Nordre Aker Budstikke

Torsdag: Olsok i Maridalen

Her er kirkeruinene i Maridalen vakkert foreviget i fjor desember, av Knut-Jørgen Moen. Foto: Knut-Jørgen Moen (arkiv Nordre Aker Budstikke)

Ved mye regn flyttes gudstjenesten innendørs, til Maridalen kirke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.07.2021 kl 13:05

MARIDALEN: Olsok, 29.juli, inviteres det igjen til gudstjeneste klokken 18.15 i Margaretakirkens ruiner i vakre Maridalen:

Ta med noe å sitte på, og gjerne en termos og kopp til kirkekaffe. Ved dårlig vær, det vil si regn, flyttes gudstjenesten til Maridalen kirke, står det på Nordberg menighets facebookside, og med oppfordring om å følge med på oppdatert informasjon der.

Sogneprest Kristin Stang Meløe sier til Nordre Aker Budstikke :

– Det har vært feiret gudstjeneste i kirkeruinene lenge. Det er dokumentert at det var Olsok-feiring der i 1933. Fram til 1600-tallet var det regelmessige gudstjenester i Margaretakirken, men etter det forfalt stedet. Om det har vært gudstjeneste i ruinene hver olsok fra 1933, tviler jeg på, men jeg vet ikke. Nå er det ihvertfall en innarbeidet tradisjon.

Hun fortsetter:


– At det er gudstjeneste akkurat på Olsok, kan kanskje henge sammen med at i 1930 var 900 år siden kristningen av Norge, med slaget på Stiklestad i år 1030, og hvor kong Olav Haraldsson - den hellige - ble drept. Den store feiringen i 1930 kan ha gitt inspirasjon til Olsok-feiringen i Maridalen. Ellers burde man kanskje heller feiret 20.juli som er St. Margaretas helgendag - kirken er jo viet St. Margareta av Antiokia. Hun er helgen særlig for kvinner i barsel, bønder, hushjelper, ammende kvinner, mot sykdommer i ansiktet og for en god død. På den norske primstaven er Margretmesse avmerket som «Mari vassause» og knyttet til værtegn: «Fekk ho Marit noe i vassausa si, var det vondt å få høyet tørt den sommeren».

Flyttes

I 13-tiden onsdag opplyser kirken på Facebook at gudstjenesten flyttes.

– Yr melder om styrtregn i morgen ettermiddag, og det er ellers en ustabil værtype.

Feiringen av Olsok blir derfor flyttet til Maridalen kirke. Den begynner likt som opprinnelig plan, klokken 18.15.

– Som en trøst for manglende friluftsgudstjeneste i kirkeruinene, blir det orgelspill ved organist Eivind Vonen, trompetspill ved Nicklas Bredahl og en sangergruppe deltar også.


– Og jammen blir det ikke kirkekaffe også. Vi ses!

Store norske leksikon

I leksikonet står det også:

Olsok, 29. juli, er en katolsk festdag til minne om kong Olav den hellige, som falt i slaget på Stiklestad på denne datoen i 1030. Til grunn for ordet olsok ligger det norrøne olavsvaka. Som andre viktige helgener ble Olav feiret med tidebønner og våkenatt frem mot selve messedagen. Etter hvert ble olsok brukt om Olavs dødsdag 29. juli, ifølge Store norske leksikon.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...