Oppfordrer til å flytte el-sparkesykler ut i veibanen
– Vi setter hinder i veien for trafikken, om det er biler eller sykler. Men det er en bevisst provokasjon, sier Stein Leikanger, initiativtager til aksjonen.
Publisert: 27.07.2020 kl 14:15
Sist oppdatert: 28.07.2020 kl 16:44
OSLO: 2000 nye el-sparkesykler er på vei ut i Oslos gater, slik Nordre Aker Budstikke skrev tidligere i dag. Like før sommeren etablerte også selskapet Bolt seg i hovedstaden.
Samtidig som det blir stadig flere el-sparkesykler i hovedstaden, øker misnøyen blant mange.
Stein Leikanger er én av de som mener reguleringen er for dårlig og at myndighetene må ta grep.
Hinderløype av el-sparkesykler
Leikanger bor like i nærheten av et omsorgshjem i sentrum. Han forteller at de som bor der, blir tatt med på turer i en park som ligger like ved.
– Dette er folk med rullator, rullestol og krykker. De siste månedene har de hatt en ganske fæl hinderløype. Det har tvunget dem ut i veien, sier Leikanger til Nordre Aker Budstikke.
Kona hans driver en butikk som ligger slik at hun ser beboerne som må forsere hinderløypa med el-sparkesykler.
– Vi reagerte og synes det var ille. Vi ryddet vekk noen, for dette er folk som ikke klarer å bære slike unna selv.
Det var VårtOslo som omtalte saken først.
Begynte å bære dem unna
Leikanger reiste så på ferie. Da de kom tilbake, mener han det var enda flere el-sparkesykler i gatene. De undret på hva de kunne gjøre og leste seg opp på regjeringsuttalelser og avisartikler.
– Plutselig slo det oss at vi skulle begynne å bære dem unna. Vi hadde gjort det før, men nå skulle vi gjøre det systematisk for å se hva som skjer. Vi går bevisst inn for å provosere slik at Samferdselsdepartementet skal bestemme seg for hva dette er og hvor de hører hjemme. De kan umulig høre hjemme på fortau, påpeker han.
Facebook-gruppe
Tirsdag for nesten en uke siden startet han derfor Facebook-gruppa «La oss ta fortauene tilbake!».
Leikanger forteller at de også ble motivert til å starte gruppa av at han selv nesten ble påkjørt av en el-sparkesykkel bakfra. Den kom borti han, men han ble ikke skadet.
– Det har blitt en veldig ukultur. Folk slenger de bare fra seg istedenfor å tenke på om de er til hinder slik de parkeres, sier Leikanger.
Responsen har vært god, og det er i skrivende stund 1500 medlemmer i gruppa. Bare i løpet av noen timer søndag sluttet flere hundre nye seg til gruppa.
– Det er veldig tydelig ut fra kommentarene til folk at de er frustrerte. Folk lurer på hvorfor det ikke er gjort noe.
Tre krav
– Vi mener at de ble feilklassifisert av Samferdselsdepartementet i 2018.
Da ble det bestemt at de skulle regnes som sykler.
– Det må være en oversettelsesfeil. I utlandet blir de konsekvent kalt elektriske skutere. Den beste oversettelsen til norsk er kanskje elektrisk ståmoped, mener Leikanger.
Aksjonen «La oss ta fortauene tilbake!» har tre krav:
- Samferdselsministeren må omgjøre vedtaket som klassifiserte elektriske ståmopeder som sykler.
KRAV: «Elektriske ståmopeder må klassifiseres som motoriserte kjøretøy og bruken må avgrenses til vei og sykkelvei. Bruk av elektriske ståmopeder på fortau eller gangvei må bli forbudt. Brudd på forbudet må gi ilegging av bot stor nok til å avskrekke fra kjøring på fortau og gangvei.»
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
- Det har oppstått mange farlige situasjoner og påkjørsler.
KRAV: «I områder av byen der det er mange gående og et blandet trafikkbilde forlanger vi at elektriske ståmopeder får maksfart på fem kilometer i timen. Dette tilsvarer gangfart og er i tråd med forskrift for for bruk av sykkel der det også er fotgjengere.
