Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Nordre Aker SV:

– Pasienter i psykisk helsevern må ta regningen for nye storsykehus

Møte på Gaustad sykehus: Cecilie Busch Christensen (f.v.), Birgit Aanderaa, Kristin Lie Romm, Kari Elisabeth Kaski og Lene Haug. Bak: Arrangører fra Sagene og Nordre Aker SV. Foto: Tone Øiern, SV

MENINGER: Gaustad sykehus er ett av mange sykehus i Norge som etter helseforetakenes planer skal opphøre å være base for behandling av psykisk syke. – Planlegging og drift av fremtidens sykehus kan ikke gjøres avhengig av at vi selger tomter, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) i dette innlegget fra Nordre Aker SV.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Dette er et meningsinnlegg fra Nordre Aker SV.

GAUSTAD: På besøk på Gaustad sykehus i forrige uke møtte hun fag- og brukerrepresentanter i det psykiske helsevernet. Temaet var planene om å flytte virksomhet fra Gaustad sykehus til en langt mindre tomt ved nåværende Aker sykehus på Sinsen. Møtet med SVs stortingsrepresentant kom i stand på initiativ Sagene og Nordre Aker SV.

– Vi kan ikke nedlegge Gaustad og andre formålsbygde psykiatriske sykehus før vi har hørt hva pasienter og fagfolk har å si, sier Kari Elisabeth Kaski.

Sykehus uten skjerming

En av de som Kari Elisabeth Kaski møtte på Gaustad, var Cecilie Busch-Christensen. Hun er bekymret for at det å flytte pasientbehandling til nye trange, støyutsatte sykehustomter med lite grøntarealer og turmuligheter, vil hemme pasientenes muligheter til å bli friske.


– Sykehusarkitekturen må bygge opp under pasientenes behov for å kunne skjerme seg, sier Cecilie Busch-Christensen. Hun arbeider som brukerkonsulent i NORMENT – Norsk senter for forskning på mentale lidelser, og er frivillig i Bipolarforeningen.

Bygg i stedet for behandling

Birgit Aanderaa, foretakstillitsvalgt fra Psykologforeningen Oslo universitetssykehus, er opptatt av ressursbruken til døgnbasert psykisk helsevern i de nye planene.

– I planene er det regnet inn at antall liggedøgn i psykisk helsevern i Oslo skal reduseres med 25 prosent. Dette betyr at 25 prosent av driftsbudsjettet for døgnvirksomheten innen psykisk helsevern på Aker skal brukes til å nedbetale byggene i stedet for å gi pasientene behandling.

– Å bygge ned psykisk helsevern får negative konsekvenser for pasientene, og har potensiale til å koste samfunnet dyrt i form av lengre sykemeldinger og mer uførhet, sier Cecilie Busch-Christensen.

Stortingsrepresentant i samtale om konsekvensene av sykehusprosessen i Oslo for psykisk helsevern: Kari Elisabeth Kaski, Cecilie Busch Christensen (med ryggen til), Lene Haug og Kristin Lie Romm. Foto: Tone Øiern, SV

For mye støy

Psykiater og forsker Kristin Lie Romm har lang erfaring med unge med psykoselidelse. Hun deler Kari Elisabeth Kaskis bekymring over at ny sykehusstruktur blir lagt på grunnlag av helt andre faktorer enn behovene til pasientene.

– Det er godt psykisk helsevern å legge til rette for optimale betingelser for rask bedring. Da må vi vite hva som reduserer faren for stress, og legge dette som et premiss for våre sykehusplaner, sier hun. – Personer som plages av psykosesymptomer er ofte veldig sensitive. De blir sterkt berørt av for mange synsinntrykk og støy i behandlingsmiljøet. De aller sykeste trenger et miljø rundt seg som gjør det mulig å regulere avstand til andre mennesker og unngå trengsel. De trenger også tilgang til et utemiljø som legger til rette for fysisk aktivitet og mental hvile. Dette er en viktig del av moderne behandling, sier Kristin Lie Romm.

Ønsker videreutvikling

Alle tre ønsker å videreutvikle Gaustad sykehusområde; gjerne å bygge nye bygg på deler av gamle Gaustad sykehus. Det ligger også i planene for «Nye OUS», men disse byggene er tenkt å romme andre formål enn psykisk helsevern.

– Det betyr i praksis at man nedprioriterer de behovene psykisk helsevern har for å kunne tilby et fremtidsrettet helhetlig tilbud, igjen, fastslår Birgit Aanderaa.


– I stedet må vi sørge for at all utbygging på Gaustad gagner pasientgruppen Gaustad sykehus ble bygget for!

Vil slå på pauseknappen

Lene Haug, leder for Redd Ullevål sykehus, samarbeider med liknende aksjoner i andre deler av landet om en nasjonal aksjon for å hindre at helseforetakene skal selge spesialiserte psykiatriske sykehus.

– Økonomi er et hovedmotiv og hva som gagner pasientene har ikke egentlig vært gjenstand for noen diskusjon, før sykehusaksjonene tok det opp i sommer, sier hun.

– Vi håper en ny regjering vil snu prosessen, men frykter at det vil være for sent. Salgene vil være irreversible feilgrep.

– Jeg ønsker å jobbe for at Stortinget setter prosessen med å flytte virksomhet fra de psykiatriske sykehusene på pause inntil konsekvensene for psykisk helsevern er utredet umiddelbart etter at Stortinget er samlet i høst, sier Kari Elisabeth Kaski.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...