Påbyggene har krympet, men bydelen og Byantikvaren vil likevel ikke ha det sånn
Forslaget til detaljregulering av Nydalsveien 32B skal snart til politisk behandling - og det foreligger tre forslag: Fra tårn på 42 meter, til ingen påbygg i det hele tatt.
Publisert: 19.09.2019 kl 10:25
Sist oppdatert: 06.11.2019 kl 13:06
NYDALEN: Planene om å utvikle den gamle redskapsfabrikken i Nydalenveien 32B, også kalt Fiskarsbygget, blant annet med påbygg på inntil 16 etasjer ble presentert i februar 2017. Nå har forslaget gått noen runder, blitt konsekvensutredet og krympet litt, og Avantor er endelig klare med et forslag til omregulering av eiendommen. Det er i den anledning at detaljregulering med konsekvensutredning for Nydalsveien 32B nå er ute til offentlig ettersyn. Høringsfristen er 23. september.
Bydelspolitikerne i Nordre Aker applauderte forslaget som «framtidsrettet, spennende og nyskapende» da det først ble kjent. Da planene senere kom på høring, høsten 2017, hadde de imidlertid ombestemt seg. Da var de enige med Byantikvaren om at byggets verneinteresser sto sterkest.
5. september i år vedtok BU i Nordre Aker en høringsuttalelse til det endelige forslaget til omregulering, og der holder de fast ved sin skepsis fra vedtaket for to år siden: De mener Byantikvarens såkalte alternativ 3 er det beste alternativet for bevaring og utvikling av området rundt eiendommen. De mener det ikke er ønskelig med mer fortetting i Nydalen før behovet for park og friområder er behandlet i TOR Nydalen (tiltaksliste for offentlige rom), og viser spesielt til initiativet om ny stor park i Nydalen. Les hele BU-vedtaket lenger ned i saken.
13 etasjer
Det er Avantor som er forslagsstiller for omreguleringen av Nydalsveien 32B, et område på totalt ca. 14 mål. Eiendommen er i dag regulert til spesialområde–bevaring (kontor, industri og lager), og Avantor ønsker endring til bolig, næring og industri.
Hensikten med planen er å legge til rette for økt innslag av klimavennlige boliger og utadrettede virksomheter rundt Nydalen som kollektivknutepunkt, samtidig som det historiske industribygget (Redskapsfabrikken) bevares. Av mulige tilbud i bygget nevnes blant annet forretning, undervisning, bibliotek, galleri, konsertlokale, treningssenter, tjenester innenfor helse og velvære, konferansesenter, mindre industri-/ håndverksvirksomheter, kontor, bevertning og svømmehall.
Avantor foreslår tre boligtårn plassert innenfor fasadene til eksisterende bebyggelse, med høyder opptil 42 meter, og bygg på 13, 8, og 7 etasjer, noe som vil utgjøre 80-90 boenheter.
Planforslaget medfører også at dagens parkeringsareal og kjørevei omgjøres til gatetun som i større grad prioriterer gående og syklende.
Plan og bygg og Byantikvaren
Plan-og bygningsetaten anbefaler ikke planforslaget og fremmer eget alternativ, alternativ 2, med lavere byggehøyde, ca. 30 meter på det høyeste, og offentlig regulering av byrommene rundt.
– Planforslaget åpner i tillegg opp for etablering av studentboliger, omsorgsboliger og hotell. Muligheten for etablering av svømmehall tas bort fordi vi mener dette kan gå på bekostning av det historiske bygget og intensjonen om en allment tilgjengelig bruk av eksisterende bebyggelse, skriver PBE i sitt alternativ.
I PBEs alternativ 2 legges det opp til 65-75 boliger, evt. 130 studentboliger.
Byantikvaren på sin side går mot forslaget fra Avantor, og fremmer et alternativ 3, med hovedhensikt å bevare eksisterende bebyggelse i sin nåværende form, men tilrettelegger for at bygningen kan gis en ny bruk.
Alternativet vurderes å være mest i tråd med overordnede planer når det gjelder bevaringshensyn, og viderefører verneintensjonen i Kommunedelplan for Akerselva miljøpark og gjeldende regulering. Det legges ikke opp til boliger eller høyere utnyttelse og vurderes i mindre grad å støtte opp under kommuneplanens fortettingsstrategi rundt kollektivknutepunkt.
Detaljreguleringsforslaget er til offentlig ettersyn med frist for tilbakemelding 23. september 2019. Planforslaget kan leses i sin helhet på Plan- og bygningsetatens nettsider.
Etter innspillsrunden er det bystyret som skal vedta en endelig omregulering av eiendommen.
Bydelsutvalget
Bydelsutvalgets enstemminge vedtak, 5. september 2019:
«Bydelsutvalget opprettholder vedtaket i BU-sak 130/17 (07.09.17) om at Byantikvarens forslag i alternativ 3 gir det beste alternativet for bevaring og utvikling av området rundt eiendommen. Det er ikke ønskelig med ytterligere fortetting i Nydalen før behovet for grøntområder, friarealet og fellesrom er behandlet i TOR-utredningen som er på høring. Initiativet om ny stor park i Nydalen synliggjør dette. Dessuten er anslaget for befolkningsveksten i Oslo blitt nedjustert sterkt.
Det er sterkt beklagelig at Plan- og bygningsetaten ikke tillegger Byantikvarens og bydelens synspunkter større vekt, og kun anbefaler en minimal reduksjon i utbyggers ønskede forslag. Eksisterende bebyggelse er regulert til bevaring og vern etter plan- og bygningsloven. Forslaget innebærer at deler av bebyggelsen må rives, og er derfor i strid med kommuneplanens bestemmelser om bevaring i § 8.1 og retningslinjer gitt i Kommunedelplan for Akerselva miljøpark. Nye høyder og utforming vil endre opplevelsen av det tidligere industrimiljøet. Planforslaget strider også mot retningslinje for byggefri avstand til Akerselva på 20 meter i § 13.3 og kommuneplanens støybestemmelser for avvikssonen i § 7.1 nr. 3, bokstav b.
Dersom Plan- og bygningsetaten likevel fortsatt vil anbefale alternativ 2, vil dette være bedre enn Avantors forslag. I dette alternativet er høyden på bygg A blitt redusert til maks 30 m. Dette vil tilsvare høyden på Avantors bygg i Nydalsveien 28, men vil være vesentlig lavere enn signalbygget på Gullhaug Torg. Alternativet ivaretar hovedintensjonen i opprinnelig forslag om å skape attraktive og lett tilgjengelige møteplasser både uten- og innendørs, med fleksible og varierende attraksjoner som Nydalen trenger i fremtiden. Samtidig sikres det etablering av et flomløp som er positivt for området.
Bydel Nordre Aker ser at det i alternativ 2 åpnes for reguleringsformål studentboliger, omsorgsboliger og hotell, og forstår at dette blant annet er gjort ut fra en betraktning om at det er vanskelig å tilfredsstille kravene til uterom for større leiligheter. Bydelen er usikker på om dette er en riktig prioritering og ønsker primært en variert boligmasse.
Bydel Nordre Aker ber om at området mellom bygget og elven utvikles som et publikumsvennlig område der det legges vekt på å få bedre kontakt med elveløpet. Det må ikke være anledning til å benytte dette området til transport med bil.»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!