Vi forlanger også at utleiere pålegges å tegne obligatorisk ansvarsforsikring. Mange brukere har ikke forsikring som dekker personskader eller andre skader.»
Les også:
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
- Det er vanskelig for synssvake å oppdage el-sparkesyklene. Det er en skaderisiko og et generelt hinder til irritasjon for andre gående også.
KRAV: «Det må avsettes parkeringsområder for elektriske ståmopeder. Disse må hentes og settes i slike. Parkering utenfor avmerkede områder må føre til ilegging av tilleggsavgift for leietaker, stor nok til at den avskrekker fra villparkering.»
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Helt annen opplevelse
– Hva skjer når dere setter de ut i veien?
– Vi setter de tett inntil fortauskanten. Noen ganger setter vi de på parkeringsplasser, sier han og fortsetter:
– Det første som skjer, er at de begynner å ule. Vi triller eller løfter dem ut av fortauet og setter dem inntil fortauskanten og sørger for at de står støtt der. Noen ganger får vi applaus fra andre, og vi har også sett at andre har begynt å gjøre det samme. Plutselig går det opp for folk at det ikke var så dumt.
Han forteller at det er en helt annen opplevelse av fortauet utenfor boligen hans etter at de begynte å fjerne el-sparkesyklene fra fortauet.
– Det er ikke perfekt, men det har blitt mye bedre. Nå kan det være helt åpent på fortauene, og slik har det ikke vært før. Det er naboer som sier «tusen takk for at du begynte med dette, det er så smart».

Slik så det ut før (t.v) og etter at medlemmer i gruppa «La oss ta fortauene tilbake!» fjernet el-sparkesykler fra fortauene. Foto: Privat
Det er flere i gruppa som har begynt å fjerne el-sparkesyklene fra fortau. Mandag formiddag delte et medlem en oppdatering der han kunngjorde at han hadde gjort det på vei til jobb.
Risikabelt
Initiativtaker Leikanger nøler ikke med å erkjenne at det er risikabelt å flytte el-sparkesyklene ut i veien.
– Du bryter en grense. Vi setter hinder i veien for trafikken, om det er biler eller sykler. Men det er en bevisst provokasjon. Nå har de som bestemmer, merkelig nok, latt være å ta det som foregår på fortauene, alvorlig. Vi føler at vi ikke kan ha det sånn lenger. Det eneste som har skjedd på to år, er at de har blitt flere og tyngre å flytte.
– Hvor lenge vil dere sette de ut i veien?
– Vi kommer til å fortsette til det kommer opp en ordentlig debatt og vi får et løfte om at kravet skal innfris.
– Er du redd ikke for at deres utplassering av el-sparkesykler i veien kan føre til andre ulykker?
– Jo, det er en risiko for det. Men det rare er at folk ikke ser ulykkene som skjer på fortauene nå. Skal vi bare finne oss i det? Du vil alltid få noen som kritiserer en aksjon, svarer han og legger til:
– Vi sier rett ut at ved å aksjonere på denne måten gjør vi styresmakter, myndigheter, bilister og syklister klar over at det er et kjempeproblem på fortauene våre som de ikke har gjort noe med eller er klar over.
– Kan løses i morgen
Han forteller at de håper at det ikke vil ta lang tid før de blir hørt.
– Det er fullt mulig for Samferdselsdepartementet å bestemme i morgen at det er et motorisert kjæretøy som hører til på vei og sykkelvei. Da blir det forbudt å kjøre de på fortau, og da er problemet løst.
– Jeg er ikke imot elektriske ståmopeder. Jeg synes det er et fint fremkomstmiddel, men det kom for mange – for fort. Vi utviklet en ukultur i hvordan vi bruker dem, og styresmaktene har – i hvert fall i Oslo – glemt å regulere bruken. I Bergen og Trondheim har de tatt hardere grep, understreker han.
Les også:
– Vi må ha noen klare regler, og gjerne også bøter hvis disse blir feilbrukt.
Leikanger er optimistisk for hva aksjonen kan føre til.
– Jeg tror aksjonen vår kan inspirere til hurtig endring, avslutter han.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!