Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker er Oslos grønneste bydel

Ordfører Marianne Borgen, sammen med assisterende bydelsdirektør Preben Winger (t.v.) og BU-leder Per H. Christiansen, og diplomene som viser at Nordre Aker er sertifisert Miljøfyrtårnhovedkontor, og årets grønneste virksomhet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bydel Nordre Aker og Utdanningsetaten er kåret til Oslos grønneste kommunale virksomheter i 2015.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.12.2015 kl 16:15

RÅDHUSET: Det var ordfører Marianne Borgen (SV) som overrakte de fysiske bevisene på det, i bystyresalen i Oslo rådhus mandag 14. desember. Med en fersk, internasjonal klimaenighet i Paris i helgen, er det viktig at også Oslo som by gjør sitt, påpekte ordføreren.

Oslo kommunes egne virksomheter står i dag for fem prosent av byens samlede klimagassutslipp.

Miljøfyrtårn-hovedkontor

Både Utdanningsetaten (UDE) og Bydel Nordre Aker fikk samtidig sin sertifisering som Miljøfyrtårnhovedkontor. For Bydel Nordre Akers del, som er den første bydelen til å få en slik sertifisering, betyr det at de gjør det enklere for den enkelte virksomhet å drive mest mulig miljøvennlig.

– Med Miljøfyrtårnhovedkontor-modellen er miljøaspektet forankret i toppen av organisasjonen, og ned i de ulike leddene i virksomheten, forklarte ordfører Borgen.

Arbeidene som er gjort i de to virksomhetene i år er, i følge ordføreren, så omfattende at det aldri var tvil om at de i tillegg skulle få prisen som Årets grønneste.

– Årets kåring er gjort uten noen egentlig konkurranse, fordi disse to virksomhetene har tatt noen virkelige kvantesprang.

LES OGSÅ: Nå tennes endelig Sognsvann-lyset!

Nordre Aker: 45 Miljøfyrtårn innen utgangen av 2017

BU-leder Per H. Christiansen, ordfører Marianne Borgen, Ada Holmen i UDE, assisterende bydelsdirektør Preben Winger og spesialkonsulent Knut Hammervoll i Bydel Nordre Aker. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det var bydelsdirektør Øyvind Henriksen som fikk fart på prosessen med hovedkontorsertifisering da han tiltrådde for et par år siden. Preben Winger og Knut Hammervold (ass. bydelsdirektør og spesialkonsulent i bydelen, journ.anm.) har vært drivkreftene i dette arbeidet, sa BU-leder Per H. Christiansen (H), da han tok i mot prisen på vegne av bydelen.

– Takk til alle ansatte i bydelen som har bidratt. Miljøfokuset er sterkt forankret i administrasjonen og politisk, sa han, og kommenterte at 54 av bydelens 69 biler er el-drevet. I tillegg til tre el-sykler som disponeres av bydelsadministrasjonen og hjemmetjenesten.

14 av bydelens 45 tjenestesteder er i dag sertifisert gjennom miljøstandarden ISO 14001 eller som Miljøfyrtårn.

– Vi skal brette opp ermene og miljøsertifisere ytterligere 28 virksomheter i 2016, sa BU-lederen, og viste til at bydelen har opprettet en egen miljøportal som omhandler rutiner og retningslinjer i de ulike tjenestestedene.

LES OGSÅ: Bydel Nordre Aker har Oslos beste barnehager

Og innen utgangen av 2017 skal alle bydelens virksomheter, fra barnehager til hjemmetjenste, være miljøsertifiserte. Det er i alle fall planen, sier assisterende bydelsdirektør Preben Winger.

– Vi har jobbet systematisk med dette og tatt mange grep som gjør det lettere for den enkelte virksomhet å følge opp sine miljøforpliktelser og gjøre ansvarsområdene mer konkrete, sier Winger.

Slik blir det også lettere for hvert tjenestested å bli miljøsertifisert selv.

For å bli miljøsertifisert kreves det nemlig en rekke tiltak. Blant mye annet skal søppel veies flere ganger i året for å følge med på hvor mye som kastes. Det skal kildesorteres, måles strømforbruk, og man skal ha et bevisst forhold til valg av leverandører og varer ved innkjøp. Også miljørettet helsevern er en del av kravlisten.

– For å trekke frem ett eksempel: Vi som hovedkontor har blant annet overtatt ansvaret for strømmåling og rapportering, slik at det blir færre oppgaver for tjenestestedene, forklarer Winger.

LES OGSÅ: Nordre Aker skal lage fremtidens eldreomsorg i Oslo, og vil ha dine innspill. Bli med her!

UDE: Alle skoler skal miljøsertifiseres

Ada Holmen fra UDE og ordfører Marianne Borgen.

For Utdanningsetaten startet det ambisiøse målet om å Miljøfyrtårn-sertifisere alle etatens skoler i løpet av en fireårsperiode, allerede i 2004. På det meste var 57 av 176 skoler sertifiserte. Men arbeidet ble stadig vanskeligere, forteller UDEs Ada Holmen.

De mange tekniske kravene som ble stilt til skolebyggene lå langt utenfor det skolene drev med til daglig. Og ikke minst på grunn av at skolebyggene er eid av Undervisningsbygg.

– Mange skoler følte at det ikke var riktig at de skulle svare til Undervisningsbygg, sier Holmen.

UDE opplevde likevel et stort miljøengasjement på skolene, også forankret i læreplanen. Ved å starte prosessen med å Miljøfyrtårnhovedkontor-sertifisere etaten, kunne også kravene til hver enkelt skole reduseres fra 80 til 26. Et pilotarbeid ved seks osloskoler i år har i følge Holmen båret gode frukter.

– Målet er nå at 20-30 skoler hvert semester sertifiseres som Miljøfyrtårn, som underliggende enheter til UDE som hovedkontor. Alle skoler skal bli Miljøfyrtårn eller få miljøstatus på annen måte, sier hun.

LES OGSÅ: Grefsenkidsa koder videre – så populært har det blitt

1000 Oslobedrifter er Miljøfyrtårn

Ved siden av Bydel Nordre Aker og UDE som ble kåret til årets grønneste virksomheter, fikk flere private og kommunale aktører sine Miljøfyrtår-sertifiseringer i Rådhuset, mandag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Under seansen i Oslo rådhus ble også Oslo kommunes Miljøfyrtårn nummer 1000, Attendos hovedkontor, hedret. Attendo er et privat helseforetak, som driver tre sykehjem på oppdrag fra Oslo kommune. I tillegg ble en rekke andre private og kommunale virksomheter sertifisert som Miljøfyrtårn.

Så langt i år er 82 nye virksomheter i Oslo blitt miljøsertifiserte; tre av dem statlige, 18 kommunale og 61 private. I alt er cirka 400 kommunale og 600 private og statlige virksomheter miljøsertifiserte i Oslo. 50.000 mennesker i Oslo jobber i dag i miljøsertifiserte virksomheter.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...