Nordre Aker Budstikke

Oslonissen og Norway Cups far fyller 75 år

REISENISSE: Oslonissen, aka Fred Osther, fyller 75 år. Her er han fotografert på julenissekongress i København i 2012. I år skal han delta på verdens største nissmøte, med 750 deltakere, i USA i juli, før han så skal på Nissekongress i København, en mulig nissetur til Japan, og så besøke Nisseskolen i Michigan, USA, i oktober. Foto: FREDRIK ECKHOFF (ARKIVFOTO)

Han ble kalt «mannen med de ville ideene», i BSKs jubileumsbok. Hans ’ville idé’ ble til verdens største fotballturnering. Men selv om Fred Osther, nissen fra Kjelsås, har rundet 75 år, har han fortsatt store planer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2016 kl 10:07

KJELSÅS/BEKKELAGET: 15. april var det 75 år siden Fred Osther ble født. Bare 13 år gammel hadde han sitt første oppdrag som julenisse, i et familieselskap.

Dermed var et livsløp lagt, som har inneholdt trylling, håndball, drømmen om en fotballturnering, og selvfølgelig flere tiår som julenisse.

Offisiell Coca Cola-nisse

For det er sånn mange har blitt kjent med ham. Som «Oslonissen», han har også medalje fra «Nisse-OL», og ti år som offisiell Coca Cola-nisse i Norge, på CV-en. Kanskje har du til og med hatt ham på besøk på julaften? Osther tar nemlig private oppdrag også, på selveste julekvelden, så klart.

– Rekorden min på én og samme julaften er 14 besøk, oppsummerer jubilanten, som i dag bor på Myrer på Kjelsås.

Som cola-nisse turnerte han Norge på tvers hver desember fra 1999 til 2008. På kjøpesentere og i butikker. Men kommersen rundt brusgiganten var han aldri opptatt av.


– Mitt ønske har alltid vært å glede barn, det har vært det viktigste i alt jeg har gjort, forteller Osther.

Nissetrio: Tre verdige representanter fra Det Norske Nisselaug: Janniss(en) Knudsen, Fred Osther og Gunnar Löfgren, fotografert for noen år tilbake. Foto: NILS BAKKE (ARKIVFOTO)

Magisk virksomhet

Det var nemlig gleden i de smås øyne som trigget han til å fortsette nissevirksomheten etter den første gangen i 1954. Og kontakten med barna fortsatte da han begynte å jobbe for faren i Norway Magic Studio i Fredrikstad i tenårene.

Osther forteller at han var med å grunnlegge Magisk juniorsirkel i 1959, der han var formann i fire år, og redaktør av medlemsbladet i fem. Men det ble aldri noe konkurransetrylling på Fred.

– Jeg har stort sett holdt meg til salongmagi i små selskaper, forteller mannen, som har 50 års medlemskap i Magisk sirkel. Fred likte nemlig bedre å administrere.

Løftet håndballen på Bekkelaget

Slik ble det også da han ble med i Bækkelagets Sportsklub på tampen av 50-tallet. Han var formann i håndballgruppa til 1972, og satte definitivt spor etter seg.

– Vi lå på bunnen av håndballen i Oslo, men klarte i løpet av fire år å klatre til førstedivisjon. Det femte året fikk vi sølvmedalje, minnes Osther.

Og det var ikke bare magi og trylling som lå til familien Osther. Freds brødre var begge aktive på håndballbanen, yngstebroren Sten deltok til og med i OL i München i 1972.

– Men det lå ikke helt for meg, sier Fred. Han konsentrerte seg om styre og stell i klubben, og mot slutten av 60-tallet fikk han en idé.

Er du gæren? spurte folk

– Vi arrangert Oslo Cup i håndball, fra 1965. Etter Oslo Cup i 68 foreslo jeg å starte en fotballturnering. «Er du gæren?» sa folk. I BSKs jubileumsbok ble jeg omtalt som «Mannen med de ville ideer», humrer Osther.

I klubbledelsen ble de «ville ideene» hans lite annet enn ideer, fram til det kom inn noen «yngre folk», ifølge Osther, i styret tidlig på 70-tallet.

I 1972 så nemlig Norway Cup dagens lys. En turnering Osther ledet i fire år.

– Første året var det vel 450 lag med, minnes han. Resten er historie. I dag er han æresmedlem i BSK.


LES OGSÅ: Her avslører Osther bakgrunnen for skjegget sitt. Norway Cup spilte en viktig rolle

Vil løfte fram ungdom

– Jeg har alltid, også i håndballen, vært opptatt av at ungdom skal komme fram. Jeg var vel 31 da vi startet Norway Cup, sier 75-åringen, og avslører at han drømmer om mer:

– Jeg har nemlig et par nye ideer, som jeg håper å få realisert før jeg havner seks fot under. Et kombinert arrangement mellom voksne og barn innen idrett, arrangert under Norway Cup. Da er det såpass mye mennesker i Oslo, at det blir ekstra morsomt når deltakerne går i mål. Og i slutten av Norway Cup-uka er det mindre aktivitet, så da burde funksjonærene kunne brukes.

Flere detaljer vil «mannen med de ville ideer» ikke røpe til oss, men han forteller at han har en dialog med BSK.

– Blir det noe av, vil det skje i løpet av to-tre år, tror jeg. Det blir et overraskende arrangement med mer enn tusen deltakere, sier Osther hemmelighetsfullt.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...