ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

NVE: Kommunen skulle ha søkt om konsesjon for vanntapping allerede i 2007

Trollvann, i desember 2021. Foto: Kristin Tufte Haga

I desember sa Bymiljøetaten til Nordre Aker Budstikke at det ikke var behov for konsesjon for vanntapping til snøproduksjon fra Trollvann, men NVE er uenige. Allerede i 2007 skal kommunen ha blitt bedt om å søke, men først 15 år senere er arbeidet med en slik søknad i gang.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TROLLVANN: Før jul startet sesongens snøproduksjonen til bakkene i Trollvann- og Grefsenkleiva i Oslo skisenter. Vannet til produksjonen tappes fra Trollvann, og bekymrede lesere reagerte på at vannstanden i Trollvann var urovekkende lav.

Bymiljøetaten, ved seksjonsleder Trond Enkerud, svarte da til Nordre Aker Budstikke at etaten ikke var bekymret for vannstanden eller dyrelivet i vannet.

I tillegg sa Enkerud at det ikke var noe fast målepunkt for vannstand som viser grensen for hvor mye vann som kan tappes fra Trollvann. Men at dette blir annerledes når de nye planene for idrettsanlegget Trollvann- og Grefsenkleiva skal realiseres.

– Da må det foreligge konsesjon, for fortsatt tapping av vannet til snøproduksjon, og sikkert også i mer kontrollerte former. Dette har det ikke vært krav for på de eldre anleggene, sa blant annet Enkerud.

Trollvann.

ANNONSE

NVE: Skulle ha søkt i 2007

Mandag kveld uttalte Norges Vassdrags- og energidirektoratet (NVE) til NRK Oslo og Viken at kommunen skulle hatt konsesjon på plass. Seksjonssjef Gry Berg sier til NRK at Oslo kommune fikk beskjed om at de burde ha søkt om konsesjon til vanntapping i Trollvann, og at fristen for dette var i 2007.

Til NRK skal kommunen ha uttalt at de ikke vet hvorfor det ikke er søkt om konsesjon.

– Vi forventer å få en søknad nå, kommunen regner med å ha den klar til februar i år, sier også NVEs Gry Berg innslaget.

Oslo kommune: Kontakt i 2020

Seksjonsleder i Bymiljøetaten, Trond Enkerud, sier følgende til Nordre Aker Budstikke tirsdag:

ANNONSE

– Jeg er kjent med at det kom et brev vedrørende dette i 2007, men jeg kjenner ikke bakgrunnen for at dette arbeidet stoppet.

Han kjenner ikke til at det skal ha blitt mottatt noen purring fra NVE om dette.

Enkerud sier også at det var en kontakt med NVE i 2020, om konsesjon for vanntapping av Trollvann, og at det burde sendes en søknad. Enkerud beklager overfor Nordre Aker Budstikke at dette ikke ble nevnt da avisa var i kontakt med ham før jul.

– Men som nevnt så vil vi nå sende inn konsesjonssøknad for vanntapping i Trollvann, i februar i år, sier Enkerud. Han viser ellers til informasjonen han sendte via presseavdelingen i Bymiljøetaten, om saken i NRK, mandag kveld:

«Da produksjon av kunstsnø startet opp i Norge på 1970/1980 tallet var det i starten i svært begrenset omfang og behovet for konsesjon ble oftest ikke vurdert eller vurdert at det ikke var behov. Det har derfor vært, og er trolig fortsatt, mindre lokale snøproduksjonsanlegg som ikke har konsesjon for vannuttak. Oslo kommune har søkt om konsesjon etter hvert som de gamle anleggene har blitt oppgradert. Bymiljøetaten fikk krav fra NVE om å søke om konsesjon for vannuttak fra Trollvann i 2007. Bymiljøetaten kjenner i dag ikke grunnen til at dette ikke ble gjort. Bymiljøetaten tok på eget initiativ kontakt med NVE i 2020 om konsesjonssaken. Bymiljøetaten arbeider nå med konsesjonsgrunnlaget og håper at det vil bli oversendt til NVE i løpet av februar 2022.»

ANNONSE

Enkerud opplyser også til avisa at når det gjelder snøproduksjonen i Linderudkollen, så er det søkt om gitt konsesjon for vanntapping i Kapteinsputten.

Tips oss!

Tips Nordre Aker Budstikke på tips@nab.no.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE