Nordre Aker Budstikke

Ønsker at flere osloelever skal reise til utlandet

Espen Barth Eide sikret seg en selfie med skolebyråd TOne Tellevik Dahl og noen av Sommerskolen-elevene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Når han står her sammen med oss, beviser det at også vi fra lille Norge kan påvirke internasjonalt, sier Sommerskole-elevene Srishti og Vilde. Onsdag besøkte visegeneralsekretær i FN, og tidligere utenriksminister, Espen Barth Eide, Nydalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.10.2017 kl 10:45

NYDALEN: Barth Eide kom til Sommerskolen på Nydalen vgs. sammen med skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) for å promotere byrådets internasjonale strategi for Osloskolen, som ble lagt frem i juni, der Osloskolen UT er et viktig tiltak.

Osloskolen UT er et eget utvekslingsprogram som gjør det mulig for elevene å ta hele Vg2 i utlandet.

– Verden er mer global enn før, og det er også arbeidslivet. Disse elevene vil ha behov for å snakke med kollegegaer og jobbe på flere språk, sier skolebyråden, som selv tok videregående i Frankrike.

300 reiser ut i dag

Tall fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) viser at flertallet av elevene som reiser utenlands i løpet av videregående i dag er jenter, de er spesielt motiverte og interesserte i å studere videre i utlandet. Og de fleste av dem kommer fra familier med god økonomi og høyt utdannede foreldre.

Den viktigste kilden elevene oppgir for informasjon om utveksling er familie og venner.


– Vi skal utvide utvekslingsprogrammene, og rådgiverne på skolene skal bli flinkere til å informere om mulighetene som finnes, sier Tellevik Dahl.

Slik skal tilbudet om å ta Vg2 utenfor Norges grenser nå enda flere osloelever. Omlag 300 elever tar deler av videregående i utlandet hvert år. Byrådet har ikke tallfestet en ambisjon om hvor mange som skal reise ut som følge av Osloskolen UT, men informasjon og tilbud skal bli bedre.

Kommunen skal blant annet inngå avtaler med flere læresteder i utlandet, og utvekslingsavtalene skal gjelde alle videregående skoler. I dag er det kun enkeltskoler som har utvekslingsavtaler med utlandet.

MER SPRÅK I SOMMERSKOLEN: Disse elevene lærer tysk i sommererferien, og får gratistur til Berlin i høstferien

FNs visegeneralsekretær snakket til Sommerskolen-elever på Nydalen vgs. Han fikk blant annet spørsmål om hvordan verdenssamfunnet kan hjelpe barn som lever i krigsområder, FNs fremtidsmål, språk, atomvåpen og Donald Trump. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ikke god nok informasjon

Elevene Nordre Aker Budstikke møter på Nydalen synes ikke de har blitt informert godt nok om utvekslingsmulighetene som finnes i Osloskolen.

Ayesha Amer og Yasmin Ali, snart tiendeklassinger på Bjøråsen skole, og Zoia Hussain, som skal begynne på Vg1 på Kuben vgs., deltar denne uken på Sommerskole-kurset Science in English, der undervisningen gis på engelsk av engelske lærere.

– Det var først da jeg i fjor deltok på Keep it up!-kurset på Sommerskolen her på Nydalen at jeg fikk vite at det var mulig å reise utenlands på videregående, sier tiendeklassingen Yasmin.

I år har hun bestemt seg for at hun skal søke på Vg2 i England når den tid kommer.


– Jeg tror man må bli flinkere til å spre ordet mer. Vise de positive sidene av å gå på skole i utlandet, og hvilke muligheter som faktisk finnes, sier Zoia, på spørsmål om hva som skal til for at flere skal ta det samme valget.

De tre jentene har alle fått det meste av informasjon om utenlandsopphold fra venner eller søsken som har studert i utlandet.

Ayesha Ameer, Zoia Hussain og Yasmin Ali sammen med Espen Barth Eide. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Gir økt forståelse

Espen Barth Eide har en lang internasjonal karriere bak seg, og selv om han gikk hele videregående hjemme i Norge, dro han ut for å studere.

– Men jeg er glad for at jeg både studerte i Norge og i utlandet. Det har gitt meg dobbelt opp av erfaring og inntrykk, sier han.


Han oppfordret Sommerskolen-elvene til å gripe muligheten om å ta deler av utdanningsløpet ute.

– Utdanning er ikke bare å tilegne seg konkret kunnskap. Det er bare halvparten av utdanningen. Den andre delen av en utdanning er å lære seg å lære nye ting. Jobbene mange av disse elevene skal ha om 20 eller 30 år finnes sannsynligvis ikke i dag. Samfunnsproblemene de skal løse kjenner vi ennå ikke til, sier Barth Eide.

– Ved å studere i utlandet lærer man ikke bare språk og kultur, men får også se ting og problemstillinger fra ulike perspektiver. Det øker forståelsen hos den enkelte.

SLIK ER SOMMERSKOLEN: Modige monstre, glitrende krystaller og kodeknekkere

Inspirerende

Barth Eide i samtale med Srishti og Vilde. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Sommerskolen er med på å gi osloelever en forsmak på et utenlandsår, eller fremtidige studier i utlandet. I år har Sommerskolen hatt tilbud om elleve kurs i fremmedspråk for elever fra 3. trinn og ut videregående. Disse har vært i engelsk, tysk, fransk, spansk og kinesisk. Gjennom et samarbeid med Tech First UK hentes britiske lærere inn for å undervise både i språk og naturfag.

Srishti Misra, som begynner i Vg1 på Nydalen vgs. om halvannen uke, og Vilde Vandvik som nettopp er ferdig med videregående på KG, deltar i Keep it up!-kurset, og har blant annet lært engelsk debatteknikk.

Srishti er ikke fremmed for tanken om å ta Vg2 i utlandet, men er helt klar på at hun i alle fall vil studere ute. Vilde rakk ikke noe utenlandsår på videregående, men er også fristet til å søke studier i utlandet senere. De to syntes det var inspirerende å møte Espen Barth Eide.

– Norge er et lite land, men vi har fått folk helt til toppen i FN. Det viser at selv Norge kan bidra politisk internasjonalt, sier Srishti.

– Føler dere selv at det er mulig å kunne nå like langt med en internajsonal karriere?

– Ja, når han står her i dag og snakker med oss, er jo det et bevis på at det går an. Selv vi fra Norge kan ha en stemme ute i verden. Og med alt som skjer internasjonalt nå, er det inspirerende å se noen som gjør noe med det og som gjør en forskjell, sier Vilde.

Espeb Barth Eide sammen med Srishti Misra og Vilde Vandvik. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...