Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Pass på dyrene på nyttårsaften

Noen hunder blir så stresset av rakettene at det kan ta flere dager før de får roet seg, advarer Dyrevernalliansen. Foto: ILLUSTRASJON/ARKIVBILDE

Nyttårsaften er en av årets store festdager. Men for både gårdsdyr og mange av våre firbente familiemedlemmer kan dette være en dag fylt med frykt. Studier viser at rundt halvparten av alle hunder sliter på grunn av høye lyder på årets siste dag, og de kan få varige skader.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.12.2015 kl 12:59

OSLO: Sjokket fra lydene kan gi varige skader som er vanskelig å trene bort, advarer Dyrevernalliansen i en pressemelding.

Enkel tilrettelegging kan imidlertid gi en bedre nyttårsaften for dyrene, og Dyrevernalliansens veterinær gir råd om hva du kan gjøre for å hjelpe.

Sørg for at dyret blir skjermet for lyder

Informasjonsleder Live Kleveland beroliger en redd geitekilling. Foto: ISELIN LINSTAD HAUGE

De høye lydene av fyrverkeri er spesielt problematiske for mange dyr. Både hunder, katter, hester og kaniner er svært følsomme for høye lyder. Det samme gjelder husdyr som kyr, sauer og griser.

– Dessverre er det mange dyreeiere som ikke vet hvor stort dette problemet er for dyret, og at det kan skade dyret på lang sikt, sier Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen, i pressemeldingen.

Kan gi varig skade for hunder

Noen hunder blir så stresset av rakettene at det kan ta flere dager før de får roet seg. Hunden kan da virke rastløs og lettere overreagere på ting enn ellers.

Er man riktig uheldig kan hunden få sjokk. Et sjokk er en plutselig og total overbelastning av nervesystemet.

Det kan føre til varige eller gjentagende nervøse symptomer og muskelspenninger. Foruten forandring i adferd kan det også bli forandringer i kroppens hormonsystem og nervesystem.

– Å trene vekk frykt og nervøsitet vil være tidkrevende, og det er alltid bedre å forebygge. Det er en god investering å ta vare på dyret på nyttårsaften, påpeker Kleveland.

Det er ikke alltid det er lett å se om dyret er redd, det er derfor viktig å være klar over dempede signaler fra dyret. De kan bli så overveldet av lydene at de tilsynelatende virker rolige og lydige. Hunder som føler seg utrygge, kan begynne å bevege seg veldig langsomt eller sette eller legge seg ned for å forsøke å roe ned omgivelsene.

LES OGSÅ: Dyrlege Trude Mostue: Folk kommer med utmagrede katter, og skjønner ikke hva som har skjedd

Ikke send opp fyrverkeri i nærheten av gårder med dyr

Glattisen som er mange steder i landet nå gjør det vanskelig å flytte landbruksdyrene til roligere omgivelser før raketter skytes opp. Dette kan føre til ekstra redde dyr.

Dyrevernalliansen oppfordrer derfor til å ikke skyte opp raketter i nærheten av gårder, spesielt i områder hvor det er mye is og glatt føre.

– Vi vil også minne om at det kun er lovlig med fyrverkeri mellom kl 18.00 og 02.00 på selve nyttårsaften. I romjula er det ulovlig. Sjekk også med din hjemkommune: I enkelte kommuner finnes det totalforbudssoner, opplyser Dyrevernalliansen.

LES OGSÅ: Setter opp prisene på kollektivreiser, men nå kan du ta med hund gratis på buss og bane!

Tips fra Dyrevernalliansen

Veterinær Julie Grell har råd til dyreeiere. Foto: IHNE PEDERSEN

Veterinær i Dyrevernalliansen, Julie Grell, har gode råd for å forebygge problemer:

  • Skjerm dyret for høye lyder. Ikke ta med hunden ut for å se på rakettene.
  • Feromoner som roer dyret er lurt. Det kan kjøpes i dyrebutikker og finnes til både hund og katt.
  • Katter må holdes inne, og bør holdes på et skjermet rom på det verste. Sørg for at det er en kattekasse på rommet og noe godt å spise.
  • Sørg for at hunden har fått en god, lang tur før rakettene begynner. Legg inn stimulerende aktiviteter på turen som gjør at hunden bruker hodet, for eksempel snuse-øvelser og søk. Da blir hunden sliten, og slapper lettere av senere.
  • La dyret få et godt måltid, men ikke for mye. Det kan føre til at dyret føler seg uvel og dermed forsterker frykten.
  • Starter man i god tid kan spesielt hunder trenes opp til å tåle de høye lydene bedre. På YouTube ligger det mange ferdig innspilte nyttårslyder som kan hjelpe til med å forberede hunden.
  • For hunder som man vet har kraftig angst som ikke har latt seg trene bort – oppsøk veterinær og få beroligende midler.
  • Kaniner er sensitive for høye lyder. Kaniner kan være en utfordring å forstå, derfor er det vanskelig å se om de er redde. Hold kaninen på et skjermet rom inne i huset, for eksempel i kjellerstuen. Sørg for godt med høy, slik at kaninen kan gjemme seg og tygge på mat som stabiliserer fordøyelsen. Ikke fall for fristelsen til å gi ekstra godbiter for å trøste dem – sammen med stress kan dette utløse akutte mageproblemer som i verste fall kan være livstruende.
  • Hester er også lydsensitive og kan ha godt av tilrettelegging. Det er fint om de har fått rikelig mosjon tidligere på dagen. Redde hester vil også sette pris på å ha deg tilstede i stallen under fyrverkeriet – bare vær rolig og oppfør deg som normalt rundt hestene.
  • Ikke vær beruset rundt dyrene. Dyr er svært sensitive for menneskers atferd, og blir urolig når du oppfører deg unormalt. I tillegg til er det vanskelig å passe på hunden og reagere fornuftig ved problemer. Ikke dull med dyrene mer enn normalt, oppfør deg rolig og vennlig, og prøv ellers å ha så vanlige rutiner som mulig.

(Kilde: Dyrvernalliansen)

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...