Nordre Aker Budstikke

Per vil ha parkering for de gamle i sykkelfeltet, men etaten sier nei

Dette vil ikke Bymiljøetaten legge til rette for. Grefsenveien 78D til høyre - bygget ligger på taket av Grefsenhjemmet, med inngang rett ut i Grefsenveien.

Bydelsutvalget støtter beboerne i seniorboligene i Grefsenveien 78D, som fortviler over at sykkelfeltene i Grefsenveien fjernet parkeringsmulighetene deres. Bymiljøetaten sier nei, og fastholder at beboerne kan gå gjennom Grefsenhjemmet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2019 kl 16:06

GREFSEN: Det var i desembermøtet i fjor at bydelspolitikerne ga sin støtte til beboerne i Grefsen senior boligsameie i Grefsenveien 78D:

«Bymiljøetaten bes tilpasse «Parkering forbudt»-skilting utenfor Grefsenveien 78 i samarbeid med sameiet, slik at beboere og besøkende får mulighet for tidsbegrenset parkering utenfor eiendommen.»

Bakgrunnen var som Nordre Aker Budstikke skrev om i høst: Med innføring av røde sykkelfelt i Grefsenveien forsvant parkeringsmulighetene i veien. Det fjernet parkeringen av tungtransport mange lenge hadde klaget på.

Men det gjorde også at parkeringsmulighetene utenfor seniorsameiet forsvant. Etter at styrelederen gjorde Bymiljøetaten klar over dette, mens asfalteringen pågikk, ble det åpnet for et lite brudd i sykkelfeltet utenfor Grefsenveien 78D, med mulighet for korte stopp.

Eldre beboere

Sameiet har kun eldre beboere, og parkeringen i veien ble brukt av hjemmetjenesten, gjester, og transport som henter beboerne – mange er dårlige til beins og bruker lang tid på å komme seg ut, ifølge styreleder Per Kristiansen.


Riktignok har sameiet parkeringsplasser i kjelleren av Grefsenhjemmet, men som styrelederen, som møtte opp i åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet i desember sa, løser ikke det problemet for de fleste beboerne i de 33 leilighetene.

Per Kristiansen er styreleder i Grefsenveien 78D, Senior boligsameie. Han fikk gehør av lokalpolitikerne i bydelsutvalget 13. desember.

– Gjennomsnitsalderen er 83 år. Det er stor utskiftning, og mange flytter på sykehjem. I år (2018, journ.anm.) har vi solgt seks leiligheter. Det er seks leiligheter som skal tømmes. Beboerne får ofte pårørende på besøk, og de må kunne stoppe i nærheten når de skal ha med seg beboerne. Det kan ta 30-45 minutter å gjøre klare de eldre, sa Kristiansen til lokalpolitikerne.

Livskvalitet

Han sa videre at deres bekymringer i korrespondanse med bydel og Bymiljøetaten ble besvart med at de bare kunne parkere i tilstøtende veier, som Glads vei og Morells vei. Han skal også ha blitt informert fra bydelens side om at er lov for de rosa bussene (Ruter Aldersvennlig transport) og taxi å stoppe i Grefsenveien for korte avstigninger.

– Men vi har altså lange avstigninger: Beboere i rullestoler, og folk som er lamme. De sier til meg at livskvaliteten har blitt forringet, sa Kristiansen.


I et innlegg i Nettavisen i høst skrev beboer i Grefsenveien 78D, og tidligere lokalpolitiker for Høyre i Nordre Aker, Ellen Ronæss, om sitt «Rullestol-mareritt i Grefsenveien».

– En måned etter innflytting, gruer jeg meg som en bikkje hver jeg skal til eller fra behandling. Både rullestolen og jeg, hver for seg, må nærmest bæres over fortauskanten av sjåføren, skrev Ronæss, som sitter i rullestol etter et hjerneslag.

Liv Jorun Andenes i Sykkelprosjektet i Bymiljøetaten, skrev i et svarinnlegg at sykkeltiltakene som gjøres skal komme alle myke trafikanter til gode.

Faksimile, Nettavisen 9. desember 2018.

Tas ikke til følge

18. januar kom Bymiljøetatens svar på bydelsutvalgets anmodning om å tilpasse «parkering forbudt»-skiltingen utenfor Grefsenveien 78D: Den blir ikke tatt til følge med begrunnelse i at tidsbegrenset parkering i Grefsenveien går på bekostning av trafikksikkerhet.


De viser også til at det finnes alternativer: Det løftes frem adkomst gjennom Grefsenhjemmet, fra Ogmunds vei, der det er parkeringer for sykehjemmet. Det minnes også om beboernes mulighet for å leie plass i parkeringshuset.

«Det er også mulig å parkere i Morells vei vest for Grefsenhjemmet. Fra disse plassene er det ca. 100 - 150 meter å gå til Grefsenhjemmets inngang, altså en overkommelig avstand for funksjonsfriske,» skriver etaten, og fortsetter:

«Bilparkering foran Grefsenveien 78D er uønsket fra et trafikksikkerhetsperspektiv. Syklister på vei nedover i relativt høy hastighet kan på kort varsel måtte legge seg ut i et felt med biltrafikk og trikk. Vi har likevel valgt å legge til rette for korte stans for av- og påstiging foran Grefsenveien 78D for å lette hverdagen til beboerne i sameiet med bevegelseshemning. Dette skal kun brukes unntaksvis, og på sikt ønsker vi å lede mest mulig av transporten til og fra sameiet via heis til/fra byggets nedre plan.»

Det skrives videre at det er dialog med Grefsenhjemmet om adgang for besøkende gjennom sykehjemmet også utenom regulær åpningstid, og bydelen oppfordres til å følge opp dette.

Inngangen til boligsamaiet til høyre. Det er et lite opphold i sykkelfeltet utenfor inngangen, men det er skiltet parkering forbudt.

– God dag, mann. Økseskaft

– Vi får bare «God dag, mann. Økseskaft»-svar. Vi har ikke korte av- og påstigninger – vi har ofte lange av- og påstigninger fordi mange av beboerne har behov for mye hjelp, sa Kristiansen til lokalpolitikerne i desember.

– Snø fra sykkelveien og bilveien legges på fortauet så fremkommeligheten blir dårlig, dette gjør også parkering i sideliggende gater uaktuelt fordi vi ikke kan komme oss dit til fots.

– Og selv om vi har samme gårds- og bruksnummer som Grefsenhjemmet, er vi ikke en del av sykehjemmet. Vi er et frittstående sameie. Vi har derfor ikke noe i Ogmunds vei å gjøre. Vår adresse er Grefsenveien, sa en oppgitt Kristiansen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...