Per vil ha parkering for de gamle i sykkelfeltet, men etaten sier nei

Dette vil ikke Bymiljøetaten legge til rette for. Grefsenveien 78D til høyre - bygget ligger på taket av Grefsenhjemmet, med inngang rett ut i Grefsenveien.
Bydelsutvalget støtter beboerne i seniorboligene i Grefsenveien 78D, som fortviler over at sykkelfeltene i Grefsenveien fjernet parkeringsmulighetene deres. Bymiljøetaten sier nei, og fastholder at beboerne kan gå gjennom Grefsenhjemmet.
Publisert: 25.01.2019 kl 15:55
Sist oppdatert: 25.01.2019 kl 16:06
GREFSEN: Det var i desembermøtet i fjor at bydelspolitikerne ga sin støtte til beboerne i Grefsen senior boligsameie i Grefsenveien 78D:
«Bymiljøetaten bes tilpasse «Parkering forbudt»-skilting utenfor Grefsenveien 78 i samarbeid med sameiet, slik at beboere og besøkende får mulighet for tidsbegrenset parkering utenfor eiendommen.»
Bakgrunnen var som Nordre Aker Budstikke skrev om i høst: Med innføring av røde sykkelfelt i Grefsenveien forsvant parkeringsmulighetene i veien. Det fjernet parkeringen av tungtransport mange lenge hadde klaget på.
Men det gjorde også at parkeringsmulighetene utenfor seniorsameiet forsvant. Etter at styrelederen gjorde Bymiljøetaten klar over dette, mens asfalteringen pågikk, ble det åpnet for et lite brudd i sykkelfeltet utenfor Grefsenveien 78D, med mulighet for korte stopp.
Eldre beboere
Sameiet har kun eldre beboere, og parkeringen i veien ble brukt av hjemmetjenesten, gjester, og transport som henter beboerne – mange er dårlige til beins og bruker lang tid på å komme seg ut, ifølge styreleder Per Kristiansen.
Riktignok har sameiet parkeringsplasser i kjelleren av Grefsenhjemmet, men som styrelederen, som møtte opp i åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet i desember sa, løser ikke det problemet for de fleste beboerne i de 33 leilighetene.

Per Kristiansen er styreleder i Grefsenveien 78D, Senior boligsameie. Han fikk gehør av lokalpolitikerne i bydelsutvalget 13. desember.
– Gjennomsnitsalderen er 83 år. Det er stor utskiftning, og mange flytter på sykehjem. I år (2018, journ.anm.) har vi solgt seks leiligheter. Det er seks leiligheter som skal tømmes. Beboerne får ofte pårørende på besøk, og de må kunne stoppe i nærheten når de skal ha med seg beboerne. Det kan ta 30-45 minutter å gjøre klare de eldre, sa Kristiansen til lokalpolitikerne.
Livskvalitet
Han sa videre at deres bekymringer i korrespondanse med bydel og Bymiljøetaten ble besvart med at de bare kunne parkere i tilstøtende veier, som Glads vei og Morells vei. Han skal også ha blitt informert fra bydelens side om at er lov for de rosa bussene (Ruter Aldersvennlig transport) og taxi å stoppe i Grefsenveien for korte avstigninger.
– Men vi har altså lange avstigninger: Beboere i rullestoler, og folk som er lamme. De sier til meg at livskvaliteten har blitt forringet, sa Kristiansen.
I et innlegg i Nettavisen i høst skrev beboer i Grefsenveien 78D, og tidligere lokalpolitiker for Høyre i Nordre Aker, Ellen Ronæss, om sitt «Rullestol-mareritt i Grefsenveien».
– En måned etter innflytting, gruer jeg meg som en bikkje hver jeg skal til eller fra behandling. Både rullestolen og jeg, hver for seg, må nærmest bæres over fortauskanten av sjåføren, skrev Ronæss, som sitter i rullestol etter et hjerneslag.
Liv Jorun Andenes i Sykkelprosjektet i Bymiljøetaten, skrev i et svarinnlegg at sykkeltiltakene som gjøres skal komme alle myke trafikanter til gode.
Tas ikke til følge
18. januar kom Bymiljøetatens svar på bydelsutvalgets anmodning om å tilpasse «parkering forbudt»-skiltingen utenfor Grefsenveien 78D: Den blir ikke tatt til følge med begrunnelse i at tidsbegrenset parkering i Grefsenveien går på bekostning av trafikksikkerhet.
De viser også til at det finnes alternativer: Det løftes frem adkomst gjennom Grefsenhjemmet, fra Ogmunds vei, der det er parkeringer for sykehjemmet. Det minnes også om beboernes mulighet for å leie plass i parkeringshuset.
«Det er også mulig å parkere i Morells vei vest for Grefsenhjemmet. Fra disse plassene er det ca. 100 - 150 meter å gå til Grefsenhjemmets inngang, altså en overkommelig avstand for funksjonsfriske,» skriver etaten, og fortsetter:
«Bilparkering foran Grefsenveien 78D er uønsket fra et trafikksikkerhetsperspektiv. Syklister på vei nedover i relativt høy hastighet kan på kort varsel måtte legge seg ut i et felt med biltrafikk og trikk. Vi har likevel valgt å legge til rette for korte stans for av- og påstiging foran Grefsenveien 78D for å lette hverdagen til beboerne i sameiet med bevegelseshemning. Dette skal kun brukes unntaksvis, og på sikt ønsker vi å lede mest mulig av transporten til og fra sameiet via heis til/fra byggets nedre plan.»
Det skrives videre at det er dialog med Grefsenhjemmet om adgang for besøkende gjennom sykehjemmet også utenom regulær åpningstid, og bydelen oppfordres til å følge opp dette.

Inngangen til boligsamaiet til høyre. Det er et lite opphold i sykkelfeltet utenfor inngangen, men det er skiltet parkering forbudt.
– God dag, mann. Økseskaft
– Vi får bare «God dag, mann. Økseskaft»-svar. Vi har ikke korte av- og påstigninger – vi har ofte lange av- og påstigninger fordi mange av beboerne har behov for mye hjelp, sa Kristiansen til lokalpolitikerne i desember.
– Snø fra sykkelveien og bilveien legges på fortauet så fremkommeligheten blir dårlig, dette gjør også parkering i sideliggende gater uaktuelt fordi vi ikke kan komme oss dit til fots.
– Og selv om vi har samme gårds- og bruksnummer som Grefsenhjemmet, er vi ikke en del av sykehjemmet. Vi er et frittstående sameie. Vi har derfor ikke noe i Ogmunds vei å gjøre. Vår adresse er Grefsenveien, sa en oppgitt Kristiansen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!