Nordre Aker Budstikke

Plass til overs? Slik kan du leie ut skattefritt til studenter i boligkø

Har du ledig plass i boligen din, kan det være mulig å leie ut skattefritt til studenter i boligkø. Du kan også legge inn litt hagehjelp i kontrakten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

Semesterstart står for døren, og rekordmange studenter i Oslo er på boligjakt. Huseiere med rom til overs oppfordres til å leie ut. Du kan nemlig leie ut ledige rom skattefritt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2016 kl 09:39

OSLO: I begynnelesn av august, like før studiestart sto nesten 7000 studenter i boligkø, skriver NRK.

Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) forteller NRK at det har vært stabile ventelistetall siden 2011, men at det i år er rekord på antall søkere som står uten bolig.

– Vi har høyere søkertall enn noen gang – noen tusen fler enn det vi har sett tidligere år, sier mannen, som er direktør for 8600 studentboliger, til NRK.

Studensamskipnaden har planer om å bygge 3000 nye studentboliger i Oslo og Akershus i nær fremtid, og flere boligprosjekter allerede i gang. I Nydalen kommer det for eksempel over 400 nye studentboliger, og også andre prosjekter er ute på offentlig høring.

10. august åpnet dessuten nye Lillo studenthus i Sandakerveien 99, et steinkast fra Storo og Nydalen, med 166 boenheter og plass til 208 studenter.


LES OGSÅ: Bydelen vil ikke ha flere studentboliger på Ullevål

Privat utleie

Tildelingsreglementet til SiO prioriterer studenter som har bolig fra før, førsteårsstudenter som er bosatt utenfor Oslo og Akershus, samt internasjonale studenter.

Dermed må mange studenter ut i det private leiemarkedet. Brit Steinsvik på Tåsen er en av mange som leier ut til studenter.

Steinsvik leier ut en hybel på 30 kvadratmeter til 6350 kroner. Umiddelbart etter at hun la ut annonsen på Finn.no i slutten av juli, var pågangen massiv, forteller hun til NRK.

– Jeg har fått veldig mange henvendelser fra desperate studenter. Veldig mange søte unge mennesker som skal studere og står uten bolig. Mange er bare 19 år gamle, og det er rart at de som driver med studentboliger ikke prioriterer førsteårsstudenter, sier Steinsvik.


LES OGSÅ: Foreslår 500 nye studentboliger «mellom trærne»

Skattefordel ved utleie

Det er flere som gjør som Steinsvik på Tåsen. Utleie av hybel eller rom i egen bolig er økonomisk gusntig

– Utleie av hybel kan være både hyggelig, nyttig og gi en fin biinntekt som i mange tilfeller er skattefri, sier advokat Morten Fæste i Huseiernes Landsforbund.

I en pressemeldong skriver forbundet at mange huseiere med beskjedne påkostninger kan innrede en hybel for utleie.

Du kan avtale at leier skal utføre praktiske gjøremål som for eksempel å klippe gress og måke snø, og inntektene fra hybelutleie er innenfor visse grenser skattefrie, og kan gi et godt tilskudd til privat­økonomien, opplyser Fæste, og legger til:


– Derfor oppfordrer vi alle som har ledig husrom til å leie ut til studenter, sier Fæste.

Skattefri inntekt

Har man en enebolig eller en tomannsbolig som ikke er seksjonert, er regelen at dersom man leier ut inntil halvparten av boligen målt etter utleieverdi, og selv benytter resten som egen bolig, er leieinntekten skattefri.

Skal man leie ut mer enn én boenhet eller leie ut del av en eiendom som er seksjonert eller rommer mer enn to bruksenheter bør man forhøre seg med en ekspert på forhånd, slik at man ikke overskrider grensen for skattefri utleie.

– Det kan gi svært ubehagelige overraskelser, sier Morten Fæste.

Bruk standard leiekontrakter

Huseiernes Landsforbund har utarbeidet standard leiekontrakter, samt alle skjemaer man måtte trenge underveis. Disse er gratis for medlemmer landsforbundets medlemmer.


– Erfaring viser at åtte av ti leieforhold forløper smertefritt, men det finnes både farer og feller. Derfor er det av stor betydning at tingene gjøres riktig helt fra start. Da unngår man mange fremtidige problemer, sier Fæste.

– Kan man pålegge de som leier å klippe gresset ditt eller måke snø? spør Oddvar Stenstrøm i videoen under.

Se hva advokat Morten Fæste svarer i denne videoen fra Huseiernes Landsforbund:


LES OGSÅ: Se datoen for når nye Torgbygget offisielt åpner, og hvilke butikker og tjenestetilbud som kommer.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...