Nordre Aker Budstikke

Nytt Ullevål-tårn er en av tre arkitekturfinalister

Ullevål Tårn er en av tre finalister til Oslo bys arkitekturpris. Foto: Oh Shots Lighthouse Works/Plan- og bygningsetaten

Et utendørs treningsanlegg, et rehabilitert og modernisert, nesten 100 år gammelt kontorbygg og et nyboligprosjekt er årets finalister i kampen om vinne Oslo bys arkitekturpris i 2016.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2016 kl 09:42

OSLO: – Årets tre finalister er både i form og innhold veldig ulike prosjekter. Til felles har de en sterk og stedtilpasset arkitektur som bidrar til å gi nye kvaliteter til byen, samtidig som de har høy arkitektonisk kvalitet i seg selv. Det er spennende, sier Ellen S. de Vibe, direktør i Plan- og bygningsetaten, på Oslo kommunes nettsider.

Ellen S. de Vibe, etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten. Foto: PLAN- OG BYGNINGSETATEN

Det er et stort spenn i hvilke typer prosjekter som i år har kjempet om Oslo bys arkitekturpris. 30 prosjekter ble foreslått, 25 kandidater ble deretter silt ut til utstilling på Rådhusplassen og tre prosjekter har nå gått videre til finalen.

Vinneren kåres i Oslo rådhus 13. oktober 2016.

– Årets priskandidater er prosjekter som alle innehar tydelige ideer og konsepter, elementer av innovasjon og er håndverksmessig svært godt gjennomført, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur siden 2015.


LES OGSÅ: Du store alpakka! Rekord på Myrerjordet Grand Prix!

Unike leiligheter

En av de 25 kandidatene, som nå har gått videre som én av tre finalister, er lokal i Nordre Aker. Det er Ullevål tårn, som ligger helt på bydelsgrensa mellom Ullevål Hageby og Ullevål sykehus, og har adresse Nedre Ullevål 5.

Ullevål tårn er åtte etasjer høyt, og ble ferdigstil med 32 leiligheter sommeren 2015. Det er Code Arkitektur som har tegnet bygget.

På prosjektets nettsider står det blant annet dette: «Hver leilighet blir unik – og ingen av dem vil være identisk med noen av de andre leilighetene. Det samme gjelder etasjene, hver etasje blir utformet på en annen måte enn de øvrige etasjene.»

Her er alle tre finalistene:


Finalist Oslo bys arkitekturpris 2016: Ullevål tårn. Foto: Oh Shots Lighthouse Works

Ullevål tårn

En høyreist, trekledd fasade med store vindusbånd og karakteristiske balkonger kjennetegner denne nye boligblokken vest for Ullevål sykehus. «Tårnet» representerer et arkitektonisk friskt pust i et etablert blokkmiljø fra 50- og 60-tallet. Les mer om kandidaten her.

Finalist Oslo bys arkitekturpris 2016: Ammerudgymmen. Foto: ARNE B. LANGLEITE

Ammerudgymmen

På en resttomt langs t-banelinja er det bygget et utendørs treningsanlegg, som samtidig har blitt et uformelt møtested og en lokal arena for lek og kreativitet. Gjennom et medvirkningsprosjekt har beboerne i nærmiljøet vært involvert i utviklingen av tomta. Les mer om kandidaten her.

Finalist Oslo bys arkitekturpris 2016: Bygdøy allé 4. Foto: ROBERTO DI TRIANI

Bygøy Allé 4

Framgården fra 1921 har gjennomgått en omfattende rehabilitering og modernisering. Mens fasaden fremstår som nærmest uendret, er det gjort store grep innvendig. Det opprinnelige overlyset er reetablert og fører dagslyset ned fra loft til kjeller gjennom nye åpninger i etasjedekkene. Les mer om kandidaten her.

LES OGSÅ: Kan ikke fortettes her: Stor usikkerhet om hvordan stor, unik tomt på Ullevål kan utvikles. Den er nå til salgs

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...