Hver enkelt skole avgjør hvordan første skoledag blir

Koronaviruset legger en demper på første skoledag. Her fra første skoledag på Kringsjå skole i 2017. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
Det er opp til hver enkelt Oslo-skole å avgjøre om de nye førsteklassingene får holde mamma eller pappas trygge hånd første skoledag. Ingen av Nordre Aker-skolene Nordre Aker Budstikke har snakket med lar imidlertid foreldre bli med inn i skolebygget.
Publisert: 12.08.2020 kl 13:30
Sist oppdatert: 13.08.2020 kl 11:14
NORDRE AKER: Når skolen starter neste uke, er det opp til hver enkelt skole hvordan første skoledag blir. Det bekrefter Heidi M. Skjebstad, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten, overfor Nordre Aker Budstikke.
I Nordre Follo får ingen foreldre være med inn i klasserommene på første skoledag på noen av skolene i kommunen, skriver Østlandets Blad (bak betalingsmur).
Én ting er sikkert, og det er at ingen vil håndhilse på rektor første skoledag, slik Nordre Aker Budstikke skrev mandag.
Les også:
Ingen foreldre i klasserommene
På Kringsjå skole er det kun foresatte som kan følge elevene første skoledag.
– Vi holder god avstand når vi møtes for opprop av klasser og kontaktlærere ved flaggstangen i skolegården. Faddere fra 5. trinn vil synge for elevene og vi vil tilrettelegge for fotografering av klassene ute. Det vil ikke være mulig for foresatte å bli med inn i klasserommet, skriver rektor Jannicke Eriksdatter Argren på skolens nettside.

Rektor på Kringsjå skole, Jannicke Eriksdatter Argren, ved skolestart for tre år siden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
Samtidig oppfordrer skolen de foresatte til å bli bedre kjent med hverandre, lage følgegrupper og velge foreldrekontakt mens elevene er i klasserommet.
Nasjonale retningslinjer
– Skolene har fått beskjed om å følge nasjonale smittevernregler og må vurdere hva som gjelder og kan tillates på egne skoler, sier kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten, Heidi M. Skjebstad, til Nordre Aker Budstikke.
Det er tiltatt med foreldre i klasserommet på gult nivå. Det er imidlertid nødvendig å opprettholde minst én meters avstand i klasserommene.
– Det vil være vanskelig på mange skoler, medgir Skjebstad.
Kommunikasjonsrådgiveren opplyser videre at det henne bekjent ikke vil bli gitt føringer fra Utdanningsetaten til skolene senere denne uken i forbindelse med skolestarten.
Kjelsås
– På Kjelsås skole blir første skoledag litt annerledes. Elevene på 2.-7. trinn starter til to ulike tider: enten 8.30 eller 8.45, sier rektor Henriette Randsborg og legger til at det vil bli slik frem til høstferien og kanskje lenger.
Første skoledag blir elevene på 1. trinn delt inn i to grupper og møter enten 12.00 eller 12.30.
– Foreldre kan være med inn i skolegården, men ikke inn i skolebygget, opplyser hun.
Utover høsten vil følgende regler gjelde:
- Elevene får friminutt til ulike tider slik at det er færre elever ute av gangen.
- Håndvask og sprit i henhold til reglene.
- Ingen klemming eller håndhilsing.
- Lekser som vanlig.
- Uteskoledag etter behov.
Hun viser forøvrig til mer informasjon på skolens nettside.
Maridalen
– For Maridalen skole gjelder det samme som på Kjelsås: Foreldre kan være med i skolegården, men ikke inn i bygget, sier Randsborg, som også er rektor på Maridalen skole.
For de som har meldt seg på skolebussen, vil den gå som normalt.
Elevene i førsteklasse vil ha skoledag fra 11.00 til 14.15. Resten av skolens elever fra 08.30 til 14.15.
Mer informasjon om skolestart på Maridalen skole finnes her.
Ullevål
Det er fortsatt bare elevene og personalet som får gå inn i bygget på Ullevål skole.
– Førstetrinn, som teller 55 elever, begynner klokken 10 første skoledag og da møter vi ute i skolegård. Det er maks to voksne per elev og vi minner om å holde avstand, sier rektor Maria Hägnefelt.
2.-7. trinn begynner klokken 8.30 og møter kassevis i skolegården på egne områder for å gå direkte inn i bygget sammen med kontaktlærer.
Første skoledag er slutt klokken 12.
– Normalt pleier vi å samle hele skolen felles hver morgen første skoleuke med sang og dans. Det gjør vi ikke nå, forklarer rektoren.

Olaf ble tatt godt imot av rektor Maria Hägnefelt på Ullevål skole i fjor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
Hun forteller at en utfordring er at det vil ta ekstra tid før og etter friminuttene for håndvask og desinfisering. Dessuten kan de ikke bruke garderober i gymsalen og kommer ikke å bruke rommet til kunst- og håndverk i begynnelsen.
– Ellers er vi godt vant til gult nivå fra vårsemester.
Korsvoll
– Vi må tenke nytt om alle arrangementer som vanligvis ligger på høsten, blant annet første skoledag, informerer rektor Olav Knutsen.
– Første skoledag blir annerledes for alle elever på Korsvoll skole. Vi pleier vanligvis å samle alle elever i skolegården. Det går ikke i år. Klassene møter sin lærer på samme oppmøtested som de brukte før ferien.
Det er tre klasser på det som utgjør kommende års førstetrinn.
– Vi har merking i skolegården slik at vi unngår trengsel. Foresatte til skolestarterne kan dessverre ikke bli med inn i klasserommet. Alle foresatte får informasjon om dette før helgen, sier Knutsen.
Skolen ber i et skriv om at det kun er foresatte som møter opp med eleven første skoledag.
Disen
Rektor Birgitte Stub opplyser at skolestarterne har oppstart klokken 10 på fotballbanen. Ingen foreldre får bli med inn i klasserommene. Det vil bli fast uteskole en dag i uken.
Resten av skolen starter klokken 09. Heller ikke der får foreldre bli med inn.
Videre utover høsten vil alle elevene starte til samme tid - 08.15 - hver morgen. Elevene vil bli fordelt på 14 innganger. Det vil være oppdelte friminutt, så det er færre elever ute av gangen. Uteskole vil bli gjennomført ved behov, og det vil være lekser som vanlig.
Stub opplyser at det kan bli foretatt endringer senere.
Berg
– Foreldre kan ikke være med inn i klasserommet i år. De pleier vanligvis å kunne være med inn første del av skoledagen. Vanligvis pleier alle skolens elever synge «Bergsangen» for skolestarterne som en velkommen. I år bli elevene spredt med god avstand mellom trinnene når de synger for skolestarterne, sier rektor Yngvil Hestenes.
Hun mener skolen er heldig som har et stor uteareal rundt skolen. Det gjør at elevene kan ha friminutt til samme tid.

Berg-rektor Yngvil Hestnes fotografert i anledning skolestart for to år siden. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
– Trinnene oppholder seg på egne områder. Elevene blander seg ikke på tvers av trinn. De har faste innganger inn i bygget. Vi fortsetter med de samme håndvaskerutinene som ble innført før sommeren.
Elevene vil ikke benytte seg av kollektivtransport når de er på utflukter.
– Dette skal gå fint, beroliger Hestnes.
Det har ikke lykkes Nordre Aker Budstikke å få svar fra Grefsen og Tåsen skoler.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!