Nordre Aker Budstikke

Oslos første koronatilfelle ble påvist i Nordre Aker

Utføring av en koronatest på poliklinikk på Ullevål sykehus. Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg kan forsikre om at både bydelen og hele Oslo forbereder seg for at epidemien blir langvarig, opptil to år, og at det kan komme nye smittetopper større enn den vi hadde i mars, sier bydelsoverlege Bjørn Sletvold.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.07.2020 kl 12:22

NORDRE AKER: Onsdag 26. februar blir det første koronatilfellet påvist i Norge. På en pressekonferanse samme kveld opplyser Folkehelseinstituttet at det er en kvinne bosatt i Nord-Norge som har blitt smittet av koronaviruset.

Onsdagen i slutten av februar blir imidlertid også én person i bydel Nordre Aker påvist smittet av koronaviruset, noe offentligheten først får vite dagen etter.

– Hektisk

Det er Beredskapsetaten i Oslo kommunes oversikt over smittetilfeller i hovedstaden som viser at det første tilfellet i Oslo er i bydel Nordre Aker. Tilfellet er dermed også ett av de første i hele Norge.

Bydelsoverlege i Nordre Aker, Bjørn Sletvold, opplyser til Nordre Aker Budstikke at hovedstadens første smittede ikke oppholdt seg i bydelen på dette tidspunktet.


– Denne tiden var hektisk. Vi hadde selvsagt begynt å forberede oss og gått gjennom smittevern- og pandemiplaner. Det ble likevel mye nytt å forholde seg til. Stadig nye beskjeder og forordninger fra Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og regjeringen, forteller han om hvordan de siste dagene i februar og starten av mars var.

Bydelsoverlege Bjørn Sletvold.

Jobb fra 07 til 24

Bydelen etablerte smittevernteam med leger og helsesykepleiere. På det meste jobbet syv til åtte personer daglig med smittevernoppsporing.

– Det var 07-24 jobbing en stund til støttesystemer kom på plass, forklarer han.


Koronatilfeller i Nordre Aker

Februar:

26/02: 1

Mars:

02/03: 1

09/03: 1

10/03: 10

11/03: 0

12/03: 4

13/03: 3

14/03: 4

15/03: 3

16/03: 4

17/03: 3

18/03: 2

19/03: 3

20/03: 4

21/03: 8

22/03: 0

23/03: 4

24/03: 3

25/03: 6

26/03: 3

27/03: 3

28/03: 8

29/03: 4

30/03: 2

31/03: 1

Kilde: Beredskapsetaten.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Han forteller at de lenge trodde økningen i smittetilfeller ville fortsette. De planla for dobbelt så mange smittede som det i ettertid viste seg å bli.

– Det var svært tilfredsstillende å se at vi endte som bydelen med lavest forekomst i byen etterhvert, sier Sletvold til Nordre Aker Budstikke denne uka.

– Kan komme større smittetopper

Det er totalt 148 som har fått påvist smitte av koronaviruset i bydel Nordre Aker, viser tall fra Beredskapsetaten. Det er aldersgruppen mellom 30 og 39 år som har flest tilfeller.

– Nå er det fortsatt en lav forekomst, både i bydelen og hele Oslo, kommenterer bydelsoverlegen om smittesituasjonen.


Det ble påvist ett tilfelle søndag. Før det var forrige koronatilfelle 21. juni.

– Situasjonen nå preges av klynger med nye smittetilfeller. Vi ser at økt aktivitet i samfunnet fører til at nye koronasyke personer har flere nærkontakter enn på det mest nedstengte.

Totalt ble det påvist åtte smittetilfeller i mai og seks i juni. Så langt er det kun påvist ett i juli.

– Jeg kan forsikre om at både bydelen og hele Oslo forbereder seg for at epidemien blir langvarig, opptil to år, og at det kan komme nye smittetopper større enn den vi hadde i mars, avslutter Sletvold.

Fakta: Koronautbruddet i Norge

Oppdatert med status mandag 6. juli klokken 15.

  • 251 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle, og 53 prosent av alle døde er kvinner. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.
  • 8.932 personer har fått påvist smitte av koronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) mandag ettermiddag. Det er 16 flere enn fredag.
  • Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var mandag 45 år. Det er 4.439 menn som har fått påvist smitte, og 4.493 kvinner.
  • Smittetallet, det vil si hvor mange en smittet person smitter videre, beregnes til å være under én. FHI tok i bruk en ny metode for å beregne smittetallet 1. juli, men et lavt antall registrerte smittede gjør beregningene usikre. Fra 20. april 2020 og inntil utgangen av juni var smittetallet estimert til 0,7.
  • 11 koronapasienter er mandag innlagt på sykehus. Det er fire færre enn før helgen.
  • Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Midt-Norge 2, Helse vest 1 og Helse sør-øst 8.
  • To pasienter fikk på mandag behandling i respirator. Antallet er uforandret fra før helgen.
  • I alt 225 pasienter hadde fram til mandag vært innlagt på intensivenhet.
  • 355.656 personer var fram til mandag testet for koronavirus i Norge. 8.932 av de har testet positivt, altså 2,5 personer per 100 testede.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI) (edited)

(©NTB)

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...