Nordre Aker Budstikke

Aksjonerte mot kutt i tilskudd til private barnehager

Utenfor Havnabakken barnehage, torsdag morgen. Foto: PRIVAT

Havnabakken barnehage på Korsvoll er privat, og en av barnehagene som aksjonerer mot regjeringens forslag om kutt i tilskudd til private barnehager.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KORSVOLL: Torsdag markerte private barnehager over hele landet mot regjeringens forslag til kutt i tilskudd til private barnehager.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å kutte i pensjonstilskuddet til private barnehager med 350 millioner kroner. Regjeringen har allerede vedtatt et kutt i kapitaltilskuddet til private barnehager for 2021 med 245 millioner kroner. Foreløpige tall indikerer at fire av ti private barnehager gikk med underskudd i 2019, skriver Private Barnehagers Landsforbund (PBL) i en pressemelding.

Havnabakken barnehage

Havnabakken barnehage på Korsvoll er en privat barnehage, eid av et samvirke. De aksjonerte også torsdag morgen.

– I morges gjennomførte vi markering utenfor barnehagen, i forbindelse med PBL's landsomfattende markering i forhold til ja til likebehandling av barna våre. Vi laget en smittevernvennlig møteplass med ballonger, kaffe og fakler i novembermorgenmørket. Foreldrene var veldig positive, tok seg tid til en liten prat, noen også en kaffekopp, sier styrer Linda Wettre.

Hun legger til at hun selv og pedagogisk leder i barnehangen, Anette Schiøll, sendte e-post til kunnskapsminister Guri Melby i dag og i går.


Under kan du lese hve de skrev:

Hei Guri Melby!

Jeg har jobbet i Havnabakken som styrer siden 1998. vi er en liten foreldredrevet privat barnehage (bhg) som ikke er ute etter profitt.

I starten var tilskuddsordningen fra staten og kommunen ikke forutsigbare. Vi ante ikke når vi ville fått utbetalt tilskuddet eller hvor mye kroner det utgjorde hvert år. Det var en gjettelek i mange år.

Så kom Stortingsmeldingen nr. 24 (2002-2003) Barnehagetilbud til alle – økonomi, mangfold og valgfrihet.

Da var målene og gleden var stor!

Punkt 1.2 Regjeringens mål for barnehagepolitikken:
Regjeringens mål for barnehagepolitikken er:

  • Barnehageplass til alle som ønsker det
  • Økonomisk likebehandling av private og kommunale barnehager
  • Lavere foreldrebetaling
  • Kvalitet og mangfold i tilbudet."

Stortingsmeldingen nr.16 (2006-2007) ..og ingen stod igjen og hang.

Vi barnehageansatte ble superglade! Endelig har regjeringen fått øynene opp for betydningen bhg har for å sikre barn like muligheter, og minske forskjellene i samfunnet. Slik at det ville bli færre barn og ungdommer som falt utenfor samfunnet og førte til store økonomiske kostnader. Kanskje lurt å ta fram denne Stortingsmeldingen igjen?

Etter hvert kom det vi Barnehagelærer brenner for. Krav om og betydningen av kvalitet i barnehagene. Det ble endelig fokus på kunnskap og et kunnskapsløft for de ansatte.

Stortingsmelding nr. 19 (2015-2016) Tid for lek og læring

1.1 Bakgrunn
Regjeringen vil gi alle barn en trygg og god tid i barnehagen. Derfor styrker vi kvaliteten på barnehagetilbudet. Følgende mål ligger til grunn for denne meldingen:

  • Trygge barnehager av høy kvalitet som er tilgjengelige for alle.
  • En barnehage som gir alle barn et godt tilbud som er tilpasset deres behov.
  • Barna skal trives, utvikle seg og lære.
  • Når barna begynner på skolen, skal de kunne snakke norsk, samarbeide og samhandle med andre og ha lyst til å lære.

Barnehagen skal være tilgjengelig for alle barn, uavhengig av familiens sosiale, økonomiske eller kulturelle bakgrunn. Regjeringen har klare ambisjoner om å utvikle innholdet i barnehagetilbudet slik at alle barn får et tilbud av god kvalitet"

Vi har hatt en periode på 5-6 år der tilskuddsordningen har fungert veldig bra, og det har vært tilnærmet likebehandling og det har vært forutsigbart.

Så vi har kunnet budsjettere ganske nøyaktig fordi vi har visst i god tid når og hvor mye penger vi ville få i tilskudd. Fremdeles ligger årslønnen til ansatte i de private barnehagene 20-30.000 kroner under det de kommunalt ansatte får per år.

