Nordre Aker Budstikke

Advokat:

Etatens holdning er oppsiktsvekkende

Grefsen senior boligsameie i Grefsenveien 78D. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Dypt, dypt forunderlig at et underliggende organ ser bort fra hva det overordnede organet - Oslo bystyre - enstemmig har vedtatt, sier Venstres Odd Einar Dørum. Byråd for miljø- og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG) forsikrer at hun vil følge opp vedtaket for mulighet om av- og påstigning for seniorene i Grefsenveien 78D.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2021 kl 12:41

GREFSEN: I juni i år jublet seniorene i boligsameiet i Grefsenveien 78 D - og sikkert også Grefsenhjemmet - over at et enstemmig bystyre at byrådet skal sørge for at beboere i Grefsen Senior Boligsameie får mulighet for av- og påstigning ved boligsameiets hovedinngang i Grefsenveien 78D. For eksempel ved å legge til rette for en «drop off»-sone mellom fortauet og selve bygget.

I motsetning til Plan- og bygningsetaten som måneden før, 21. mai 2021, fattet vedtak som forutsetter at av- og påstigningsfeltet må fjernes. Et vedtak som Grefsen Senior Boligsameie påklaget 3. juni.

Les også:

Bakgrunnen for saken er Bymiljøetatens planer om opphøyde sykkelfelt i Grefsenveien, fra Disen holdeplass til Myrerskogveien. Rammetillatelse til arbeidet er gitt fra Plan- og bygningsetaten. Seniorene fryktet at de med opphøyd sykkelfelt utenfor døren ut mot Grefsenveien, og ikke vanlige sykkelfelt som nå, ikke ville få muligheten til å bli kjørt til døra - altså ingen stoppmuligheter for bil ut mot Grefsenveien. Grefsenhjemmet i samme bygningsmasse ønsket ikke at seniorene skulle ha hovedinngang via Ogmunds vei, og gjennom sansehagen for demente, tilhørende sykehjemmet.

Men for å gjøre en lang historie kort, Plan- og bygningsetaten (PBE) har ikke rettet seg etter bystyrevedtaket. Det reagerer både sykehjemmet og seniorsameiet sterkt på. Advokat Ingrid Therese Hopsø ramser opp i brev fra 13. august til Byrådsavdeling for byutvikling, og trekker frem brev fra Plan- og bygningsetaten av 13. juli, til Statsforvalteren:


«Bystyrets vedtak endrer imidlertid ikke gyldigheten av det påklagde vedtaket (journ. anm. etatens vedtak fra 21. mai 2021), og kan derfor ikke legges til grunn i behandlingen av klagen (journ. anm. fra seniorene). Klagen anbefales ikke tatt til følge. Som det fremgår er PBE som underordnet organ av den oppfatning at et vedtak fattet av kommunens høyeste organ ikke er førende for utfallet av PBEs vedtak.»

Advokaten skriver blant annet videre:

«Slik Grefsenhjemmet og Grefsen Senior Boligsameie ser det, er det underordnede organets holdning oppsiktsvekkende. Det følger av kommuneloven § 5-3 første ledd at kommunestyret er det øverste organet i kommunen, og av annet ledd at kommunestyret treffer vedtak på vegne av kommunen. Selv om kommunestyret har delegert sin kompetanse, følger det av den alminnelige delegasjonslæren at overordnet organ aldri mister sin kompetanse. Kommunestyret har alltid sin myndighet i behold.»

Odd Einar Dørum (V) Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

– Dypt, dypt forunderlig

Odd Einar Dørum (V) har fulgt denne saken hele veien, han er også medlem av bystyrets miljø- og samferdselsutvalg.


– Det er dypt, dypt forunderlig at et underliggende organ - Plan- og bygningsetaten - ser bort fra hva det overordnede organet - Oslo bystyre - enstemmig har vedtatt. Nå legger jeg til grunn at byråd for miljø- og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG), sørger for at Bymiljøetaten finner en praktisk løsning slik at seniorene i Grefsenveien 78D kan stige av og på bil utenfor inngangen mot Grefsenveien, sier Dørum til avisa.

– I tråd med regler og planer

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Byrådsavdeling for byutvikling, som svarer følgende om saksbehandlingen til Plan- og bygningsetaten:

– Plan- og bygningsetatens vedtak er i tråd med de regler og planer som er gjeldende for området. PBEs vurdering er derfor gyldig formelt sett, selv om bystyret nå ønsker en annen løsning. Dersom det skal gjøres endringer utover den gjeldende reguleringsplanen - som for eksempel det at bystyret ønsker en drop off-løsning, så er det Bymiljøetaten som må gjøre endringer i sitt sykkelveiprosjekt og sende en endringssøknad til PBE, skriver byrådsavdelingen i en mail til Nordre Aker Budstikke, mandag.

Miljø- og samferdselsbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB

Avisa har også vært i kontakt med byråd for miljø- og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG), og spurt om hun kan berolige sykehjemmet og seniorene sameiet i Grefsenveien, om at bystyrevedtaket blir fulgt.

– Jeg vil selvsagt følge opp bystyrets vedtak, og vi jobber nå med å se på alternative løsninger i tråd med vedtaket, sier byråden.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...