Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Pærene vil lyse på Sognsvann i 25 år

Trond Enkerud i Bymiljøetaten, miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg, BU-leder Per H. Christiansen i Nordre Aker, og direktør i Bymiljøetaten, Hans Edvardsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Tirsdag ettermiddag tente miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) det nye Sognsvannslyset. Initiativet kom fra lokalt hold for ti år siden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2015 kl 20:01

SOGNSVANN: Cirka 130 lyktestolper skal sørger for at 3,5 kilometer turvei rundt Sognsvann nå er opplyst hele døgnet. Nå står det en lyktestolpe for hver 30. meter langs den nedre turveien.

– Det har nærmest vært er folkekrav, sier Berg.

For ifølge Bymiljøetaten bruker 60.000 mennesker den svært lett tilgjengelige naturperlen hver måned. Trolig er det Norges mer populære turområde.

LES BAKGRUNN: Nå tennes Sognsvann-lyset

Lyser hele natten

Professor Leif Johan Braathen er ivrig turgjenger på Sognsvann, og er strålende fornøyd med lys. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nå er brukstiden utvidet betraktelig, i alle fall for denne mørke årstiden.

– Da kan vi la den jævla hodelykta ligge hjemme. Det gir så smalt lys. Dette blir mye bedre, sier Ullern-mannen Leif Johan Braathen, tidligere professor på Blindern, og ivrig turgåer. Han har gått rundt Sognsvann tre-fire ganger hver uke de siste ti årene.

– Men hvorfor drar du hit til Sognsvann?

– Dette er jo det beste turområdet i hele Norge! Det er ingen tvil, det må det være lov å skryte av, sier Braathen entusiastisk.

– Du syns ikke det det ødelegger naturfølelsen med lys her hele døgnet, da?

– Nei! Overhodet ikke. Dette virker så diskré, og ikke masete i det hele tatt. Lyset er behagelig og plassert slik at det ikke plager hverken skogen, fugler eller vannet.

Varer i 25 år

Saktevoksende skotsk furu har blitt lyktestolper på Sognsvann. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dette her jeg gledet meg veldig til å få på plass. Det ser jo helt fantastisk ut, sier byråd Berg.

– Nå kan man gå og jogge rundt Sognsvann hele døgnet, og det vil gjøre at folk kan føle seg tryggere, legger hun til.

Lysene vil tennes samtidig som gatebelysningen ellers i byen. Mellom midnatt og fem om morgenen dimmes lyset til 50 prosent styrke, for ikke bli sjenerende. Ny ledteknologi har gjort det mulig.

– Disse lampene har det mest moderne led-armaturet, med 29 watts pærer. Gammeldagse kvikksølvlamper ville trukket 125 watt, forteller Petter Kristiansen, som har stått for prosjekteringen gjennom selskapet Veilyskompetanse, på vegne av Bymiljøetaten.

Levetiden på de nye pærene er imponerende 100.000 timer, eller 25 år. Gamle lamper ville bare holdt i 12.000 timer, rundt regnet tre år.

Stolpene har stålfot, og er ellers utformet i laminert limtre, en saktevoksende skotsk furu. De er hule på innsiden, der ledningene er trukket, forklarer Kristiansen.

Stolpene er forsøkt å gå mest mulig i ett med omgivelsene og skogen, og er ekstra påkostet for å være mest mulig estetiske, opplyser Trond Enkerud i Bymiljøetaten.

Nesten 130 lyktestolper gjør Sognsvann mer tilgjengelig i den mørkeste årstiden. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Har kostet 6,8 millioner

– Dette er et av Oslos viktigste og beste turområder, ikke minst fordi det er så lett tilgjengelig. Lys betyr mye. Jeg vil gjerne takke Tove Reistads stiftelse som har finansiert dette, og Bymiljøetaten som har gjennomført arbeidet på en flott måte, sier miljøbyråden.

Tove Reistads stiftelse bevilget 6,8 milloner kroner til Sognsvannslyset, etter søknad fra Oslo kommune.

Arbeidet med å sette ut lysstolpene startet allerede i august i år.

– Dette er en gave til hele Oslos befolkning. Og har vært et folkekrav i over ti år, sier Berg.

LES OGSÅ: Har Karpe Diem og Susanne Sundfør på plakaten: Vinn billetter til OverOslo 2016!

Startet med Lions

Byråd Berg og mannen som først foreslo lys ved Sognsvann, Bernt Tangen i Nordberg Lions. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mannen som tok initiativet til Sognsvannslyset heter Bernt Tangen og er aktiv i Nordberg Lions. For ti år siden begynte Lions-klubben å se på hva et slikt tiltak ville koste.

– Det ville være et fint aktivitetstilbud til nærmiljøet og gjøre området mer tilgjengelig. Da fikk vi høre av kommunen at dette måtte de ta seg av selv. Vi har fulgt saken, ikke minst gjennom Lions-medlem og lokalpolitiker Per Henry Christiansen, sier Tangen.

Per Henry Christiansen er i dag bydelsutvalgsleder i Nordre Aker.

– Tidligere i år fikk vi klar beskjed fra Trond Enkerud i Bymiljøetaten om at det var ting på gang. Da satte vi oss tilbake og overlot til Bymiljøetaten å gjøre jobben. Og resultatet har blitt veldig bra, sier BU-lederen.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...