Nordre Aker Budstikke

Ny rapport:

Oslo vil mangle sykehusplasser om Ullevål legges ned som planlagt

GÅR FOR ULLEVÅL: Oslo Senterparti vil ikke lenger bare utrede Ullevål-løsningen, de sier det er den de vil gå for, sammen med Aker sykehus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Oslo vil mangle 200 til 400 sengeplasser i 2035 hvis Ullevål sykehus legges ned, og det bygges nytt sykehus på Gaustad. Det fremkommer i en rapport som ble presentert onsdag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2021 kl 16:18

ULLEVÅL/GAUSTAD: Dette er på størrelse med dagens Diakonhjemmet. Tallene kommer frem i en rapport fra Kommunekonsult, signert Bjarne Jensen og Lars Nestaas, på bestilling fra Oslo Senterparti.

Resultatene ble presentert i en pressekonferanse onsdag formiddag, og nå slår partiet alarm for helsetilbudet til Oslos innbyggere. Senterpartiet vil foretaksmodellen til livs, og heller ha folkevalgt styring over sykehusene.

– Rapporten viser hvilke alvorlige konsekvenser Helse-Sør-Østs sykehusplaner vil få for Oslos innbyggere. Å legge ned Ullevål sykehus, og dermed svekke helsetilbudet til Oslos innbyggere på samme tid som behovet for helsehjelp vil øke, er uansvarlig, sier Senterpartiets bystyrerepresentant Bjørg Sandkjær, som også er nestleder i Helse- og sosialutvalget, i en pressemelding.

I rapporten er konsekvensene for Oslos innbyggeres av Helse Sør-Østs planer for utbygging av Oslo Universitetssykehus, utredet. Planene innebærer utbygging på Gaustad og Aker, og nedleggelse av Ullevål sykehus. Rapporten har sammenlignet dette alternativet med å bevare og utvikle Ullevål sykehus, bygge ut Aker sykehus og skrinlegge planene på Gaustad.


− Å legge ned Ullevål sykehus og bygge ut på Gaustad vil øke presset mot Oslo kommunes helse-, pleie- og omsorgstjenester, og koste 20 milliarder kroner mer enn å utvikle Ullevål sykehus. Det er uholdbart at høye tomtepriser på Ullevål fører til at Helse Sør-Øst vil legge ned Ullevål sykehus og dermed ødelegge sterke kompetansemiljøer på Ullevål og svekke tilbudet til Oslos innbyggere, sier Sandkjær.

Bøhler vil ha folkevalgt styring

Bjørg Sandkjær og Jan Bøhler i Senterpartiet. Foto: Ragne Borge Lysaker

I Oslo Universitetssykehus sin utviklingsplan anslås behovet for liggedøgn å øke med 42 prosent frem mot 2035. Den nye rapporten viser at en nedleggelse av Ullevål sykehus og utbygging på Gaustad vil føre til at Oslo vil mangle 200 til 400 sengeplasser. Til sammenligning har Diakonhjemmet sykehus omtrent 200 somatiske sengeplasser. Senterpartiet vil ta folkevalgt styring over sykehusene for å unngå det de kaller en styrt helsekrise.

− Helseforetakene står ansvarlig ovenfor økonomien i helseforetakene. Folkevalgte står ansvarlig ovenfor innbyggerne. Gjennom å ta folkevalgt styring kan vi unngå å styre rett inn i en helsekrise. Det er paradoksalt at Svein Gjedrem som styreleder i Helse Sør-Øst har mer makt i denne saken enn et overveldende flertall i Oslo bystyre, som er imot disse planene, sier Sps stortingsrepresentant Jan Bøhler, i pressemeldingen.

Mener Gaustad-planene vil ramme hele landet

Rapporten som Senterpartiet har bestilt viser at utbygging av nytt sykehus på Gaustad og nedleggelse av Ullevål vil ta lenger tid, ha større gjennomføringsrisiko og føre til lavere tjenestekvalitet for Oslos innbyggere enn å bevare og utvikle Ullevål sykehus. I tillegg peker rapporten på at rundt to tredjedeler av tjenestene til Oslo Universitetssykehus er regionale, flerregionale eller landsdekkende.

− Planene Helse Sør-Øst forsøker å kjøre gjennom, med støtte fra Høyre-regjeringen og Arbeiderpartiet på Stortinget, vil gå hardt utover Oslos innbyggere og den medisinske beredskapen i hele landet. Vi trenger et nytt Stortingsflertall med et sterkt Senterparti for å stoppe disse planene, sier Bøhler.

