Nordre Aker Budstikke

Knut Arild Hareide (KrF):

Partileder i vater

FORANDRING FRYDER: Samtidig som Knut Arild Hareides politiske innflytelse har økt de siste årene, er det hjemme på Grefsen de største forandringene har funnet sted. Foto: LARS WEIMOTH

Både Erna og Jonas ligger langflate etter Knut Arild Hareide (42), men på hjemmebane på Grefsen er det ikke like enkelt å få gjennomslag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.07.2015 kl 20:36

GREFSEN: Knut Arild Hareide er Grefsen-beboer og en av landets mest sentrale politikere. Og han er forsinket.

Vi får øye på ham i rask gange over Gullhaug bru, på vei til Nydalen Bryggeri & Spiseri, med en politisk rådgiver i hælene. Partilederen i Kristelig Folkeparti (KrF) kommer rett fra et møte på kontoret til Jonas Gahr Støre, der de la biter til puslespillet rundt Syria-flyktningene.

Få siste nytt fra nærmiljøet rett i nyhetsfeeden. Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Harmoni på hjemmebane

Samtidig som Hareides politiske innflytelse har økt de siste årene, er det hjemme på Grefsen de største forandringene har funnet sted.

For noen uker siden kom et nytt barn til verden. En sønn. Familien teller nå fire, men et navn på guttebassen har de ennå ikke landet på.


– Kartet stemmer ikke helt med terrenget der ennå. Jeg har bare forslagsrett, ikke vetorett, sier en smilende Hareide om navnedebatten som pågår på hjemmebane.

Datteren Sara Margrete (2) er allerede på plass. Forrige søndag var de i Grefsen kirke da en dame kom bort og spurte henne om ikke hun hadde fått en ny lillebror?

– «Ja, og ny sykkel!» var svaret.

Dobbelt lykke der i gården, altså. Og en lattermild far på sidelinjen kunne konstatere at flere ting er viktige i en ung storesøsters liv.

Selv om Per Sandberg kan få ham til å fly i flint på jobben, har den ellers sindige politikeren nå et harmonisk familieliv å komme hjem til etter tautrekkingen i Stortinget og lange arbeidsdager på partikontoret.


– Det var lettere å jobbe mye som singel miljøvernminister, men det å ha en familie oppleves bedre for meg, sier Hareide.

GRØNN TRIVSEL: Knut Arild Hareide har slått rot med familien sin på Grefsen, et område han synes har masse sjel. Foto: LARS WEIMOTH

Området har sjel

Brann-patrioten fra Bømlo flytta til Oslo for 17 år siden. Fra 2009 har han bodd på Grefsen, og trives som plommen i egget.

Folk er mer opptatt av hvordan vi trives, enn å snakke politikk

– Jeg er glad i området. Generasjoner bor og lever her og har sørget for at sjela er ivaretatt. Boligprisene er jo fryktelige, men miljøet bærer ikke preg av det, sier Hareide.


Han og kona Lisa Maria har mange venner som bor i samme område.

– De fem kompisene jeg bodde i kollektiv med under studietida i Bergen har bosatt seg her og fått småbarn samtidig. Hva er oddsen for det, sier han og slår ut med armene.

Det å være et kjent ansikt i nabolaget opplever han som hyggelig og uproblematisk.

– Folk er mer opptatt av hvordan vi trives, enn å snakke politikk. Noen kommer med synspunkter på hvem jeg burde samarbeide med av Erna og Jonas, mens andre kan ta opp lokale Oslo-saker. Det er bare artig. Jeg slår gjerne av en prat, jeg.

LES OGSÅ: Byråden la planene om asfalt på turveien langs Akerselva i grus

Kona inn i lokalpolitikken

Kona er lærer på Maridalen skole. Hun står nå på lista til Oslo KrF foran kommunevalget og representerer bydel Nordre Aker. Husbonden – og partilederen – visste ingenting om det.

– Noen fra partiet kontaktet henne. Hun er engasjert og smart, og vi snakker mye politikk hjemme. Hun gir meg råd, og er nok ærligere enn de fleste tør være, sier Hareide og skotter bort på rådgiveren.

Lokalt i bydelen er Knut Arild Hareide opptatt av å få fortgang i vedlikehold av veier, han drømmer om en bilfri rulleski- og sykkelløype i Maridalen og ønsker å sikre at byggene på Maridalen skole blir godt ivaretatt for framtiden.

– Skolen har opplevd en nedgang i elevmassen de siste åra. Den trenden må vi snu med de midlene vi kan, sier Hareide.

Som småbarnspappa ser han tydeligere hvordan politikken han har vært med å meisle ut fungerer i praksis.

– For eksempel må nå folk flest – inkludert oss – betale litt mer i barnehagen, slik at de med dårligst råd skal få det billigere. Det synes jeg er solidarisk og god politikk, sier sentrumspolitikeren.

LES OGSÅ: Nordre Aker KrF: «Gi barn og unge en stemme i utviklingen av vår bydel»

Er ingen Messi

På fritiden jogger 42-åringen i Lillomarka, holder en årlig alpetur med gutta hellig og gjør plass til fotballtrening på Maridalen skole en gang i uka.

Bedt om å beskrive egne fotballferdigheter, er han ydmyk i stilen:

– Jeg er ingen dribler. Ingen Messi, akkurat. Men jeg har god kondisjon. Det hjelper noe, sier den tidligere venstrebacken på Rubbestadneset IL.

