Nordre Aker Budstikke

Ønsker bedre vern og bedre turvei gjennom denne skogen

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen og Bergskogen. Foto: TORE FJELD/KARL A. KJELSTRUP (MONTASJE)

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen vil også regulere området fra "park og sportsplass", til offentlig naturområde, friområde og bevare kulturminnene enda bedre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

BERG: Bergskogen er vakker, og nå vil byrådet, med byutviklingsråd Hanna Marcussen (MDG) i spissen, regulere inn et strengere vern av skogen.

Byrådet foreslår å regulere Bergskogen til offentlig naturområde, friområde og båndleggingssone for kulturminner. I dag er området regulert til offentlig park, sportsplass og byggeområde.

Saken skal senere opp til endelig vedtak i bystyret.

– Byrådet er opptatt av å sikre det mest verdifulle og truede biologiske mangfoldet i Oslos byggesone, og Bergskogen er ett av åtte områder vi ønsker å bevare – med gamle trær og flere truede arter. I Bergskogen får vi i tillegg sikret et verdifullt kulturhistorisk miljø som går helt tilbake til 1814, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen (MDG).

Bergskogen ligger på østsiden av T-banen mellom Ullevål stadion og Berg skole, og er en del av grønnstrukturen i Bydel Nordre Aker. Området som byrådet ønsker å verne er rundt 18,8 daa og eies av Oslo kommune.


Hanna Marcussen. Foto: TORE FJELD

Verdifull natur

Fra saksdokumentene står det at Bergskogen er registrert som naturtype gammel fattig edelløvsskog med regional verdi for biologisk mangfold. Det er stort fugleliv i skogen, hule og veldig gamle trær i skogen. Og som skaper spesielle leveområder for sopp og insekter, deriblant flere truede arter. Skogen har innslag av bøk, noe som er sjeldent så langt nord som Oslo.

LES OGSÅ: Sjelden sykdom angrep Bergskogen

Kulturminner

Videre at Bergskogen inngår i kulturmiljøet ved Berg gård. Bergskogen er en del av parkanlegget rundt Berg gård, på høydedraget vest for hovedbygningene. I 1814 plantet Jonas Collett 40 bøketrær på høydedraget.

Det er fortsatt bøketrær igjen fra Colletts tid, og etterveksten er god. I skogen vest for Berg skole er det registrert automatisk fredede kulturminner i form av fem gravhauger, en oldtidsfarvei og dyrkingslag.


LES OGSÅ: Bygger ut Berg skole, men må garantere for trærne i John Colletts allé

Turvei

Turvei B6 går gjennom vestre del av skogen. Skoler og barnehager bruker grøntområdet til lek, og Bergskogen er definert som en lokal møteplass i Kommunedelplan for torg og møteplasser.

– Vernereguleringen av området åpner for beskjæring og felling av trær som utgjør risiko, tynning eller fjerning av unge, mindre trær og fremmede arter – og det tillates oppføring av informasjonsskilt. I en liten del av området der det ikke er registrert biologisk mangfold, blir reguleringen friområde, står det i saksdokumentene.

Bergskogen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Her foreslås det opparbeidet en enkel tursti som forbinder turveien med Møllesvingen.
Kulturminnene skal også bli bedre sikret gjennom denne reguleringen.


– Gjennom dette reguleringsforslaget ønsker vi å sikre Bergskogen for framtiden, slik at landskapet, områdets funksjon og karakter bevares. Bergskogen, med en av byens mest verdifulle edelløvsskoger, skal forbli allment tilgjengelig, sier Marcussen, og legger til:

– Vi foreslår også å bedre turforbindelsen gjennom området og utarbeidelse av en skjøtselsplan for Bergskogen, noe som vil styrke forvaltningen av området.

– Byrådet er opptatt av at Bergskogen bevares med sitt biologiske mangfold og verdifulle kulturmiljø. Bergskogen er et viktig landskapselement i byggesonen, en viktig lokal møteplass og en viktig del av grønnstrukturen i denne bydelen, sier hun.

Åtte naturvernområder i byggesonen i Oslo, som er vernet ytterligere, eller står på planen for å bli det i fremtiden:

To av områdene ble vedtatt regulert til grønnstruktur natur i 2016:

  • Ullveien 5 - Bekkekløft i Voksenåsen/Holmenkollen
  • Montebelloveien 24/Noreveien - Parkmiljø med store trær inntil Radiumhospitalet

Ett av områdene er oversendt rådhuset til behandling - ref. sak ovenfor:

  • Bergskogen - gammel edelløvskog/parkmiljø og gravhauger ved Berg gård

Fire områder har vært lagt ut til offentlig ettersyn og er under avsluttende behandling av Bymiljøetaten og Plan- og bygningsetaten før oversendelse til politisk behandling:

  • Montebelloveien 11 - Parklandskap med gamle eiker og kjempeeiker i bebyggelse
  • Skøyenparken - edelløvskog, parklandskap og blomstereng ved Skøyen/Frognerparken
  • Romsås gård - edelløvskog i Groruddalen
  • Postdammen - amfibiedam på Nordstrand

Ett område er straks klart til å legges ut til offentlig ettersyn:

  • Bekkefaret - langs Mærradalsbekken syd for Radiumhospitalet

Bergskogen er kommunal, Skøyenparken, Romsås gård og Bekkefaret er delvis kommunale, mens de andre områdene er private.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...