Avviser kritikken

Bjørn Atle Bjørnseth, adm. direktør ved OUS, sammenliknet i en kronikk i Aftenposten nylig behovet for sengeplasser ved sykehusene med Oslo kommunes sykehjemsstatistikk: Selv om det de ti siste årene er blitt flere eldre over 80 år i Oslo, er det faktisk blitt færre som bor på sykehjem. Hvorfor? Fordi man utvikler andre og mer målrettede helsetilbud.


Bystyreflertallet i Oslo bekreftet i april overfor NRK at de vil si nei til planene som foreligger om utbygging av nytt sykehus på Gaustad.

James Stove Lorentzen (H). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Høyre det nå det eneste partiet i bystyret som støtter planene slik de foreligger.

– Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal få det til. Det er et spørsmål om god dialog, organisering og ressursfordeling, sier James Stove Lorentzen, fraksjonsleder for Høyre i helse- og sosialkomiteen, til Aftenposten.

Debatten om kapasitet ikke er ny, påpeker han.


– Dette blir noe vi har god tid på, det skal ikke skje før om mange år. Her må Helse Sør-Øst og Oslo kommune sørge for at samarbeidet og finansieringen kommer på plass, slik at vi får det til, sier Lorentzen til avisen.

Dette sier rapporten «Sykehusutbygginger i Oslo – Konsekvenser for innbyggerne og kommunens helse-, pleie og omsorgstjenester»

Forfattere: Bjarne Jensen og Lars Nestaas, Kommunekonsult AS

Oppdrag: Belyse virkningene for Oslos innbyggeres tilbud av sykehustjenester og kommunale helsetjenester av Helse Sør-Østs planer for utbygging av Oslo Universitetssykehus, som innebærer utbygging på Gaustad og Aker, og nedleggelse av Ullevål sykehus. Heretter kalt Aker/Gaustad-alternativet.
Bakgrunn:

 • Investeringskostnadene av Aker/Gaustad-alternativet er av OUS anslått til 52 milliarder kroner.
 • Aker/Ullevål-alternativet, med bevaring og utvikling av Ullevål sykehus og utbygging av Aker sykehus som lokalsykehus for Groruddalen, er estimert til å koste 32 milliarder kroner. Altså, 20 milliarder kroner mindre.
 • På grunn av befolkningsutviklingen i Oslo vil behovet for helse- og omsorgstjenester øke kraftig i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Kommunens egne beregninger viser at fra 2020 til 2050 forventes folketallet over 80 år alene å bli nesten tredoblet, og samtidig øke fra 3,1 til 7,7 prosent av befolkningen.
 • Skal dagens nivå på kommunale tjenester opprettholdes vil behovet frem mot 2035 øke med omtrent 85 prosent. Frem mot 2050 vil det øke med 185 prosent.
 • I OUS' utviklingsplan fram til 2035 anslås behovet for liggedøgn i sykehusene å øke med 42 prosent fem mot 2035.
 • Kapasitetsberegningene for de nye byggene forutsetter at en vesentlig del av denne økning kan ivaretas ved at flere får dekket sine behov fra kommunens tjenester, i tillegg til en vesentlig effektivisering av sykehusdriften.

Hovedfunn:

 • Aker/Gaustad-alternativet gir lavere sykehuskapasitet, og vil sannsynligvis gi underdekning i størrelsesorden 2-400 senger, lik et stort akuttsykehus.
 • Aker/Gaustad-alternativet er 20 milliarder kroner dyrere (52 mrd mot 32 mrd), som medfører årlige merutgifter på anslagvis 1000 millioner kroner, eller prisen av 125,000 liggedøgn.
 • Utbyggingen av Aker/Gaustad-alternativet vil ta lenger tid og har større gjennomføringsrisiko enn Aker/Ullevål-alternativet, jf. at reguleringsplanen for Gaustad-tomta er sendt ut uten Plan- og bygningsetatens anbefaling.
 • Redusert sykehuskapasitet i Aker/Gaustad-alternativet vil øke presset mot Oslo kommunes helse-, pleie og omsorgstjenester.
 • Redusert sykehuskapasitet i Aker/Gaustad-alternativet vil øke de kommunale kostnadene og en må forvente lavere tjenestekvalitet til innbyggerne i Oslo. Det gjelder både psykiatri og somatikk.
 • Om lag to tredjedeler av tjenestene i OUS er regionale, flerregionale og landsdekkende sykehustjenester. Derfor vil innbyggere i hele landet bli rammet av lavere kapasitet ved Aker/Gaustad-alternativet.
 • Aker/Gaustad-alternativet kan skade noen av våre viktigste medisinske miljøer blant annet ved at traumemiljøet på Ullevål splittes opp. Planene vil dermed svekke den medisinske beredskap i hele landet.

(Kilde: Kommunekonsult AS)

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...