Nordre Aker Budstikke

Påpeker dårlige fysiske forhold for pasienter på sykehuset

Gaustad sykehus. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Under et besøk til seksjon for psykosebehandling, Gaustad, ved Oslo universitetssykehus i oktober 2017, fant Sivilombudsmannen at de fysiske forholdene ved seksjonens skjermingsenheter var kritikkverdige.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.03.2018 kl 10:36

GAUSTAD: Sivilombudsmannen har publisert en rapport etter et besøk til Oslo Universitetssykehus (OUS), seksjon for psykosebehandling, Gaustad 17.-19. oktober 2017.

Seksjonen har tre døgnenheter, alle med lengre tids innleggelser. Det er to sikkerhetspsykiatriske enheter og én post for behandling av psykoser ved seksjonen.

Ombudsmannen fant at de fysiske forholdene ved de to sikkerhetspsykiatriske enhetene var dårlige.

Lokalene var slitte og gamle. Aktivitetene fant sted i andre bygg og dette satte begrensninger for pasientenes bruk av tilbudene. Mange av pasientene hadde restriksjoner i sin bevegelse utover institusjonen og dens nærområde.

Det skriver Sivilombudsmannen i en pressemelding.


Gaustad syekhus. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dårlig forfatning

– De fysiske forholdene, aktivitetstilbudet og tilgjengeligheten av disse, blir særlig viktig når pasienter over lang tid ikke har mulighet til å bevege seg utenfor institusjonen, sier Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger, i pressemeldingen.

Sikkerhetsenhetenes skjermingsavsnitt var i spesielt dårlig forfatning, og med rom helt uten eller minimalt med møbler. Skjermingsavsnittene ble også brukt til å ta imot de aller fleste pasientene som ankom sikkerhetsenhetene.

– Forholdene ga en lite verdig velkomst for pasientene, sier ombudsmannen.

Også skjermingsavsnittet ved psykoseenheten fremsto som uegnet. Dette bestod av kun ett rom, som i tillegg ikke hadde møbler utover en seng, og med to små vinduer med barrer høyt plassert på veggen. Seksjonen erkjente selv at dette avsnittet var lite egnet for lengre tids opphold. På alle enheter kunne pasienter være skjermet over lengre tid, i noen tilfeller i flere måneder, selv om det var mange skjermingsforløp som kun varte i noen timer eller få dager.

Redusert tvang

En gjennomgang av dokumentasjonen viste at seksjonen hadde relativt lav forekomst av beltelegginger og andre tvangsmidler, og hadde de siste årene hatt fokus på å forebygge slik tvang. Mange ansatte viste høy faglighet og etisk standard, og fremsto som godt trenet i omsorgsfull og konfliktdempende kommunikasjon.

– Behandles med respekt

Nordre Aker Budstikke har spurt Oslo Universitetssykehus hvordan de forholder seg til kritikken fra Sivilombudsmannen, og hva er som gjort/vil bli gjort for å bedre forholdene tilsynet mener ikke er bra nok?

– Først vil vi påpeke at vi er glad for denne gjennomgangen. Vi tar kritikken til etterretning og vil bruke rapporten i vårt interne kvalitets- og forbedrings arbeid, svarer Thor Børre Sangesland, avdelingsleder for Avdeling psykisk helsevern døgnbehandling ved OUS, i en s-post til Nordre Aker Budstikke.

Han skriver at rapporten sier at pasientene i seksjonen blir behandlet med respekt og medmenneskelighet av de ansatte, og at pasientene formidler at de føler seg trygge på sin personlige sikkerhet under innleggelsen.

Ønsker lokaler med bedre standard

– Videre fremhever rapporten de ansattes høye faglighet og etiske standard, og at de fremstår som godt trent i å ha en så lite konfliktskapende kommunikasjon som mulig. Dette er en tilbakemelding som vi er glade for og setter stor pris på, skriver Sangesland.

– Vi er ikke uenig i rapportens beskrivelse av lokalene på Gaustad. Klinikk psykisk helse og avhengighet ønsker å tilby våre pasienter lokaler med en bedre standard. Vi vil benytte rapporten til å gå igjennom byggene generelt, og skjermingsavsnittene spesielt, og se hva vi kan utbedre, legger han til.

LES OGSÅ:

Psykologen: «Du skal ikke gi opp, men du kan selge de bærene du har»


Når du er 90 år, og ikke føler deg gammel nok for seniorsenteret...

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...