Nordre Aker Budstikke

Pass deg for dyrene som ikke passer seg for deg

Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både bil, sjåfør og passasjer. Ta fareskiltene på alvor, oppfordrer NAF.

Høsten er en tid for tøffe møter mellom hjortedyr, grevling, rev, andre dyr og bil. I høstmørket er det ekstra viktig å være oppmerksom, sette ned farten og ta fareskiltene på alvor, oppfordrer NAF.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Viltdyrene vandrer mer om høsten og risikoen for å møte et dyr på ville veier er større. I tillegg er det ekstra vanskelig å oppdage de i tide i høstmørket.

– Sammenstøt med dyr er noe mange frykter i trafikken, og de kommer alltid brått på. Det gjelder å følge godt med på kjøreturen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Ta fareskiltene på alvor

Et varselskilt er satt opp for en grunn, nemlig at det er større fare for at dyr kan komme ut i veien. Likevel er det for få som senker farten og skjerper oppmerksomheten når de passerer et fareskilt.

– Når du ser et fareskilt som viser stor elgfare, er det viktig å se på underskiltet. Der står det hvor lang strekning du skal være ekstra påpasselig. Sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne, sier Sødal.

Det er ikke slik at faren er over når man har passert området skiltet gjelder. Derfor må man være en skjerpet sjåfør hele tiden og følge godt med.


– Det er heller ikke slik at ville dyr bare finnes i landlige omgivelser. Både grevling, rev og rådyr finnes også i bebygde strøk. Farten er riktignok ikke så høy der og dyrene er mindre enn elg og hjort, så sammenstøtene blir mindre kraftige. Likevel er det vel verdt å følge godt med også i bebygde områder, oppfordrer Sødal.

I vår bydel, som ligger omkranset av marka, er det ikke sjelden at viltet finner veien ut av skogen og til tettbygde strøk. Faren for å møte elg på veien er særlig tilstede i Maridalen, og i vinter fant både elg og rådyr veien inn i hager både på Grefsen og Tåsen.

Noen sammenstøt er uunngåelig

Ser du ett dyr krysse veien, er det godt mulig at det kan komme flere. Da er det viktig at du ikke blir så fokusert på den ene dyret du har unngått, at du i stedet treffer det neste.

– Senk farten og stans helt om det trengs. Ikke stress dyret og vær forberedt på at dyret kan begynne å løpe foran bilen, rådgir Sødal.

– Klarer du ikke å unngå en ulykke, sikter du på bakparten av dyret og bremser så mye du kan. Husk også at du skal varsle om påkjørsel av dyr selv om du tror det er uskadd, avslutter Sødal.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...