Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

70 000 med demens i Norge

Nordre Aker signerte stor samarbeidsavtale

Nasjonalforeningen representert ved generalsekretær, Lisbet Rugtvedt, som her skriver under samarbeidsavtalen med bydelsdirektør i Nordre Aker, Øyvind Henriksen. Foto: BYDEL NORDRE AKER

– Oslo Kommune - og gjennom Nordre Aker bydels pilotprosjekt alders- og demensvennlig bydel - skal nå jobbe mot å bli enda mer demensvennlig, ifølge bydelsdirektør Øyvind Henriksen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2017 kl 13:21

NYDALEN: Bydel Nordre Aker signerte mandag stor samarbeidsavtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen om å bli en mer demensvennlig samfunn. Kampanjen er et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsen og norske kommuner.

– Formålet med avtalen er å legge til rette for at Oslo Kommune - og gjennom Nordre Aker bydels pilotprosjekt alders- og demensvennlig bydel - skal nå jobbe mot å bli enda mer demensvennlig, ifølge bydelsdirektør Øyvind Henriksen.

LES OGSÅ: Inviterer deg! Hvordan lage en best mulig hverdag for eldre?

I tillegg til å bidra til at mennesker med demens kan møte forståelse, respekt og støtte, ha mulighet til å være inkludert og delta i nødvendige hverdagsaktiviteter, som blant annet det å handle, bruke offentlig transport, og delta i kulturaktiviteter.

- Som å handle, bruke offentlig transport, gå til frisøren, handle på apoteket, ta taxi, være i fysisk aktivitet, bruke kulturaktiviteter for f.eks. bibliotek, kino og konserter, skriver pressmelding fra Nasjonalforeningen for folkehelsen.

21 kommuner har så langt signert på samme avtale.

LES OGSÅ: Fotballspillerens føtter reddet av ballettdanserens sko

70 000 med demens

Over 70 000 mennesker i Norge har demens og over halvparten bor i sine egne hjem. I Oslo er det rundt 7000 demente, og kommunens prognoser viser at tallet kommer til å doble seg innen 2040.

– Mange med demens opplever isolasjon og ensomhet, fordi samfunnet rundt ikke er tilstrekkelig tilrettelagt. De vil ha muligheter til å være mer aktive og selvhjulpne med ganske enkle tiltak i nærmiljøet. I årene som kommer vil stadig flere få demens, og det er behov for å skape et mer demensvennlig samfunn, skriver pressemeldingen videre.

LES OGSÅ: Inviterer deg! Hvordan lage en best mulig hverdag for eldre?

Kampanjen retter seg ikke til innholdet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, men til alle som kan bidra til en bedre hverdag for personer med demens.

Et mer demensvennlig samfunn handler om å møte personer med demens på en god måte.
Gjennom at flere i samfunnet kan litt mer om demens, blir det lettere å leve med sykdommen og resultatet er et vennligere samfunn for alle.

LES OGSÅ: Da korsvoll-barnehagen fra 2007 ble kontrollmålt, var den nesten 140 kvadratmeter mindre enn den var godkjent for

Nordre Aker viser vei

Nordre Aker Bydel er også i gang med et toårig pilotprosjekt som alders- og demensvennlig bydel. Med vellykkede tiltak skal Nordre Aker vise vei for resten av Oslo om hvordan ta vare på eldre i fremtiden.

Alt med bakgrunn i kommunens Seniormelding, Bystyremelding 1/2014 «Selvstendige, aktive og trygge eldre», og Demensplan for Oslo «LEV VEL med demens i Oslo». Oslo - som første by i Norge – har blitt tatt opp i WHO's globale nettverk av aldersvennlige byer og ønske om å bli en foregangsby i internasjonal sammenheng - les mer om prosjektet her.

En aldersvennlig by defineres av WHO som et inkluderende og tilgjengelig urbant miljø som fremmer aktiv aldring.

LES OGSÅ: Inviterer deg! Hvordan lage en best mulig hverdag for eldre?

Aktiv og trygg, bo hjemme, boformer og tilbud

– Det er tre hovedsatsningsområder vi jobber mot. Mest mulig aktiv alderdom er nevnt, og eldre skal føle seg trygge i et inkluderende og tilgjengelig nærmiljø. I tillegg til å bo lengst mulig i eget hjem. Det blir også stor fokus på boformer med tilhørende aktivitetstilbud, og det generelle kommunale tjenestetilbudet, har prosjektleder Heidi Nordal tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke.

De forskjellige tiltakene for å oppnå satsningsområdene vil også bli prøvd ut i to samarbeidende bydeler, Bydel Frogner og Bydel Sagene

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...