Nordre Aker Budstikke

Oslolufta dårligst i Europa - men hvor er Oslolufta?

Oslolufta - hvor er den? Her fra Kringsjå. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mandag var Oslolufta Europas dårligste. Men lufta er ikke lik overalt...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2017 kl 18:38

NORDRE AKER: Mandag var Oslolufta dårligst i hele Europa.

Dårligst

– Luftkvaliteten i flere byer på Sør- og Østlandet var mandag på et helsefarlig nivå. Norsk institutt for luftforsknings målestasjoner viser at luftkvaliteten er helsefarlig og på rødt nivå i Oslo, Drammen, Fredrikstad og Grenland. I Bergen, Bærum og Kristiansand er faregraden oransje, ifølge forskning.no.

Videre at når luftforurensningen er på rødt nivå vurderes helserisikoen som betydelig. Barn med luftveislidelser som astma, og voksne med alvorlige hjerte, kar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Ifølge nettstedet airqualitynow.eu, var Oslo den byen i Europa med den dårligste luftkvaliteten mandag.

Svevestøv og fyrverkeri

Kommunikasjonssjef Christine Forsetlund Solbakken i Norsk institutt for luftforskning (NILU) forklarer til Nordre Aker Budstikke:


– I årets første dager opplevde vi en kraftig kombinasjon av svevestøv fra flere ulike forurensningskilder i Oslo. Vi hadde fyrverkeri nyttårsnatten, og 2. januar kjørte mange til jobb for første gang på en ukes tid.

Vinter-inversjon

I tillegg oppsto det mandag en såkalt vinter-inversjon, det vil si at temperaturen stiger jo høyere du kommer i troposfæren. I motsetning til det som er vanlig – at det blir kjøligere høyere opp – og den kalde lufta legger seg nærmest bakken.

– Kald luft er tyngre enn varm luft, så et luftlag med en inversjon er svært stabilt, og fungerer som et «lokk» over byen. Dermed blir forurensningen nede ved bakken fanget der, helt til det blåser opp litt og inversjonen løses opp, forteller Solbakken videre.

Målestasjonene

 
Det står 12 målestasjoner av luftkvalitet rundt omkring i Oslo. De fleste av dem langs de store ferdselsårene som går gjennom byen.

– Med en viss overvekt gruppert nede i «gryta». Det er fordi det er der man forventer dårligst luftkvalitet, og der det er viktigst å følge med.

De nærmeste til Nordre Aker står ved riksvei 4 like ved Aker sykehus, og langs ring 3 på Smestad.

Fra tid til annen

– Her ser vi at det kan være dårlig luftkvalitet fra tid til annen, som regel i forbindelse med rushtidskjøring, men også noe som skriver seg fra vedfyring i området på ettermiddag og, eller kveld. Mange av beboerne i deres bydel bor jo nær disse veiene, og vil oppleve dårlig luftkvalitet fra tid til annen, ifølge Solbakken.
 
Men lufta er sjelden lik over hele Oslo.

Jo høyere, jo bedre

– Er det dårlig luft i sentrum kan det være helt fint på toppen av Grefsenåsen. Jeg skal ikke garantere at det aldri er dårlig luftkvalitet i «høyereliggende» strøk, men generelt kan man si at lufta er bedre jo høyere opp fra Oslogryta du kommer, sier kommunikasjonssjefen i NILU.

Les også:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...