Nordre Aker Budstikke

Avvikler barnehageplasser:

– En gullkanta sak!

Øverst fra venstre: Sognsveien, Tåsenløkka og Tåsen barnehager. Nederst: Gulldalen, Haugensjordet og Nordberg barnehager. Foto: Arkivfoto

Torsdag ga bydelsutvalget sin velsignelse til bydelsadministrasjonens plan for å redusere antallet barnehageplasser i Nordre Aker - slik byrådsavdlingen krever. At det har kostet over 600.000 kroner mener de det er verdt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Dermed avvikles enkeltavdelinger i to barnehager (Tåsen og Haugensjordet), samt at kapasiteten reduseres i ytterligere fire barnehager (Gulldalen, Nordberg, Sognsveien og Tåsenløkka, som i dag har avdelinger med utvidet barnetall) fra høsten 2021. Men ingen barnehage blir lagt ned, slik planen først var.

Det staret i Gulldalen

Saken skapte enormt mye oppmerksomhet på tampen av 2020. Først informerte bydelsadministrasjonen i oktober at de kom til å avvikle Gulldalen barnehage fra høsten 2021. Årsaken var en bestilling fra byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap (OVK) om å redusere antallet kommunale barnehageplasser i bydelen med tilsvarende 72 ekvivalenter (som er storebarns-plasser) – eller fire avdelinger.

Oslo har full barnehagedekning, men den er skjevt fordelt, og derfor skal kommunale barnehageplasser "flyttes" fra bydeler med overkapasitet, til bydeler med underkapasitet, uten at totalantallet plasser i byen øker.

Meldingen om å legge ned Gulldalen barnehage falt ikke i god jord, foreldre og støttespillere protesterte høylydt, og bydelspolitikerne stanset bydelsadminiastrasjonens vedtak, og ba om en bredere utredning. Resultatet ble at bydelsadministrasjonen kom opp med seks barnehager som alle svarte på bestillingen fra OVK som mulige nedleggingskanidater.

Fikk tommel ned

Bydelspolitikerne var fortsatt ikke fornøyde, og i desember 2020 vedtok de like godt at ingen enkeltbarnehage skulle legges ned, men at bydelsadministrasjonen skulle kartlegge muligheten for å ta ned kapasitet tilsvarende fire avdelinger i fire ulike barnehager. Resultatet av dette ville være at den forventede innsparingen ved nedleggelse – 610.000 kroner i 2021 – ikke ble noe av. Bydelspolitikerne flyttet derfor penger da de vedtok 2021-budsjettet på tampen av fjoråret. Det var viktigere for dem å beholde alle de kommunale barnehagene i bydelen, enn å spare penger. Bestillingen fra OVK gikk da også bare på å redusere barnehageplasser, ikke på økonomisk innsparing.


Rett over nyttår startet arbeidet i Bydel Nordre Aker med å kartlegge hvordan oppdraget fra bydelspolitikerne kunne løses, og likevel være innenfor bestillingen fra OVK. Og i begynnelsen av februar var løsningen på plass, slik Nordre Aker Budstikke presenterte 2. februar:

Bydelsadministrasjonen hadde gjort en vri på bestillingen, og kommet med en løsning som omfattet seks – ikke fire – barnehager.

– Bydelsdirektøren mener reduksjonen av kapasitet bør gjøres i form av at det fastsettes et redusert antall ledige plasser tilsvarende 72 ekvivalenter ved oppstarten av årets hovedopptak. Denne løsningen vil sikre at ingen barn med plass pr. i dag vil måtte bytte barnehage som følge av reduksjonen, sto det i saksfremlegget.

Totalt fører endringene til reduksjon av tolv årsverk i de aktuelle barnehagene. Så langt det er mulig benyttes naturlig avgang, eventuelt tilbud om ny jobb i en annen kommunal barnehage.

– Gullkanta sak

Slik gjøres nedtaket i den enkelte barnehage:


Dette siste forslaget fra bydelsadministrasjonen kunne lokalpolitikerne stille seg bak da saken endelig skulle avgjøres i bydelsutvalget (BU) 11. februar. Og det var en samling godt fornøyde lokalpolitikere:

– Det er kjempebra at vi har fått det til. Og vi må ha lov til å skryte av oss selv, som fikk til denne løsningen, mot administrasjonens innstilling. Når ingen må bytte barnehage, og det løser seg bemanningsmessig med naturlig avgang, så er dette en gullkanta sak, sa Rødt-representant Petter Færevaag.

– Vi skal være veldig glade som bor i en bydel der vi har økonomi til å takle det, for den har kostet, sa Høyres Sidsel Kjeldaas Salte, med henvisning til budsjettjusteringene som måtte foretas i desember. Men hun understreket at det var veldig fint at bydelsutvalget hadde dette handlingsrommet for å få det til .

BU-leder Bente M. Larsen (Ap) var enig i at alt lå til rette for en god løsning i denne saken.

– Nå går vi videre med Gulldalen barnehage som en del av den kommunale porteføljen i bydelen. Takk for god jobbing fra BU, komité (Kultur- og oppvekst, journ.anm,) og administrasjon.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...