Tidligere partileder i KrF, Kjell Magne Bondevik, er også kjent for å være glad i fotball. Arvtakeren viser liten nåde i beskrivelsen av sin tidligere sjef:

– Jeg har spilt med Kjell Magne. Han liker å lure helt på topp, har få defensive fibre og er dessuten skikkelig ego. Du vet, når du har vært statsminister blir man kanskje sånn, sier Hareide og gliser bredt.

LES OGSÅ: Sunniva (82) ble meid ned av løpsk hest på fortauet. Rullatoren knuste

Relasjoner i endring

Som politikere er de vant til å drible og balansere mellom ulike hensyn. Politikk er tross alt mulighetenes og kompromissenes kunst.

Noen dager går det hetere for seg enn andre.

Det har gjort noe med relasjonen mellom KrF og Frp. Den blir aldri den samme

Hareide legger ikke skjul på at harmonien han opplever på hjemmebane står i skarp kontrast til den senere tids høyprofilerte angrep på ham og partiet fra Fremskrittspartiets nestleder, Per Sandberg.

Sandberg gikk i strupen på KrF og beskyldte blant annet KrF for å ha ansvar for at ungdom sluttet seg til terrorgrupper. Hareide var sjokkert over den drøye uttalelsen og overrasket over den uforsonlige tonen Sandberg fulgte opp med.

– Jeg tror jo på både tilgivelse og forsoning. Folk gjør feil. Per Sandberg gjorde oss svært opprørte. Det at han ikke kom med en skikkelig beklagelse, men sto fast på det politiske innholdet i de uttalelsene, sitter hardt i, sier Hareide og får et alvorlig drag over ansiktet.

Vi spør hvordan dette påvirker forholdet mellom de to. Etter et sukk og en kort tenkepause, sier han følgende:

– Vi politikere tåler ganske høy temperatur. Men dette var noe annet. Det har gjort noe med relasjonen mellom KrF og Frp, og meg og Sandberg. De relasjonene blir nok ikke helt de samme.

Det er ingen smågutt som snakker. Stortingsrepresentanten leder et parti som er en ettertraktet samarbeidspartner for alle farger i norsk politikk.

– Du viste tydelig sinne på Dagsnytt 18. Er det nok takhøyde for å vise ekte følelser i politikken?

– Det burde det være, men det er det kanskje ikke. Jeg ble sint på Sandberg på tv og fikk skryt for det. Liv Signe Navarsete (Sp) ble sint på tv og fikk mye pepper. Hun er en dyktig og arbeidsom politiker, og jeg synes det var befriende at hun viste følelser. Media hang seg opp i det og framstilte det som svakhet. Slikt gjør det ikke enklere å vise følelser.

LES OGSÅ: Vinteridretter og sommeridretter? Det var før det…

Spørsmål om trygghet og tro

Når vi først har KrF-toppen i stolen foran oss, har vi lyst til å spørre litt om storpolitikk også.

– KrF er et parti som vil at begrepene familie, tillit og trygghet skal gå hånd i hånd. Hvorfor er det så vanskelig med beredskap i Norge?

– Det beste med det norske samfunnet er åpenhet. På 70-tallet lærte vi at Norge var et stille hjørne av verden. Slik er det ikke lenger. De som ønsker å forvolde vondt, kan gjøre det hvor som helst, sier Hareide og legger til:

– Britene har tradisjon for å tenke sikkerhetspolitikk. Verken Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch eller jeg ble politikere for å drive med sikkerhet. Vi har ikke vært bevisste nok. Det må vi være nå. Jeg tror vi må lære mer av andre land med lengre tradisjoner for sikkerhetspolitikk. Selv har jeg foreslått et nasjonalt sikkerhetsråd.

LES OGSÅ: Justisminister Anundsen (Frp): – Jeg er bare Anders, men jobben er mektig

– Både Bibelen og Koranen er proppfulle av historier og henvisninger til nestekjærlighet, medmenneskelighet og rettferdighet. Hvorfor følger terror og ekstremisme så tett i kjølvannet av religionene?

– Ja, det er et stort paradoks. Religionene misbrukes. En kan ikke forsvare terror ut fra et religiøst ståsted. De som gjør det, representerer egentlig noe annet enn den troen de forfekter. Både Koranen og Bibelen er kilder til forståelse og godhet, ikke fundamentalisme.

Familien og troen er viktigst. Viktigere enn jobben og velgernes dom

Smaken av suksess

Det var ikke bare til møtet med lokalavisa han var forsinket denne dagen. Morgenmøtet på jobben glapp også. Mens rådgiverne spisset blyanter, var Hareide seint ute til barnehagen.

Da KrF hadde landsmøte, satt partilederen på fødestua. Pappaperm er en selvfølge i hans bok. Han tar papparollen alvorlig.

– Familien og troen er viktigst. Viktigere enn jobben og velgernes dom, tross alt, sier han.

På søndagene går de gjerne i kirken, for deretter å svinge innom et søndagsåpent bakeri i Nydalen. Hareides favoritt er suksessterte.

Han innrømmer med andre ord at også han søndagshandler om muligheten byr seg. Samtidig er KrF mot å åpne for en bredere adgang til søndagsåpne butikker. En utvikling mot å gjøre hviledagen til en kommersiell arbeidsdag slik de andre seks ukedagene er, vil de sette en stopper for.

– Vi vil at søndag skal være en annerledes dag med lavere puls og mindre kommersialisme og stress. Det er vi helt klare på og vil jobbe hardt for å verne om, slår partilederen fast.

Så får vi se om balansekunstneren Hareide får smake politisk suksess også i den saken.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...