Så hvordan skal vi klare å ha full pedagogdekning og jobbe etter bemanningsnormen når dere nå skal kutte i tilskuddene våre. Vi har gått i underskudd de siste 2 årene og det vil fortsette. Dere har i 10-15 år jobbet så bra for framtidens barn og de ansatte i barnehagene, men nå har du og regjeringen planer om å trekke dere fra deres mål og plikter i de overnevnte Stortingsmeldingene.

Ja, barnehager koster men tiden med Koronapandemien har vist at barnehager har en samfunnskritisk funksjon. Barnehagen er viktig for samfunnet i sin helhet, men da må det være et godt tilbud med utdannede ansatte, nok ansatte og god kvalitet på innholdet, som består av masse omsorg, det gir trivsel og læring !

Vi håper dere endre tankegangen enda en gang!

Hilsen
De ansatte i Havnabakken barnehage
ved styrer Linda Wettre

Kjære Guri Melby, kunnskaps- og integreringsminister

Jeg vet at du er like opptatt som meg av at alle barn skal få muligheten til å utvikle seg selv i trygge rammer med kunnskapsrike, omsorgsfulle, autoritative voksne. For at alle barn skal få muligheten til å vokse innenfor og inkluderes i en trygg oppvekst har Norge behov for både kommunale og private barnehager.

Jeg elsker jobben min som pedagogisk leder i en liten, privat, foreldredrevet barnehage i Oslo. Mine kolleger og jeg gjør en forskjell for de 37 barna og deres foreldre, hver eneste dag.

Vi står på med pedagogiske opplegg, tilstreber å være to skritt foran i hver lille situasjon som oppstår. For barna våre opplever at den «lille situasjonen» er veldig viktig i deres liv, akkurat her, akkurat nå. Vi har barn som kjenner at vi bryr oss om dem, at de har verdi, at deres mening er viktig, at vi ser dem, hører dem, også når de ikke sier noe. Vi veileder dem inn i det vidunderlige lekens univers, oppdager verden sammen med dem, veileder og motiverer til selvstendighet og viser vei inn i den kronglete stien til det sosiale samspillets mysterier. I tillegg står vi nå på for å gjøre alt dette i trygge rammer med alt det innebærer av ekstra innsats i form av smitteverntiltak i en risikofylt virustruet hverdag.

Alle barnehager, både kommunale og private, er fylt opp med barnehagehelter som er der for å la de små spirene vokse seg frem til den beste utgaven av selv. Vi tørker snørr og tårer, gir varme klemmer, gir av oss selv, hver eneste dag. Det er ingen forskjell på merkelappene «kommunal» og «privat» vi har nøyaktig samme viktig samfunnsmandat, vi innehar en avgjørende kristisk samfunnsfunksjon. Uten oss stopper Norge!

Det vet vi, for det har kommet så klart frem de siste månedene. Barnehager skal holdes åpne, barn ( og foreldre ) skal skjermes for lockdown. Vi har strukket oss langt for å klare å holde normal åpningstid siden forsommeren, i en tid der kommunale barnehagene fortsatt med redusert åpningstid utover sensommeren. Vi har fortsatt full åpningstid i denne tiden der flere kommunale barnehager igjen har redusert åpningstiden.

Jeg elsker jobben min og ønsker å fortsette med det. Jeg blir bekymret og redd for fremtiden dersom kuttene i tilskuddene til privat barnehage gjennomføres. Det vil få ødeleggende konsekvenser:

Kutt i bemanning og vikarbruk, leker og utstyr, kompetanseheving, turer og aktiviteter for barna, vedlikehold og i pensjon for ansatte. I verste fall vil kutt i tilskudd føre til nedleggelser av barnehager!

Den allerede trange økonomien gjør at jeg på kveldstid tilbringer mange timer på Finn. no på leting etter brukt utstyr som kan glede og inspirere de fantastiske små, kjører rundt og henter lekehus, bord og benker for å gi gode opplevelser som ikke griper for hardt inn i sprengt økonomi.

De private barnehagene har samme nasjonale krav til kvalitet og bemanning som de kommunale, men får langt færre midler til å oppfylle disse. Alle foreldre betaler like mye for en barnehageplass, men barna forskjellsbehandles når tilskuddene kuttes.

Mangfoldet i barnehagesektoren trues når barn og barnehager forskjellsbehandles. Mener du, Guri, at dette er rettferdig? Er barna våre mindre verdt enn de barna som går i kommunal barnehage? Jeg er utrolig stolt av jobben i nettopp min barnehage, er ikke du? Hjelp meg å beholde stoltheten også i fremtiden ved å vise at jeg er like mye verdt som en pedagogisk leder i en kommunal barnehage!

Ja til likebehandling av barna våre!

Anette Schiøll,
pedagogisk leder for 12 herlige små på avdeling Rumpetroll.

– Barnehagehelter og barnehageforeldre over hele landet deltar i markeringen ved også å sende e-poster til Melby, ifølge Wettre.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...