja faktisk hele Oslo vest, foran hele Norge? Vi er mange som er skikkelig forbanna over denne uthengingen. Vi krever en beklagelse, ellers må det dokumentasjon på bordet som underbygger påstandene, legger gutta til.

Nerd eller dophue?

Ifølge gutta, så er ikke akkurat foreldrene deres særlig imponert over kronikken heller.

– De kjenner ikke Brekke de heller, men blir likevel hengt ut som dumme og naive vestkantforeldre. Og helt ærlig - vi kjenner veldig mange vi også, men ingen som stjeler øl i butikken! Helt latterlig, kaller gutta denne påstanden.

Det er mye i dem omtalte kronikken som Nordberggutta reagerer på, og som føles urettferdig. De synes det er vanskelig å sette fingeren på det aller verste, men noe peker seg likevel ut.

– Men det som kanskje er noe av det aller verste, er påstanden om at hvis du ikke er ute i helgene og ruser deg, så er du avviker eller nerd, alene hjemme fredag og lørdag! Det spørsmålet fikk forresten en venn av oss på treningscamp, etter at kronikken tok av i media: Hva er du som er fra Nordberg - nerd eller dophue?

Ingen store kriser

Guttene innrømmer at det drikkes her og der på ungdomsfester, men stiller samtidig spørsmålet om dette er noe nytt fenomen.

– At noen i forskjellige miljøer røyker hasj, ja det skjer vel det også, men lite vi i vårt miljø vet om det og kjenner til det.

– Vi er ikke hverken nerder eller dophuer, og  samles også rundt omkring med venner i helgene. Men så langt har det heller ikke vært noen store kriser med verken drita fulle 13-åringer eller fester som går over styr med påfølgende politirazziaer og så videre, forteller gutta.

Totalt uakseptabelt

Guttene setter heller ikke særlig pris på hvordan jentene fra Oslo vest blir omtalt.

– På vegne av jentene, så oppleves jo nesten dette som kvinnediskriminering, at jentene bare har seg her og der på fester liksom. Det er jo ikke så ille!

Og når det kommer til å snoke i barnas Facebook eller mobil, så er gutta krystallklare.

– Totalt uakseptabelt. Det er verre enn å lese dagboka til noen, fordi de går rett inn i samtaler man har med andre. Ikke bare snoker man informasjon om sitt eget barn, men i tillegg om andres barn. Vi føler vi har en åpen dialog med våre foreldre, og at de ikke har noe behov for å snoke rundt i våre private ting, sier gutta.

Les også: - Foreldres alkoholvaner er vårt siste tabu

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...