Nordre Aker Budstikke

Opplevde marerittet:

Oskar (4) havnet i elva og ble ført utover av strømmen

Oskar (4) og storesøster Maria (8) liker, som mange andre, godt å være ved Brekkedammen og Akerselva. Torsdag 18. mai var elva mer rolig, enn forrige søndag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Noen ganger er det mye vann og strøm i Akerselva. Mormor Gerd (78) måtte kaste seg etter barnebarnet (4) i vannet. Nå etterlyser familien to menn som kan ha vært med på å avverge en drukningsulykke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2018 kl 07:43

KJELSÅS: Idyll ved Brekkedammen og Akerselva fredag 18. mai. Elva flyter rolig forbi den populære badeplassen.

Men søndag var det mer vann og mer strøm i elva.

– Vi satt her på fjellet, et sekund ubevoktet øyeblikk, så så jeg plutselig Oskar (4) ute i elva. Jeg rakk ikke tenke så mye. Jeg kastet meg ut i elva etter han, forteller Gerd Steine (78), som også hadde med seg Oskars storesøster Maria (8) ned til Akerselva.

– Jeg prøvde først å løpe i vannet, men så måtte jeg legge på svøm. Oskar bare feide avgårde med strømmen, han kan jo ikke svømme. Men til slutt fikk jeg tak i armen hans, da var han ikke langt unna å runde ut til den store dammen ved brua. Jeg prøvde å svømme innover, med en arm, mens jeg holdt Oskars hode over vann med den andre armen. Det var en fryktelig følelse å kjenne at jeg ikke var sterk nok til å klare det. Jeg prøvde å rope på hjelp også, forteller mormor Gerd, tydelig preget av hendelsen.

Mormor Gerd Steine forteller at hun nok kommer til å ta med barnebarna til elva på nytt, men det var en forferdelig opplevelse å se at at oskar seilte avgårde med strømmen i elva, på søndag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


Maria var flink jente under dramaet, og ble sittende på fjellet. Det var flere andre på plassen også, denne søndag ettermiddagen i 16-tiden. Heldigvis.

Hvem var redningsmennene?

– Jeg husker at jeg hørte at noen pustet i vannet bak meg, og det var redningen. Vi fikk hjelp til å komme inn til land, og på trygg grunn. Jeg var nok ganske i sjokk, så jeg tenkte ikke på å spørre om navn på de to mennene som hoppet uti etter oss. Hvem av dem, eller om det eventuelt var begge, som fikk oss inn til land, husker jeg ikke. Men de fortjener uansett en stor takk fra oss, sier mormor Gerd videre.

Hennes datter Wenche, og mor til Oskar og Maria, er helt enig.

– Det var et sjokk å høre om hva som hadde skjedd, men vi er jo så utrolig glade for at dette gikk bra! Og vi er naturligvis også veldig stolte og imponerte av mormor, som uten å nøle kastet seg etter Oskar. Oskar ser forøvrig ikke ut til å være preget av opplevelsen i det hele tatt, bortsett fra at han har sagt at han ikke skal bade mer i strømmen.

Men søster Maria husker hendelsen godt.


– Jeg ble veldig redd, men det var fint de to mennene hoppet uti og hjalp mormor og Oskar, sier hun, og legger til at de kanskje var rundt 30-40 år. Men de kan ha vært yngre eller eldre også.

Også i fjor ble lokalavisa tipset om barn som hadde problemer med å komme seg inn til bredden, på grunn av sterk strøm i elva. Nå advarer familien andre om at Akerselva kan være veldig skummel innimellom, med sterk strøm og mye vann. Særlig for barn. Det er tungt å svømme mot strømmen.

Vil takke

– Vi håper på at de to som hoppet i vannet etter Oskar og mormor tar kontakt, eller noen som vet hvem de er, så vi får takket dem skikkelig. De kan ha vært med på å avverge en drukningsulykke. Og vi vil på det sterkeste advare andre om at Akerselva ikke alltid er like rolig og idyllisk som den er i dag, sier mor og datter.

Oskar, mamma Wenche, mormor Gerd og Maria, nå håper familien på å få tak i de som hjalp Oskar og mormor på land, etter at Oskar forsvant avgårde i vannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Alle som ferdes ofte ved Akerselva, kan se at vannføringen og strømmen i elva varierer, også vannmengden. Vann- og avløpsetaten opplyser at som følge av den snørike vinteren, startet de allerede i februar med å tappe ned Maridalsvannet for å begrense vannmengden som kommer med snøsmelting.

Vannføringen nå satt ned

– På det høyeste har vi sluppet ut 15.000 liter vann i sekundet. I dag har vi satt ned vannføringen og i løpet av dagen vil vi være nede på et nivå på rundt 7000 liter vann i sekundet. Normal sommervannføring er 1500 liter vann i sekundet i Akerselva, forteller Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten.

LES OGSÅ: 17. maifeiringen - se lesernes fotoalbum

Hun fortsetter:

– For at vannet skal få fritt leide nedover elva har vi også renset bekkerister for grus, søppel og nedfall fra trær. Dersom værprognosene slår til så kan det forventes ytterligere reduksjon av vannføringen i Akerselva etter hvert.

Vær forsiktig!

Det er Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) som sender ut varslinger i forbindelse med flom- og jordskredfare. Dette kan man følge med på nettstedet varsom.no.

– Når vi reduserer eller øker vannføringen i Akerselva, varsler Vann- og avløpsetaten berørte naboer og næringer langs Akerselva. Når det gjelder folk som ferdes rundt og ved elvene i byen vår, som for eksempel Akerselva, er det viktig å minne om at alle må utøve forsiktighet langs elvebredden eller når man bader ved de ulike badestedene i elva, legger Spieler til.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...