Frykter smittespredning på godværsdager:
Oppfordrer Bymiljøetaten til å følge med på værmeldingen og kalenderen

Det bør ikke komme som noen overraskelse på kommunen at folk bruker friområdene i sommervarmen, mener lege og gruppeleder i bydelsutvalget for Høyre, Erik Kreyberg Normann. Foto: Janina Lauritsen / Karl Andreas Kjelstrup
– Det er viktig nå at alle, hver og én av oss og alle offentlige etater, bidrar til at det lave smittetrykket vi har hatt i Norge videreføres så vi ikke får en ny smittetopp, oppfordrer Høyre-politiker og lege, Erik Kreyberg Normann.
Publisert: 02.07.2020 kl 13:07
NORDRE AKER: Etter erfaringene med mye folk på Sørenga allerede i april, løftet gruppeleder for Høyre i bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker, og selv lege, Erik Kreyberg Normann utfordringene med sammenstimling av folk i BU-møtet i mai.
I forbindelse med at BU behandlet Bymiljøetatens (BYM) rapport om badevannskvaliteten ved Oslos badesteder i 2019, foreslo han å legge til en oppfordring til etaten. Dette fikk tverrpolitisk støtte, og det enstemmige vedtaket i BU lyder:
«Bydelsutvalget ber bydelsadministrasjonen om å henstille BYM om å foreta en risikovurdering rundt konsekvensene av mulig sammenstimling av folk ved badeplassene langs Akerselven og Sognsvann, samt andre badeplasser i bydelen, og evt. iverksette tiltak for å forhindre at dette blir høyrisikoområder for smittespredning av koronaviruset».
Normann sier til Nordre Aker Budstikke at hensikten med forslaget var å få kommunen til å sikre forsvarlige forhold denne sommeren - i og med at flere enn vanlig kommer til å være hjemme i Oslo i ferien.
– Etter dette innspillet har vi jo sett hvordan situasjonen har utviklet seg og det er viktig at også renholdet rundt badeplassene er tilstrekkelig. Avstanden på én meter tror jeg det er så som så med flere steder, sier Normann.
Bymiljøetaten svarer
I juni kom svaret fra Bymiljøetaten på bydelsutvalgets henstilling. Bymiljøetaten skriver:
«Bymiljøetaten viser til deres henvendelse av 22. mai, angående ønske om risikovurdering av badeplasser i bydel Nordre Aker. Bymiljøetaten foretar fortløpende risikovurdering av aktivitet i våre parker og friområder, og forholder oss til Folkehelseinstituttets (FHI) råd og retningslinjer. Ifølge FHI er det ikke økt risiko for spredning av koronasmitte ved bading, verken i basseng, i sjø eller ferskvann. For å redusere smittespredning har Bymiljøetaten hengt opp plakater med informasjon om smittevern på flere språk i de fleste av våre parker og byrom. Vi oppfordrer alle våre besøkende til å holde minst 1 meters avstand, vaske hendene ofte og følge øvrige smitteråd fra FHI. Vi har også innført økt renhold av toaletter og setter ut håndsprit der håndvask ikke er mulig. I områder med høyt besøkspress på begrensede områder har vi mulighet til å sette inn vektere og begrense antall besøkende. Per i dag gjelder dette først og fremst på Sørenga, men vi har mulighet til å utplassere vektere andre steder hvis vi ser at det samler seg store menneskemengder på andre avgrensede områder og smittevernbestemmelsene ikke overholdes.»
– Ikke berørt problematikken
Normann synes ikke at Bymiljøetaten går inn i problematikken som tas opp.
– Jeg synes det er bra at vi fikk en rask respons fra BYM på bydelens henvendelse. Jeg var ikke så opptatt av smittespredningen i vann, som jeg ikke anså som stor, men mer behov for eventuelt vakthold og problematikken rundt renhold av anlegg, parker og så videre, som jo har vist seg å være et stort problem. Det kan ikke være overraskende i og med at alle i Norge er oppfordret til å feriere her i landet og derved vil mange flere enn vanlig faktisk være i Oslo og omegn i hele sommer, sier Normann.
– Jeg forutsetter at BYM har tatt en runde med sine leverandører av renholdstjenester og justert avtalene med dem i tråd med økt behov. Slik det har sett ut enkelte dager i områder rundt Sagadammen og andre badesteder i bydelen, er det risiko for smittespredning, om ikke bare av korona så også av andre sykdommer som for eksempel smittes med rotter.
Han oppfordrer Bymiljøetaten til å følge med på værmeldingen og kalenderen fremover.
– Nettopp for på den måten å kunne forutse tidspunkter hvor det behov for ekstra tiltak, av såvel renovasjon som eventuelt behov for vektere. Det er viktig nå at alle, hver og én av oss, og alle offentlige etater bidrar til at det lave smittetrykket vi har hatt i Norge nå videreføres så vi ikke får en ny smittetopp.
– Jeg synes folk har vært flinke til å rydde opp i eget søppel, men når det står store stabler av gamle griller og avfall utenfor oppsatte beholdere, så drar fugler og annet dette rundt så det til slutt ser helt forferdelig ut, avslutter Normann.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!