Demonstrerte mot klasse-sammenslåing:
– Please, ikke splitt oss!

Klasse 4A demonstrerte mot at klassene på trinnet skal splittes neste skoleår. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Til høsten skal tre klasser fra årets 4. trinn på Ullevål bli til to. – De skulle ha spurt oss først, sier elever i den ene klassen, som fredag morgen demonstrerte i skolegården og nektet å gå til timen.
Publisert: 12.06.2020 kl 17:15
Sist oppdatert: 12.06.2020 kl 17:19
ULLEVÅL: Det var et ganske uvanlig syn som møtte elever på vei til Ullevål skole fredag morgen. Et demonstrasjonstog av 4. klassinger med slevsnekrede og malte plakater kom marsjerende inn i skolegården like før klokka halv ni, mens de taktfast ropet:
– «Vi vil beholde klassene!» og «Please, ikke splitt oss!»
Slår sammen klasser
Bakgrunnen for demonstrasjonen er at årets 4. klassekull, neste års 5. klassinger, er lite. De tre klassene på trinnet teller 16 elever i den ene klassen, og 18 i de to andre. Da beskjeden om at skolen vil slå sammen de tre klassene til to, og dermed splitte opp dagens klassesammensetning, ble det tatt i mot med oppstandelse bant elevene.

Klasse 4A demonstrerte mot at klassene på trinnet skal splittes neste skoleår. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Foreldre Nordre Aker Budstikke har snakket med forteller at også de ble overrasket over avgjørelsen som kom fra skoleledelsen like før skoleåret avsluttes. Å gjennomføre en demonstrasjon var imidlertid ene og alene elvenes eget initiativ, får vi opplyst.
– Hva skulle ledelsen på skolen ha gjort?
– De skulle spurt oss først, og hørt vår mening før de bestemte det, sier Bror og Frida, to av elevene i klasse 4A som deltok i fredagens demonstrasjon.
– Vi er fornøyde med klassen vi har hatt helt siden vi begynte på skolen, sier elevene.
Frida, som også sitter i elevrådet, kommer til å ta avgjørelsen om sammenslåing opp der, forteller hun. Elevene ønsker å fortelle ledelsen at de er uenige i at elevene skal splittes, og at de håper det kommer en løsning på plass før sommerferien.
Plakatene og slagordene har de laget på sløyden, og de mener de har full rett til å protestere.
– Vi må få si vår mening, og bli spurt før de bestemmer over oss. De kom bare en dag og så at vi skal bytte klasser. Vi har jobbet hardt mot dette.
Klasse 4A protesterte mot at elevene fra tre klasser på trinnet skal splittes opp og fordeles i to nye klasser til høsten.
For de fleste av elevene var dette første gang de deltok i et demonstrasjonstog, forteller de, selv om noen har vært med i klimastreik tidligere. Inspirasjonen til å si sin mening gjennom en demonstrasjon har de fått fra Greta Thunberg og Black Lives Matter-demonstrasjonene de siste ukene. Flere av elevene sier at de også kan tenke seg å streike i protest mot klassesammenslåingen.
– Nå må vi få rektor til å ombestemme seg, sier Bror.
Ressurssituasjon
Da det ringte inn klokka halv ni var det ingen av elevene i 4A som ville gå inn til timen, men de fortsatte å marsjere i skolegården og rundt skolebygget. Da klokka nærmet seg ni kom assisterende rektor Karl-Otto Aaker ut i skolegården for å prøve å løse situasjonen.

Assisterende rektor Karl-Otto Aaker forteller om en god samtale med elevene etter demonstrasjonen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Å demonstrere er elevenes demokratiske rett, og vi synes det er bra at de sier fra om hva de mener, sier han til Nordre Aker Budstikke.
Avgjørelsen om å slå sammen klassene er tatt etter en helhetlig vurdering av skolens ressurser og organisering neste år. Å ha tre så små klasser som 4. trinn på Ullevål er i år, er uvanlig selv om Ullevål tradisjonelt har noe mindre klassestørrelser enn andre skoler, forklarer han.
– I en ideell verden hadde vi fortsatt med så små klasser, sier Aaker, og avviser at avgjørelsen ene og alene handler om penger.
Å slå sammen klassene vil gi skolen mer fleksibilitet og mulighet for bedre å tilrettelegge undervisningen.

Klasse 4A demonstrerte mot at klassene på trinnet skal splittes neste skoleår. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– I femteklasse er det mer bruk av faglærere enn på de lavere trinnene, der de har kontaktlæreren sin i flere fag. Vi tenker på elevenes beste, og med to klasser på 26 elever får vi utnyttet skolens ressurser bedre.
Aaker sier flere er fornøyde med løsningen, og viser til at det er én av de tre klassene som deltok i demonstrasjonen fredag.
Avgjørelsen er tatt
At beskjeden om sammenslåingen kom så sent, har dels å gjøre med koronasituasjonen, der skolen har vært stengt for undervisning i en lang periode, og det har vært vanskelig å gjennomføre foreldremøter. Nå er det sendt ut informasjon til foreldrene, og skolen har svart på spørsmål. Tirsdag neste uke skal det holdes et foreldremøte.

Klasse 4A demonstrerte mot at klassene på trinnet skal splittes neste skoleår. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Kontaktlærerne skal også ha samtaler med alle elevene, og de to nye klassene settes sammen på bakgrunn av innspill fra kontaktlærerne som kjenner elevene, elevene selv og de foresatte.
– Så skal vi hjelpe og trygge elevene og gi dem mulighet til å komme med innspill og høre hva de vil, sier Aaker, som mener de nye klassene også vil gi et bedre sosialt nettverk for elevene.
– Er det en sjanse for at elevene når frem med sine krav om å beholde dagens klasser?
– Nei, beslutningen er tatt. Men at en slik endring skaper motstand, er ikke uventet. Samtidig mener vi at klasser med 26 elever er helt normalt. Å ha så små klassegrupper som dette binder ressurser og er ikke forsvarlig.
Etter demonstrasjonen fikk elevene stille spørsmål til assisterende rektor, og han forteller at de fleste oppleves å være fornøyde med svarene de fikk.

Klasse 4A demonstrerte mot at klassene på trinnet skal splittes neste skoleår. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!