Nordre Aker Budstikke

Over 1000 skoleansatte klarer ikke å gjøre jobben sin

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), under byrådets pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo 15. mars 2021. Foto: Christian Fredrik Borg

– Det er en uholdbar situasjon, sier skolebyråden, som ønsker seg et trafikklyssystem som er mer tilpasset det muterte viruset og måten det smitter på.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2021 kl 20:21

OSLO: Onsdag i forrige uke var 1073 av de ansatte i Osloskolen ikke i stand til å utføre arbeidsoppgavene sine, ifølge Utdanningsetaten.

Det var en økning på nesten 150 fra fredagen uka før, 5. mars. Da var det samme tallet 935.

Etter hva Nordre Aker Budstikke kjenner til, er antallet det høyeste etter at kommunen begynte å rapportere inn tallet.

Kombinasjonen av langvarig hjemmekontor og rødt nivå i skoler og barnehager fører til utfordringer i enkelte virksomheter, eksempelvis noe redusert kapasitet, samarbeidsutfordringer og problemer med å ta imot nyansatte på en god måte.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), sier til Nordre Aker Budstikke at situasjonen er alvorlig.


– Det er kjempemange, og veldig alvorlig, og noe av grunnen til at vi går inn for å ha full hjemmeskole for elever på ungdomsskole og videregående, med unntak av de som må være på skolen fordi de ikke klarer å følge med på skolen hjemmefra. Og grunnen til at vi innfører samme tilnæring for de 5-7. klassingene som bor i de mest smitteutsatte bydelene, er nettopp fordi vi ser at situasjonen er ganske uholdbar mange steder, sier Thorkildsen.

Byrådet varslet mandag kveld at det innføres heldigital undervisning for ungdomsskole, videregående skole og voksenopplæring i hele Oslo fra og med 17. mars og frem til påske. Det innføres hjemmeskole fra 5. klasse i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand. Disse bydelene har over tid hatt det største smittetrykket. Tiltakene gjelder fra onsdag 17. mars og frem til påskeferien. Barnehager og barneskole videreføres på rødt nivå.

Samtidig stenges alle barnehager og Aktivitetsskoler i påskeuka. Det vil bli gitt et tilbud til barn av for i samfunnskritiske yrker.

– Det er for mange voksne medarbeidere i skolene som blir smitta. Og det har både konsekvenser for de det gjelder, det har konsekvenser med tanke på trygghet, og det har konsekvenser med tanke på å ha gode nok folk på tilstede på jobb. Og det skaper også en belastning på de som blir igjen, som er nødt til å ta en uforholdsmessig stor arbeidsbyrde, sier Thorkildsen til Nordre Aker Budstikke.

Hun understreker at de 1073, som både er lærere, assistenter og miljøarbeidere, ikke nødvendigvis er koronasyke, men at mange også er utbrente eller av andre årsaker ikke klarer å være på jobb.


– Antallet er høyt og det blir høyere. Det er en situasjon vi tar på alvor, og jeg synes det er ille at vi ikke har smittevernsveiledere, og et trafikklyssystem som ikke er tilpasset mutert virus. Det var lettere å si at vi skulle skjerme skole barnehager og holde åpent så lenge vi hadde det «gamle» viruset å forholde oss til. Men nå smitter det på en helt annen måte mellom barn, og da skaper det en veldig alvorlig situasjon mange steder og særlig når det er mange nærkontakter, sier byråden.

Nesten 31 prosent av de 3300 osloborgerne som har fått påvist koronasmitte de siste to ukene er i alderen 0-19 år.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...